Kereső toggle

Pornócenzúra

Csatornatisztítási kísérlet

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Egyesült Államokban egyes tévécsatornákra rekord összegű bírságokat róttak ki a célból, hogy megtisztítsák a képernyőt a trágárságoktól és a szextől. A műsorszórókat összességében közel 4 millió dollár büntetéssel sújtotta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság, miután úgy határozott, hogy a káromkodások és a meztelenség egyaránt zavarja az otthonok csendjét és békéjét. Kérdés persze, hogy hatalmi szóval és bírságokkal tartósan vissza lehet-e szorítani a szennyet a csatornákból.

A nagy műsorszolgáltatóknak – akik a kábelcsatornákkal való versenyben a durvább képi eszközöktől sem riadnak vissza – mostantól fel kell hagyniuk az élő közvetítésekkel, sőt
vissza kell térniük a forgatókönyvek cenzúrázásához, ami utoljára a hetvenes években volt jellemző.

A műsorfigyelői döntés várhatóan komoly felzúdulást vált ki abban az országban, amely mindig is büszkén védelmezte a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogot. A Szövetségi Kommunikációs Bizottság jelenlegi elnökét, Kevin Martint még Bush elnök nevezte ki azzal a céllal, hogy eltüntesse a képernyőről a trágárságokat, melyek különösen sokkolják a konzervatívok érzékenységét. 

A bizottság a viszonylag enyhébb illetlenségektől a b betűs szitkozódásokon át a pornográfiáig mindenre keményen lecsap, különösen ha azt a 18–22 órás időközben sugározzák. Teszi ezt nézői bejelentések alapján is, melyekből 2002 és 2005 között mintegy 300 ezer érkezett hozzájuk. 

A médiaszervezet nemcsak a tévétársaságokat szankcionálja, a filmeket sem kíméli, amivel az alkotói szabadságot is korlátozza, komoly megütközést keltve ezzel nézői és szakmai körökben. Letiltottak mindennemű káromkodást, például Martin Scorsese A blues: keresztapák és fiaik vagy Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében is, mondván: az ocsmány kifejezések rontják a mű élvezhetőségét. 

„A rendelet nyilván sokkolja a hírek vagy a dokumentumfilmek készítőit is – ismeri el Jonathan Adelstein bizottsági tag –, különösen pedig a tévécsatornákat, de úgy tűnik, elkerülhetetlen lesz a jövőben a szabad véleménynyilvánítás jogának korlátozása.”

A legnagyobb büntetési tételt, 3,6 millió dollárt, a CBS tévétársaságra rótták ki, miután a Nyom nélkül című, főműsoridőben sugárzott sorozatában tinédzserorgiák képei jelentek meg. n

Olvasson tovább: