Kereső toggle

Farkas Péter ellen kábítószer-termesztés a vád

Olimpiai bajnok a rács mögött

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Olimpiai és világbajnok, a közönség kedvence volt a birkózó Farkas Péter. 2004-ben marihuánatermesztés miatt előzetes letartóztatásba került. Büntetőpere a napokban kezdődött el. Ha elítélik, tíz év börtönt is kaphat. Farkas Péter

Tizenhat hónap előzetes letartóztatás után a Pesti Központi Kerületi Bíróság nemrégiben úgy döntött: Farkas Péter olimpiai bajnok birkózó és társai szabadlábon védekezhetnek büntetőperük során, de lakhelyelhagyási tilalom alá helyezték őket. A népszerű sportolót, öccsét, valamint ismerősüket 2004 októberében tartóztatták le, mert több ezer tőből álló marihuánaültetvényt találtak pesti családi házuk melléképületében. A többmilliós hűtő-, világító- és szellőzőberendezéssel korszerűsített épület palántaágyásai becslések szerint 50 millió forintot értek. A főváros legnagyobb cannabisültetvényeként számon tartott létesítményt sajtóértesülések szerint öt éven át üzemeltethették, s ez idő alatt a termesztők akár több százmillió forintot kasszírozhattak. Az előzetes fogva tartás megszüntetését azzal indokolta az ügyész, hogy nem áll fenn a szökés, elrejtőzés veszélye, illetve a vádlottak nem veszélyeztetik a büntetőeljárás lefolyását. 

A harminchét éves Farkas Péter a mai napig kitart ártatlansága mellett, elmondása szerint semmi köze a marihuánatermesztéshez, és nem is tudott róla. Annak idején azt állította, a melléképületet egy vállalkozó bérelte tőlük, aki viszont a rajtaütés előtt nem sokkal elhunyt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóosztályától azonban azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a rendőri akciót több hónapos operatív felderítő munka előzte meg, s ennek nyomán került sor a gyanúsítottak lefülelésére.

Az egykori olimpiai bajnokkal és társaival szemben jelentős mennyiségű kábítószerrel való visszaélés miatt indult nyomozás, s ha elítélik őket, akár tíz év börtönbüntetésre is számíthatnak. 

„A vádiratban csak termesztés szerepel, terjesztés nem. Nem voltak bizonyítékul szolgáló rendőrségi telefonlehallgatások, sem országos terjesztőhálózat, ez téves értesülés” – állította érdeklődésünkre Pelle Andrea, Farkas Péter ügyvédje. Pelle nem cáfolta, hogy Farkas nem volt rákényszerülve ilyen jellegű pénzkereseti forrásra sem anyagilag, sem privát okokból, miután köztudomásúlag nem drogozott. Sőt úgy hírlik, tagja volt az olimpikonok drogellenes ligájának is.Pelle Andrea Fotó: MTI

Megkeresésünkre Farkas Péter nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta, amíg a per zajlik, addig semmiképp, de ha áprilisban számára kedvezőtlen ítélet születne, akkor később sem, mert azt mindenképpen megfellebbezi. Az egykori birkózó társ, a szintén olimpiai bajnok Repka Attila is elzárkózott a nyilatkozattól, mondván Farkas Péter közeli barátja volt, és ha az érintett nem beszél, akkor ő sem akar. Mindenesetre Repka szerint Farkasnak a sportsikereket követően nem voltak beilleszkedési zavarai a civil életben, tehát ez nem indokolhatta, hogy ilyen ügybe keveredjen. Arra sem volt rákényszerülve, hogy vadkenderrel foglalkozzon, mintha máshoz nem értene. Repka Attila

Lapunk úgy tudja, Farkas az olimpiai bajnoki címért járó havi fizetést – 140 ezer forintot – a mai napig megkapja.

Az ügyről keveset lehet tudni, miután a bíró – meglehetősen váratlanul és sokak szerint szabálytalanul – zárt tárgyalást rendelt el, csak az ítélethirdetés lesz nyilvános. Farkas állítólag nem akarta, hogy gyermekei és családja bilincsbe verve lássák őt a címlapokon, ezért erkölcsi okokra hivatkozva maga kérte a nyilvánosság kizárását. Ehhez képest nem viselkedett túl visszafogottan a tárgyalás előtt, az odasereglett fotósokat azzal heccelte: Mi van, ötven tekercset el kell lőnötök? Az exsportoló, akinek öklén tetoválásként az „ÜSS”-felirat díszeleg, a beszámolók szerint jól viselte az előzetes letartóztatást, magára szedett vagy 15 kilót, s első szabad napján játszóházba vitte a gyerekeit.

A maga nemében páratlan sporttehetség a szakemberek szerint még ma is az elsők között lehetne,
amennyiben visszatérne a birkózáshoz, Farkas azonban nem gondolkodik ilyesmin. Pedig tény, hogy nem csupán bajnok, de közönségkedvenc is volt: 1988-ban junior Európa-bajnok, majd 1992-ben a 82 kilogrammos súlycsoportban világbajnok lett. 1991-ben Eb- és vb-aranyat szerzett. A ‘92-es barcelonai olimpián harapott bele emlékezetes módon az aranyérmébe, és ott kapta fel, majd forgatta meg feje fölött a bírót örömében. 

Egyik utolsó nekifutása az 1996-os Eb-n a 3. helyezést eredményezte.

Azóta inkább bűnügyi hírek szereplője. Korábban pénzbehajtás, önbíráskodás miatt indult, majd szűnt meg ellene nyomozás. 2002-ben egy év, két évre felfüggesztett börtönbüntetésre és pénzbírságra ítélték hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés miatt: Farkas szabálytalan parkolás miatt összetűzésbe került az intézkedő rendőrrel, és kis híján elütötte. Ha a marihuánaültetvény miatt most elítélnék, akkor ezt a büntetést is le kell töltenie.

Olvasson tovább: