Kereső toggle

Serdülők iskolán kívül

Drogok és plázák bűvölete

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A különböző kábítószerek első kipróbálásának ideje ma már a serdülőkorra tehető – erősíti meg egy tavalyi kutatás, amely 13 évestől a főiskolás korig bezáróan vizsgálta fiatalok szabadidős szokásait és szerfogyasztását. Jó egy évtizede a többség a húszas éveiben jutott el a drogok kipróbálásáig, ma ez a középiskolás korra jellemző, miközben egyre nő a drogfogyasztók száma. 

A kaposvári kutatás igazolja, hogy a fiatalok szabadidős kultúráját és szerhasználatát illetően nincs nagy különbség a vidéki városok és a főváros között. A fiatalok leggyakrabban látogatott szabadidős helyszínei a pláza és a város sörözői, kocsmái. A bevásárlóközpontoknak meghatározó szerepe van a legfiatalabbak szabadidő-töltési szokásaiban: a plázakultúrával összefüggő szórakozási formák (multiplexek, játéktermek, maga a pláza) látogatottsága kiugróan magas az általános iskolások körében, a főiskolásoknál a legalacsonyabb.

Egyre fiatalabban és egyre többen fogyasztanak kábítószert, a kipróbálás ideje ma a serdülőkorban jellemző. Három év alatt 2-ről 8 százalékra nőtt a valamilyen illegális szert ismerő kaposvári fiatalok száma. A legnépszerűbb a füves cigaretta és a partidrogok. A marihuána összetétele ráadásul ma jóval ütősebb, mert nagyobb a hatóanyag-tartalma, mint tíz évvel ezelőtt volt – mondta érdeklődésünkre Jakodáné Jendrek Zsuzsanna kutatásvezető. Rendszeres fogyasztó leginkább azokból lesz, akiknek gyenge a problémamegoldó képességük, akikkel nem törődik a családjuk, és akiknek nincsenek értelmes szabadidő-eltöltési lehetőségeik. A média is leginkább őket veszélyezteti. A túlzottan megengedő vagy a nagyon szigorú szülők csemetéi is érintettek, akárcsak a szélsőséges anyagi helyzetben élők: a kiugróan gazdag vagy szegény családok gyermekei. 

A családok szerfogyasztása is mintául szolgál: a problémák hatására a férfiak többnyire isznak, a nők nagy része nyugtatót, altatót fogyaszt, ami a fiatal lányok körében is gyakoribbá vált. A 7. osztályos fiúk több mint 20 százaléka ivott alkoholt a felmérést megelőző hónapban. Döbbenetes, hogy a megkérdezett 13-23 éves fiatalok mindössze 3 százaléka nem fogyasztott még soha semmilyen legális vagy illegális drogot.

Anyagos ifjak

2004-ben jelentősen nőtt a fiatalok körében a droghasználat – áll a legfrissebb magyarországi kábítószer-helyzetjelentésben. Egy 2003-as vizsgálat során a megkérdezett 16 évesek 16 százaléka próbált már ki valamilyen tiltott szert élete során, míg 2004-ben a 11–12. évfolyamos budapesti diákok 48 százaléka nyúlt már kábítószerhez. A drogfogyasztók férfi-nő aránya 67:33 százalék. A legkeresettebb drog továbbra is a marihuána, melyet az amfetamin-származékok (extasy) és a heroin követnek. A kábítószerrel való visszaéléses bűncselekmények száma 2004-ben az előző évhez képest kétszeresére nőtt.

Olvasson tovább: