Kereső toggle

Nem maradt le semmiről

Tom Hanks

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Harris Poll vezető piackutató cég januári felmérése alapján a negyvenkilenc éves Tom Hanks idestova két éve Amerika legkedveltebb színésze. Kivívta mind a filmkritikusok, mind a nézők elismerését. Igaz, a tehetség és a szépség nem feltétlenül találkozik össze: „Nem vagyok különleges. Nincsenek nagy izmaim, nem vagyok szép. Csak játszani tudok” – állítja a színész, aki nagyon büszke arra, hogy egyenes leszármazottja Nancy Hanksnak, Abraham Lincoln anyjának. És meggyőződése, hogy a megállapodott családi élet nélkül ma sehol nem tartana.
 

Tom Hanks a kaliforniai Concorde városában született. Gyermekkora nem telt felhőtlenül, ötéves volt, amikor szülei elváltak. Vándorszakács apja nyakába vette a három gyereket, köztük Tomot, és bejárták egész Kaliforniát. Előfordult, hogy erdőben, folyóparton aludtak. Amos Hanks félévenként váltogatta munkahelyét, ami folyamatos vándorlással, költözéssel járt. Sehol nem töltöttek annyi időt, hogy Tom beilleszkedhessen az új környezetbe, így igen félénk fiúvá vált – tízéves korára fél tucat általános iskolát és három mostohaanyát fogyasztott el. Ahány mostohaanyja volt,
annyiféle iskolával, vallással és baráttal találkozott: anyja római katolikus volt, mostohaanyja mormon, a nagynénje nazarénusokhoz vitte, középiskolában zsidó srácokkal barátkozott, majd újjászületett keresztényeknél kötött ki, ahol egy ideig minden jel szerint jól érezhette magát, mivel négy éven át lelkesen vezette a bibliaolvasó társaságot.

A sok utazgatás, a változatos miliő jó alkalmazkodóképességet eredményezett, amiből később színészként rengeteget profitált. Bármilyen szerepbe képes magát maximálisan beleélni. A gimnáziumi évek alatt szerepelt színpadon, az érettségit követően a Sacramentói Egyetem dráma tagozatára iratkozott be. Majd az egyetemet félbehagyta, és inkább New Yorkba költözött, megnősült, született két gyereke Samantha Lewes színésznő-producertől. Első kísérletei Hollywood meghódítására a Csobbanás, a Legénybúcsú, valamint a Segítség, felnőttem! című filmekkel kezdődtek. Ezt követően egy hosszú magánéleti hullámvölgy következik, felesége elválik tőle, és úgy tűnik, Hanks végleg eltűnik a középszerű színészek sülylyesztőjében. 

1988-ban ismét megházasodik: elveszi a görög származású Rita Wilsont, két gyermekük születik, alkotóereje megújul. A kilencvenes évek új filmeket és új korszakot hoz a keserves évek után. Az igazi áttörést a jelentéktelen filmnek induló Philadelphia hozta el számára, ahol a homoszexuális főhőst alakította. Első körben megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscart, majd a következő évben ráduplázott, és újra kezében szorongathatta a megérdemelt „aranyembert” a Forrest Gump című filmben nyújtott alakításáért, melyben egy mentálisan sérült férfit játszott. A produkció négyszázmillió dollárt és öt Oscart termelt. A sikersorozat folyamatos, filmjei egytől egyig kasszasikerek, és további Oscar-jelöléseket gyűjtenek be. A Szerelem hálójában, az Apollo 13 és a Ryan közlegény megmentése című mozik végérvényesen bevésik nevét a filmtörténelembe. Nem véletlen, hogy őt kérik fel a vitatott bestseller, a Da Vinci-kód filmváltozatának a főszerepére, amelyet 2006. májusában mutatnak be.

A sikereket nem csak önmagának köszönheti. Rita Wilson tizennyolc éve támogatja hűségesen férjét és családját. A határozott asszony nem félti férjét a hollywoodi üdvöskéktől. „Ugyanúgy élek, mint tizenöt éves koromban – mondja a színész. – A középiskolában sem érdekeltek a partik, a bulik, az alkohol. Szívesebben beszélgettem egy barátommal, mint futottam a nők után. Ez ma sem változott. Boldog családi életet élek, nem hiányzik belőle semmi, és nem hiszem el, hogy emiatt bármiről is lemaradnék.” Apjuk hírneve ellenére a gyerekek szigorú nevelést kapnak, ha szeretnének valamit, meg kell dolgozniuk érte. „Ha nem dolgozom, akkor elviszem a fiúkat az iskolába vagy a fogorvoshoz. Játszom velük, lefektetem őket… és házvezetőnőt tartunk, hogy a család a lehető legtöbb időt együtt töltse” – mondja a megállapodott apa. A második Oscar-díj-átadásán így vallott feleségéről: „Azért jutottam el eddig, mert az a nő, akivel megosztottam az életemet, támogat és tanít engem minden egyes napon, és a tőle kapott szeretet és törődés az, ami nélkül most nem állhatnék itt Önök előtt.”

Olvasson tovább: