Kereső toggle

Hamlet elhagyta Gertrúdot

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ralph Fiennes és Francesca Annis útjai tizenegy év után elválnak. A híres brit színészpáros szakítását az idézte elő, hogy egy fiatal román énekesnő, Cornella Crisan kiteregette a bulvársajtónak a színésszel folytatott kétéves viszonyát. Némi kétes hírnév, s a zaftos sztori után járó gázsi nyilván jól jött a névtelen énekesnőnek. Fiennes pedig egy jó ideig nem fog siránkozni azon, hogy nem foglalkozik vele a bulvársajtó – egy hónappal ezelőtt ugyanis még ezen kesergett.Ralph és Francesca a boldog békeidőkben

A most hatvankét esztendős Francesca és a negyvenhárom éves Ralph kapcsolata több mint tizenegy évvel ezelőtt kezdődött, egy közös színházi szereplés alkalmával: a férfi Hamletet, a nő az anyát, Gertrúdot alakította. Egymásba szerettek, aminek az lett a következménye, hogy mind a ketten elváltak: a férfi otthagyta szintén színész első feleségét, az asszony pedig fotós férjét, akitől három gyermeke is volt. A színpadi színésznőként ismert Francesca Annis és a filmszínész Fiennes sokáig óvták magánéletüket a nyilvánosságtól, talán ennek is köszönhető, hogy kapcsolatuk elég sokáig kitartott. A hölgy tavaly úgy nyilatkozott: „Ralph és én már tíz éve együtt vagyunk, és bárhogyan is végződik, mindenképpen nagyszerű és érdekes időt töltöttünk együtt.” Ismerőseik szerint viszont pár év óta egyre nagyobb problémát okoz kettejük között a nagy korkülönbség, s ennek köszönhető az is, hogy Fiennes szeretőt tartott. A román nő kitálalása feltette a pontot az i-re: Fiennes elhagyta élete párját. A megcsalt színésznő pedig rágalmazás és a privát szféra megsértése miatt pert indított a Daily Mail ellen, amiért az azt találta írni, hogy ő megbocsátott a párjának, és kész lenne folytatni a kapcsolatot vele. 

Fiennes egész pályája ugyanolyan kettősséget mutat, mint a magánélete. Károly walesi herceg nyolcad-unokatestvére és Ranaulph Fiennes felfedező közeli rokona, aki meglehetősen bohém, sokgyermekes család első sarjaként született. Szegény, de szeretetteljes környezetben nevelkedett, festőnek tanult, majd a Királyi Színiakadémián végzett színészként. A klasszikus színpadi szerepek és egyidejűleg a Hollywood vonzásában töltött évek a különféle sikerek és kudarcok sorozatát hozták el számára. Úgy tűnik, a színésznek mindig is a fajsúlyosabb karakterek álltak jól: a mozisikert az Emily Brontë: Üvöltő szelek című regény filmadaptációjában Heathcliff megszemélyesítése hozta el számára. A következő évben Spielberg felkéri a szadista náci tiszt Amon Goeth szerepére a Schindler listája című monumentális holokausztdrámájában. A színész – állítólag – annyira meggyőzően alakította a náci tisztet, hogy amikor a rendező bemutatta egyenruhájában egy haláltábort túlélőnek, az idős asszony rosszul lett. Elmondta, hogy Ralph a megszólalásig emlékeztette a régen elhunyt náci táborvezetőre. A Guinness „sördiéta” tehát jól sikerült: a szerep kedvéért 15 kilót szedett fel. Az eredmény nem maradt el, elnyerte a Brit Filmakadémiától a legjobb mellékszereplő díját. Az Angol betegben Almássy László grófot alakította, majd eljött az újabb magyar vonatkozású film, Szabó István Napfény íze című alkotása, amelyben három szerepet játszott, egy magyar zsidó család egymást követő nemzedékeinek tagjait. Fiennes megkedvelt bennünket: „Budapesten már többször jártam, és varázslatos helynek tartom, minden egyes köve a történelemről mesél. Bármikor szívesen jövök ide” – lelkendezett. Nemrégiben Lord Voldemort, a Sötét Nagyurat keltette életre az újabb Harry Potter-feldolgozásban. Ralph Fiennes a szakmájában kétségtelenül vigaszt találhat: a héten vehette át legutóbbi, az Elszánt diplomata című filmjéért a londoni filmkritikusok díját. 2006-ban is több szerep vár rá: Lord Voldemort a következő Harry Potterben és egy meleg komornyik a Doris és Bernard című filmben. Kérdés, hogy mindez mennyire feledteti azt a tényt, hogy a magánélete zátonyra futott, hisz túl a negyvenen sem az anyát helyettesítő idős élettárs, sem a szexuális partner énekesnő nem nyújthat komoly perspektívát.

Olvasson tovább: