Kereső toggle

A kokain vágta el Whitney Houston énekesi karrierjét

Vége a dalnak

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Százhúszmillió eladott lemez, világhírnév, drog és alkohol. Röviden így lehetne jellemezni Whitney Houston utóbbi húsz évét, akinek helyzete ma fényévekre van korábbi tündöklésétől, az egykori sztár csak árnyéka önmagának. Tíz esztendővel ezelőtt milliók rajongtak toplistákat döngető dalaiért, ám a siker mára alaposan megkopott, s a híresség a napokban jelentette be válását.Whitney fénykorában...... és napjainkban

A negyvenhárom éves énekesnő válságos állapotban van tönkrement házassága és sorozatos drogproblémája miatt. A színes bőrű exsztár január 18-án jelentette be, hogy tizennégy évnyi, meglehetősen gyötrelmes, balhéktól és fizikai bántalmazásoktól sem mentes házasság után elválik jóval fiatalabb rapper férjétől, Bobby Browntól. A National Enquirer című amerikai hetilapban közölt megdöbbentő felvételen Whitney úgy nézett ki, akár egy hajléktalan. "Naphosszat otthon ül a tévé előtt, pizsamában járkál, és ha muszáj kimenni valamiért, fölkapja műszőrme bundáját" – meséli egy bennfentes az újságnak.

Pedig minden külső és belső adottsága megvolt arra, hogy sikeres legyen. Zenei talentumát édesanyjától örökölte, aki tehetséges énekesnő volt, és számos lemezfelvételt készített, sőt olyan sztárok háttérénekese volt, mint Elvis Presley vagy Aretha Franklin. Whitney szigorúan vallásos nevelést kapott. Katolikus iskolában tanult, baptista gyülekezetbe járt. A New Hope Baptist Church gyermekkórusában énekelt, majd anyjához hasonlóan háttérénekes volt, egészen tizenegy éves koráig, amikor is első szólófellépésén az egész gyülekezet megsiratta önállóan előadott dalát. Whitney állítása szerint Istent akarta szolgálni: "Ő adott nekem hangot, tehát nem volt kérdés, hogy mi mást kezdhetek az életemmel." 

A hírnévhez azonban nem volt elég a gyülekezetben énekelni, s ő a nyugodt gyermekkor után úgy döntött, megmássza a szokásos lépcsőfokokat. Tizenhét évesen tinédzsermagazinoknak modellkedett, reklámfilmekben énekelt, majd jöttek a komédiasorozatok. 1981-ben szárnyai alá vette az éles szemű és fülű Clive Davis, majd kiválasztotta az ország legjobb dalíróit, producereit, hogy elkészítsék, első debütáló albumát. A szép énekesnő dalaival sorra tarolt mind az amerikai, mind az európai listákon. Lemezeit két tucat díjjal jutalmazták, köztük Grammy-díjjal, valamint a rangos Emmy-díjjal. Houston elérte azt, amit egyetlen művésznek sem sikerült az amerikai zenetörténelemben: nulláról az első helyre ugrania egyetlen hét alatt. 1988-ban elénekelte a hivatalos olimpiai himnuszt, a One Moment in Time-ot, majd 1992-ben színészként is megállta a helyét a Több mint testőr című filmben, az I will always love you című Dolly Parton-feldolgozás minden idők legsikeresebb dala lett. 

A szekér jól futott, egészen a Bobby Brownnal kötött házasságáig. Bobby elvált, kétgyerekes apa volt. Kislányuk megszületéséig kiegyensúlyozottnak tűnt a kapcsolatuk, azután jöttek a kemény hullámvölgyek: férje szép lassan bevezette a drogok és az alkohol világába. A házaspárnak mára igen hosszú múltja lett a szenvedélybetegségek rabságában. Többször rajtakapták őket ittas vagy kábítószeres vezetés közben, amit bírósági hercehurca, letartóztatások követtek. Ráadásul férje folyamatosan flörtölt, félrelépett. A soulénekesnő sorozatosan kiállt párja mellett, igyekezett megvédeni magánéletét, megmenteni házasságát. Whitney 2002-ben ismerte be a nyilvánosság előtt alkohol-, drog- és gyógyszerfüggőségét. Több alkalommal volt elvonókúrán. Hangját teljesen tönkretette a töméntelen mennyiségű kokain, így már az éneklésben sem lelheti örömét. Bobby Brown, az énekesnő férje

Egy korábbi interjúban azt állította, öregnek érzi magát, és egyetlen célja, hogy boldog legyen. "Tizenegy éves korom óta egyfolytában dolgoztam, éjszakai klubokba jártam, modellkedtem, de ezek ma már semmit nem jelentenek számomra. Amit a legjobban szeretnék, hogy a férjemmel és a kislányommal legyek, valamiféle normális életet próbáljunk élni. Annál nagyobb boldogság nem volt az életemben, mint mikor karjaimban tarthattam az éppen megszületett kisbabámat."

A valamikori csillag a viszontagságos évek alatt nonprofit gyermekalapítványt hozott létre, ahol hajléktalan, rákos és AIDS-es gyerekekről gondoskodnak, valamint részt vesz számos más, gyermekeket támogató segélyszervezet munkájában.

Sokan attól tartanak, hogy a boldogtalanság miatt túladagolja magát, de Houston azt állítja: "Eszem ágában sincs meghalni. Nekem van saját életem, családom, én élni akarok. Nem nevezném magamat drogfüggőnek… ez amolyan rossz szokás… amit bármikor elhagyhatok." Úgy tűnik azonban, eléggé nehéz megválni a rossz habitustól úgy, hogy férje rendszeresen ellátta drogokkal. Könnyen lehet, ez is az oka, hogy sok végigharcolt év után úgy döntött: a drog mellett a férjétől is megválik.

Olvasson tovább: