Kereső toggle

2017. 04.07. (XXI/14) lapszám

Külföld

Kirgiz öngyilkos merénylő robbantott a szentpétervári metrón április 3-án. A Szennaja Ploscsagytól a Műszaki Főiskola felé tartó szerelvényen 14 ember vesztette életét, ötvenen sérültek meg. Másnap estére azonosították az áldozatokat, és nyilvánosságra hozták az elhunytak neveit: van köztük 12 éves diáklány és 71 éves nyugdíjas is. Az eset pontosan aznap történt, amikor az orosz elnök szentpétervári tartózkodása miatt fokozott biztonsági intézkedések voltak életben.
Március 29-én Theresa May miniszterelnök megtette a kezdeti lépést ahhoz, hogy Nagy-Britannia véget vessen negyven éve tartó, igazán soha nem működő kapcsolatának az Európai Unióval. Az Európai Tanács válaszként kidolgozott ütemtervéből egyértelműen látszik, hogy nem áll szándékában „könnyű válásra” törekedni. Brüsszel már a tárgyalások kiindulópontjának megválasz­tá­sában sem enged a brit félnek, hanem ragasz­kodik ahhoz, hogy a jövőbeni együttműködés kereteit csak a kilépés feltételeinek lefektetése után vitassák meg. Az egész folya­mat várhatóan két év múlva, 2019. március 29-én zárul le.
A megdöbbenésen és együttérzésen túl Izraelben politikai nyilatkozathullámot is kiváltott a szíriai vegyifegyver-incidens. Voltak, akik azonnali beavatkozást sürgettek a szomszédos országban a tömegpusztító fegyver használata miatt, mások szerint bármilyen szörnyű következményekkel járt is a támadás, nem lépte át az Izrael által a katonai akció feltételeként támasztott „vörös vonalat”.

Belföld

Brutális választási kampányra számít Semjén Zsolt, derül ki a miniszterelnök-helyettes minapi, a Magyar Időknek adott interjújából. Semjén azt is elmondta, szerinte ősztől fog bedurvulni, „extatikussá” válni a kampány, mégpedig a tehetetlen ellenzék dühe miatt. Lehet, hogy Semjén tévedett, legalábbis a kezdési időpont tekintetében, ugyanis a hét vége óta meg­lehetősen felpörögtek az események és az indulatok is. A két póluson jelen­leg a kormány, illetve a Jobbik és a Simicska-család alkotta egység áll, a bal­oldali ellenzék most halkabb.
Még a Fidesz politikusait is meglepte, hogy a kormányfő bizalmi kérdésként kezelte a Közép-európai Egyetem (CEU) jelenlegi formában történő mű­kö­dését nehézzé tevő felsőoktatási törvény módosítását. Három magyarázatot hallottunk arra, hogy miről szól és miért volt sürgős ez az óriási politikai vihart kiváltó törvénymódosítás Orbán Viktornak: az első szerint valódi oktatási problémát kellett elhárítani, csak „be­nézték” a nemzetközi hatását. Második lehetséges interpretáció, hogy a miniszterelnöknek egy személyes meccse zajlik az őt nemigen kedvelő Soros Györggyel, és egész egyszerűen borsot akart törni a milliárdos orra alá, azzal, hogy kiszúr az egyetemével. Harmadik eset­leges szcenárió szerint a volt szovjet tagköztársaságokban komoly gondot okoznak Moszkvának a CEU-ról érkező nyugatos, amerikai orientációjú „poli­tikusok”, és Putyin Orbán Viktornak adott támogatásának a kiszorítás is az ára.

Hit és értékek

„Lázár, jöjj ki!”: a híres felszólítás 1985 éve, egy apró júdeai faluban hangzott el. Jézus közvetlenül a számára drámai fordulatokat hozó pészah (húsvét) ünnepe előtt kiáltott be egy tömény bűzt árasztó sziklasírba. Az ezt követő rendkívüli jelenet olyan sokkot váltott ki a korabeli zsidó közvéleményben és politikai elitben, hogy a Nagy Szanhedrin elrendelte mind a híres, hírhedt galileai férfi, mind pedig a csoda két lábon járó bizonyítékának, Lázárnak az eltüntetését. Mo Costandi neurobiológus, a The Guardian brit napilap számára részletesen leírta az emberi test lebomlásának pontos folyamatát, amiből következtetni lehet arra, miként is nézett ki a hőségben négy napja rohadó emberi test, amikor találkozott Jézus csodatevő hangjával.

Háttér

George Soros: A multimilliárdos globális hálózata és az általunk ismert világ vége címmel jelent meg a napokban a magyar származású német újságíró, Andreas von Rétyi könyve. A könyv a Soros-szervezetek tevékenységével és azoknak a politikai életre gyakorolt hatásával foglalkozik elsősorban, és ahogy a címből is látszik, a szerző szerint a multimilliárdos az általa pénzelt civil szervezeteken keresztül a világpolitikára is nagy befolyást gyakorol.

Interjú

„Mostanában nem érek rá, nagyon sok dolgom van, az új könyvem kiadását intézem” – mondta egy alkalommal, amikor az interjút próbáltuk egyeztetni. Először azt gondoltam, kifogást keres, de tévedtem. Bálint Ákos ügyvéd 94 évesen sem mondható nyugdíjasnak; ír, szerkeszt, és naponta bejár a Budapesti Ügyvédi Kamarába. Arra panaszkodik, hogy ügyfelei egyre-másra kihalnak. A Heteknek az 1944. márciusi német megszállás évfordulója kapcsán mondta el regénybe illő történetét.

Vélemény

Kevesebb mint nyolc nap – ennyi telt el a felsőoktatási törvény módosításának Országgyűlés elé terjesztése és elfogadása között. Ha a „CEU-ügy” kirobbanását az Origón a Magyarországon működő külföldi fenntartású felsőoktatási intézmények működési szabálytalanságaival foglalkozó cikk megjelenésétől számítjuk, akkor is csak néhány órával telt el több az ügy kezdete és vége között. Nyolc nap elegendő volt ahhoz, hogy a magyar Országgyűlés kormánytöbbsége kivégezze a Közép-európai Egyetemet, vagy legalábbis megteremtse a kivégzés feltételeit.