Kereső toggle

2017. 03.31. (XXI/13) lapszám

Külföld

Ferenc pápa elégedett lehet az Európai Unió 27 vezetője által kiadott Római Nyilatkozattal (a brit miniszterelnök már nem vett részt a tanácskozáson). A dokumentum ugyanis szorgalmasan követi azt a nyomvonalat, amit egy nappal korábban a katolikus egyházfő nagyívű beszédében ugyanezen vezetők előtt megfogalmazott. Ferenc pápa víziója szerint „Európát építeni kell”, méghozzá azon az alapon, amelyet az unió „alapító atyái” hatvan évvel ezelőtt lefektettek. Az épületet pedig kezdjék el azok építeni, akik „képesek gyorsabban futni”, maguk után húzva a lassabbakat. Hogy melyek ezek az „élbolyban” lévő államok: az elemzők többsége szerint Németország, Franciaország és Olaszország aspirál arra, hogy az új Római Unió élére álljon, feltéve, hogy az első két országban az idei választások a megfelelő eredményt hozzák.
„Izrael aláássa a béke lehetŐségeit a térségben” – ezzel nyitotta meg II. Abdullah király az Arab Liga 28. csúcstalálkozóját Jordániában. A konferencia legfontosabb napirendi pontja a palesztin kérdés volt. A Liga óva intette a világot attól, hogy Jeruzsálemet Izrael fővárosaként ismerjék el vagy nagykövetségeiket a városba költöztessék.
Folytatódik a romániai magyarság identitásának megőrzését és az oktatásfejlesztést segítő programok megvalósítása – állapodott meg egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Budapesten folytatott egyeztetésükön. A két pártelnök megbeszélésén szó volt a magyar–román kétoldalú kapcsolatok normalizálásának lehetőségeiről is. A Fidesz és a Kelemen Hunor által vezetett RMDSZ az utóbbi évben szorosabb kapcsolatot ápolt, mint bármikor korábban, szemben a Markó-érával, amikor ez a viszony hűvös, távolságtartó volt. Megváltozott álláspont vagy csak gyakorlatiasabb politizálás? Ennek próbáltunk utána járni.

Belföld

A Fővárosi Törvényszék és a Fővárosi Ítélőtábla után a Kúria is elutasította a Szabadság téri Református Egyházközségnek a Hit Gyülekezete egyház ellen indított keresetét.
Nehezen kivédhető csapdát állított a magyar kormány a Soros György által létrehozott Közép-Európa Egyetem további fennmaradása elé. A kormánypártiak által liberális fészeknek tartott egyetem akkor működhet tovább Magyarországon, ha magyar–amerikai államszerződés is állna az intézmény működése mögött. Ehhez viszont az kellene, hogy a Donald Trump vezette adminisztráció „beálljon” az egyetem mögé, miközben az Egyesült Államokban Soros az új amerikai elnök ádáz politikai ellenfelének számít.
A hazai népesedési trendek nagyban egybecsengenek az uniós tendenciákkal: közel száz év óta mindenhol csökken a csecsemőhalandóság, a gazdasági válság okozta mélyrepülés után növekedni kezdett a születésszám, és – Magyarországon különösen – megnőtt a házasságkötések száma is.

Hit és értékek

Március 24-én fogadta Ferenc pápa az Európai Unió állam- és kormányfőit, akik az Európai Unió alapját képező, az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó római szerződés aláírásának 60. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségekre érkeztek a városba. Németh Sándort, a Hit Gyülekezete vezető lelkészét még a római csúcs előtti napokban kérdezte a Hit Rádió munkatársa Európa jelenéről és jövőjéről, ám az elhangzottakat aktuálissá teszi a csúcstalálkozón elfogadott nyilatkozat, és Ferenc pápa Európa jövőjéről elmondott beszéde. (A találkozóról és a pápa beszédéről számunk 2. oldalán részletesen is írunk.)

Interjú

Presser Gábor az interjúnk előtt előre kikötötte, hogy nem szeretne a privát életéről beszélni, még kevésbé a rendszerváltás előtti és utáni dolgokról, a dicső múltról és az LGT-ről végképp nem, legfeljebb arról, amivel ma foglakozik. Nos, innen szép a győzelem – gondoltuk útban a Vígszínház padlásszobája, azaz Presser Gábor irodája felé menet.

Életmód

Az emberi lét sikere a vertikális és horizontális (Istennel és embertársainkkal való) kapcsolatokon múlik - állítja dr. Gary Chapman párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, író és lelkész. Az embertársainkkal való kapcsolatépítésben segíthet annak az öt „szeretetnyelvnek” az alkalmazása, amelyről a szerző egy egész könyvsorozatot írt, s közülük negyvenet magyar nyelven is kiadtak. Az „Egymásra hangolva” (The Five Love Languages) című alapmű 25 évvel ezelőtt jelent meg először, angol kiadásban 11 millió példányban kelt el, és ma is az eladási lista élén áll. Dr. Chapman könyveit több, mint 50 nyelvre fordították le, napi rendszerességgel sugárzott rádióadásait pedig 400 rádióállomás közvetíti az Egyesült Államokban. A 79 éves párterapeuta a Harmat kiadó meghívására érkezett Magyarországra, s előadó körútját megelőzően exkluzív interjút adott a Heteknek.