Kereső toggle

2017. 03.17. (XXI/11) lapszám

Külföld

Negyedik alkalommal tartották meg Marosvásárhelyen a Székely Szabadság Napját, amelynek a legfontosabb üzenete az erdélyi magyar autonómia ügye. Eddig rendre sok ezren vettek részt a március eleji rendezvényen, idén azonban csupán ezerötszázan érkeztek.
Újra bíróság elé állították Franciaországban a hetvenes évek legkeresettebb bűnözőjét, Iljics Ramirez Sanchezt, ismertebb nevén Carlost, a Sakált. A terrorista ‘94 óta tölti többszörös életfogytiglanját, most egy újabbat készülnek kiszabni rá.
„Banánköztársaság, iszlamofóbia, nácizmus” – ilyen szavakkal dobálózott Ankara amiatt, hogy több európai országban török kampányrendezvényeket tiltottak be. A leghevesebben Hollandia ellen keltek ki a törökök, Hága ugyanis múlt hétvégén biztonsági okokra hivatkozva visszavonta a török külügyminiszter leszállási engedélyét, majd a családügyi miniszter gépkocsikonvoját tartóztatta fel és fordította vissza a német határ felé. Ankara büntetőintézkedéseket jelentett be Hollandiával szemben, az Európai Uniót pedig a demokráciáról és az emberi jogokról oktatta ki.
Váratlan helyről kapott fájdalmas pofont a Törökországot polgárháborúba taszító és ennek révén iszlamista önkényuralommá változtató, továbbá az egész Közel-Kelet destabilizálásában döntő szerepet játszó Erdogan török elnök. Előbb Németország akadályozta meg, hogy török kormánypárti politikusok a németországi törökök körében kampányoljanak az áprilisi népszavazás előtt, majd a hétvégén a holland hatóságok megtiltották, hogy a török külügyminiszter gépe leszálljon Rotterdamban, sőt, ugyanaznap effektíve kitoloncolták az országból a török családügyi minisztert.
„Banánköztársaság, iszlamofóbia, nácizmus” – ilyen szavakkal dobálózott Ankara amiatt, hogy több európai országban török kampányrendezvényeket tiltottak be. A leghevesebben Hollandia ellen keltek ki a törökök, Hága ugyanis múlt hétvégén biztonsági okokra hivatkozva visszavonta a török külügyminiszter leszállási engedélyét, majd a családügyi miniszter gépkocsikonvoját tartóztatta fel és fordította vissza a német határ felé. Ankara büntetőintézkedéseket jelentett be Hollandiával szemben, az Európai Uniót pedig a demokráciáról és az emberi jogokról oktatta ki.
Donald Trump közel-keleti megbízottja öt órát tárgyalt Jeruzsálemben Benjamin Netanjahuval, és meghívta Washingtonba Mahmúd Abbászt, a Palesztin Hatóság elnökét. Előzőleg az izraeli miniszterelnök Moszkvában egyeztetett Vlagyimir Putyinnal. Az amerikai elnök még februárban azt ígérte, hogy „valami olyan nagyszabású tervvel” készül előállni a Közel-Kelettel kapcsolatban, amire a „legtöbben nem is gondolnának”. A terv tartalmáról még keveset tudni, de az előkészületek láthatóan intenzívek. Összegyűjtöttük, mi is lehet a Trump-kezdeményezés tartalma.

Belföld

A kormány támogatásával 2019-ben bevezetésre kerül a kilenc évfolyamos általános iskola, aminek az értelmét most fogja kitalálni a kerekasztal – ez derül ki az oktatásügyi államtitkárság múlt heti bejelentéséből. A Köznevelési Kerekasztal az új Nemzeti alaptanterv (NAT) koncepcióját azonban ettől függetlenül dolgozta ki, és így fogja szakmai egyeztetésre bocsátani.
Botka László határozottan ragaszkodik a 2010 előtti kormányzás meghaladásához, ezzel azonban a DK-t is támadja, miközben az uralkodó nézet szerint a baloldalnak csak összefogva lenne esélye a kormányváltásra.
Egyre több jel mutatja, hogy az Orbán Viktorral látványosan összevesző Simicska Lajos és a Jobbik között szoros érdekszövetség kezd kialakulni. 2018 fő ütközete a Fidesz-Jobbik meccs lehet, aminek előszele, hogy Vona Gábor, a radikális párt elnöke a Parlamentben Orbán Viktor és családja lehetséges ügynöki érintettségét pedzegette, a miniszterelnök pedig csicskapártnak nevezte a Jobbikot.
Eljárás indult egy szülészorvos ellen az SE II. sz. női klinikáján, mert 160 ezer forintot kért egy sürgősségi császárműtétért. A leginkább hálapénzes területek között emlegetik a szülész-nőgyógyász szakmát, így akár modellértékű is lehet a 2019-től a Bethesda gyermekkórházba megálmodott hálapénz-, abortusz- és császármentes szülészet.

Hit és értékek

Több mint négy év telt el azóta, hogy XVI. Benedek váratlanul bejelentette lemondását, és azóta zajlik a találgatás, mi váltotta ki valójában a katolikus egyházfő döntését. A hivatalos indoklást, miszerint megromlott egészségi állapota miatt nem tudta vállalni a hivatallal járó terheket, szerencsére az idő maga megcáfolta, mert Benedek – bár ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt – továbbra is önálló és aktív éle­tet él. Az eddig leggyakrabban említett okok – a Vatikán pénzügyi reformjával szembeni ellenállás, a homoszexuális főpapi lobbi leleplezésétől való félelem, illetve a katolikus egyház liberális elvek szerinti modernizálásának igénye – mellé most egy újabb teória iratkozott fel. Eszerint XVI. Benedek a rá nehezedő „hatalmas külső nyomás” miatt köszönt le.

Háttér

Tollal talán Móricz Zsigmond festette meg legjobban az alföldi tanyavilágot, amely azóta jócskán visszaszorult, de a szegénység nyomasztó valósága jelenleg is ott lappang a tanyák körül. Még mindig víz és villany nélkül élnek emberek, és hiába a fejlődés, ezekre az eldugott helyekre alig jut el az életöröm.
A „kuponozásnak” Amerikában már komoly mozgalma van, ám itthon is terjed. De vajon megéri-e ez? Egyáltalán a pszichológiai tényezők mennyire játszanak szerepet egy ilyen vásárlás során? Kinek jó, kinek éri meg?  A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében ajánlatos pár dolgot figyelembe venni.
A fejlett Nyugat a „Biztonságos abortusz” kezdeményezésével siet Afrika és a fejlődő világ segítségére – mindezt a nők emberi jogának elismerése ürügyén. Az érintett földrajzi területek lakóinak többsége azonban elutasítja az abortuszt, és a „segítség” címszó mögött többen az elnyomás és a kulturális imperializmus eszközét látják.
Gúnyolódó mémek kísérték dr. Joseph Nicolosi terapeuta halálhírét a Twitteren, aki az 1991-ben írt, Szégyen és kötődésvesztés című sikerkönyvével berobbantotta a köztudatba a homoszexualitás gyógyítását nyíltan felvállaló helyreállító terápiát.
A párizsi Nagymecset udvara. A katolikus egyház hatvan templomot kénytelen volt bezárni.
Multikulti nemzeti ünnepkört javasol Franciaországban egy baloldali agytröszt a muszlim közösség integrációja érdekében. A francia szocialistákhoz közel álló Terra Nova ezt Az iszlám vallás emancipációja Franciaországban című tanulmányában javasolta. Az ország iszlamizálódásának következményeivel a francia társadalom nap mint nap kénytelen szembesülni.
A boldogság megtalálását ígéri, miközben a pénzért sok mindenre hajlandó fiatal lányok (vagy akár fiúk), illetve a „szolgáltatásaikért” őket „támogatni” képes férfiak (vagy hölgyek) közvetítését végzi az első magyar „sugardating” társközvetítő oldal. Amennyiben mindez a luxusprostitúcióra, kitartottságra, illetve a kerítésre emlékeztet bárkit, az az oldal üzemeltetőinek szándéka szerint csak a véletlen műve.

Arcok

„Sok fiatal szeretne híres lenni. Fontos kérdés, hogy az emberben van-e istenadta tehetség, de sajnos ez nem mindig elég, küzdeni is kell az álmokért. Lényeges viszont, hogy ne csak álmodni merjünk, tegyünk is a sikerért.

Életmód

Egy újszülött érkezése mindig öröm – akár a szűkebb családba, akár a tágabb környezetünkbe jön is. Azonban a boldogság mellett a babavárás az előkészületekről is szól: minden anya szeretné a legjobbat megadni a lehetőségekhez képest gyermekének.
A „volt egyszer egy király és annak volt három lánya” modern változata úgy is szólhatna, hogy a három lány közül az egyik tej-, a másik tojás-, a harmadik meg szójaérzékeny volt. A gond az, hogy ez nem is mese, hanem sokszor valóság is lehet egy többgyermekes család életében.
Budapestről elindulva az M5-ös autópályán egészen Kecskemétig kényelmesen utazunk. Békéscsaba felé lefordulva egyre kietlenebb a vidék. Szarvason érdemes egy kis kitérő erejéig megállni, de ha kellőképpen korán indulunk, akár a Szarvasi Arborétumot is bejárhatjuk.