Kereső toggle

2017. 02.17. (XXI/07) lapszám

Külföld

Szakértők szerint 2017-ben négy országban következhet be minden korábbinál súlyosabb éhínség, miközben a humanitárius hálózatok részéről globális szinten már most példa nélküli erőfeszítésekre van szükség.
Politikai vihar közepébe érkezik Benjamin Netanjahu Washingtonba, ahol lapzártánk után találkozik Donald Trump elnökkel. A feszült helyzetnek azonban nincs köze a Közel-Kelethez, sem pedig az izraeli miniszterelnök politikájához.
Miközben újra egyre intenzívebbek az összecsapások az ukrán hadsereg és a Moszkva által támogatott szeparatisták között a donyecki régióban, az autómosókból és biztonsági őrökből verbuválódott orosz szabadcsapatoknak jóformán nem maradt médiaképes arca, aki megtestesítené az ukrán...
Frank-Walter Steinmeier Németország tizenkettedik elnöke, abból is a harmadik szociáldemokrata. Elsöprő támogatottsággal, 931 sza­vazattal választották meg (a második helyezett 128 szavazatot kapott), ám vannak olyanok, akik számára keserédes a győzelem, ame­lyet még a szeptemberi parlamenti választások is beárnyékolnak.
Új politikai vezetőt választott a Hamasz palesztin terrorszervezet titkos szavazással. Jahja Szinvárt korábban négyszeres életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Izraelben palesztin „kollaboránsok” meg­gyilkolásáért, azonban Gilad Shalit szabadságáért cserébe ezer másik terroristával együtt elengedték.

Belföld

Kiskorú veszélyeztetése miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz a rendőrség Körmenden a tisztségéről lemondott KDNP-s alpolgármester és egy kamaszlány viszonya kapcsán. Szabó Ferenc szerint pletykákról és a személye elleni támadásról van szó.
Felreppent a hír, hogy új szabályozás jöhet a korkedvezményes nyugdíjazás helyett. A kormány korábban megszüntette ezt a jogosultságot, emiatt az egészséget veszé­lyeztető munkakörökben dolgozók – kohászok, vasutasok, tűzoltók, laboránsok stb. – ma semmilyen ellentételezésben nem részesülnek.
A Fidesz inkább külső politikai és gazdasági erőktől tart, mintsem a hazai ellenzéki szervezetektől. Legalábbis ez derült ki Orbán Viktor évértékelő beszédéből, amely alapján a kormánya számára a legnagyobb veszélynek a Brüsszel mögötti politikai erőket és Soros Györgyöt látja.
Nem ment el az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésére a meghívott három exminiszterelnök, és – korábbi ígéretével szemben – Demszky Gábor volt főpolgármester sem. Demszky Orbánt, Trumpot és Putyint emlegette az OLAF-jelentés apropóján, Tarlós István szerint viszont szánalmasak elődje kísérletei a mosakodásra.

Hit és értékek

Volt, hogy közmunkásként az utolsó húszforintosért túrta fel a lakást, ma már az egyik legnépszerűbb magyar énekes. Oláh Gergő népmesébe illő történetének hátterében vállaltan Jézus Krisztust látja, a sztárságot pedig nem célként értel­mezi, hanem lehetőségként arra, hogy az élet legfontosabb üzeneteit minél több em­berhez eljuttassa.

Háttér

„Emlékeztetni akartam a világot Jeruzsálemre és arra, hogy a zsidó népnek a bibliai idők óta szoros kapcsolata van a várossal” – mondta a Heteknek Marvin Hier rabbi, aki egyike volt azoknak a vallási vezetőknek, akik január 20-án imát mondtak Donald Trump elnöki beiktatásán. (Új kezdet, sok imával. Hetek, 2017.
Huszonhét éve, 1990. március 19-20-án, Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, amelyeknek több halottja és több száz sérültje volt. A román igazságszolgáltatás máig nem tisztázta, ki a felelős a vásárhelyi zavargásokért – most esetleg várható, hogy az ügyészség a bányászjárásokhoz hasonlóan ezeket az aktákat is előveszi.
2014 januárja óta zajlanak a csatlakozási tárgyalások az Európai Unió és Szerbia között, amely az öt tagjelölt ország közül – Macedóniát, Montenegrót, Albániát és Törökországot megelőzve – elsőként nyerheti el az uniós tagságot. A hivatalos szerb álláspont szerint erre akár 2020-ban sor kerülhet, a brüsszeli időszámítás azonban inkább 2027-et valószínűsít.
A 21. században elképzelhetetlennek tartott körülmények között építik kenyai, nepáli és más nemzetiségű munkások a 2022-es katari futball-világbajnokság létesítményeit. Nemzetközi szakszervezeti konföderációk azzal vádolják a FIFA vezetőit, hogy modern kori rabszolgatartáshoz asszisztálnak, amikor szemet hunynak a munkásokat sújtó embertelen körülmények fölött.

Interjú

Heléna élete jó példa arra, hogy van a nyomorúságnak egy olyan szintje, amiből nem lehet egyedül kitörni, a puszta akaraterő ehhez édeskevés. A 36 éves családanya korábban súlyos drogfüggő volt, emiatt az állam elvette tőle a gyermekeit. Ez olyan sokkot okozott neki, hogy elhatározta: kijön a bagi cigánytelepről, új életet kezd, és visszaszerzi őket.

Arcok

Hetven évvel ezelőtt halt meg Henry Ford, aki a legendássá vált T-modellel „négy kerékre ültette” Amerikát. A Bádog Böskének (Tin Lizzy) is becézett népautóból, amelynek tervezője a makói származású Galamb József volt, több mint 15 milliót adtak el. Az olcsó, el­nyű­he­tetlen konstrukció nagyban hozzájárult az amerikai középosztály kialakulásához a múlt század elején.

Életmód

A fűszerek beszerzése ma már igazán nem jelenthet gondot, legyen szó bármilyen egzo­tikus hozzávalóról. Mint ismert, a legtöbb fűszer gyógynövény is: emésztést segí­tő, serkentő, és más, különböző jótékony hatás­sal bír. Az alapfűszereken túl megéri néhány különlegességet is kipróbálni, érdemes játszani az ízekkel, az illatokkal.
Az évek során a gazdasági nehézségek ellenére is tapasztalható volt, hogy töretlenül nő az esküvői kiállítók és érdeklődök száma. Idén 13. alkalommal rendezték meg a kiállítást.
Főzök egy jó forró teát – ezt a mondatot számos teára vonatkoztathatjuk, egy kivétel azonban biztos van: a csipke­bogyótea. Pontosabban, el lehet készíteni, de akkor a legfontosabb alkotóeleme – a C-vitamin – elbomlik.
Bármennyire is divatosan hangzik manapság a „gluténérzékeny” diéta, azok, akik tájékozatlanul vágnak bele, többet árthatnak maguknak, mint amennyi hasznuk lesz belőle. Nem árt tisztázni néhány alapigazságot, mielőtt betárazunk a „mentes” élelmiszerekből.
Az elmúlt időszakban Magyarországon is egyre népszerűbbé váltak a pilóta nélküli, távolról vezérelhető, a köznyelvben pontatlanul drónnak nevezett légi járművek. Ezeket eredetileg hadászati célokra szánták, ugyanis a jól felszerelt eszköz biztosítja, hogy a legkevesebb emberáldozattal hajthassanak végre egy-egy veszélyes műveletet.