Kereső toggle

2017. 02.03. (XXI/05) lapszám

Külföld

Az alsóháznak két hete lesz a törvény megvitatására.
   
Kétségbeejtő helyzetbe került François Fillonnak az elnökségért folytatott kampánya, miután a francia sajtó a múlt héten megírta, hogy a jobboldal elnökjelöltje éveken keresztül parlamenti asszisztensként alkalmazta saját feleségét.
Újabb fejezettel bŐvül a görög dráma. Úgy tűnik, ismét az államcsőd réme fenyeget, ugyanis Alekszisz Ciprasz tavaly év végi „lázadó” akciója után az IMF és az ESM is azt fontolgatja, hogy nem vesz részt tovább a görögök 2015-ben kialkudott áthidaló hitelezésében, és további megszorítások bevezetését követeli.
Bizonyítottan együttműködött a lengyel titkosszolgálattal a Szolidaritás szakszervezeti mozgalom és a lengyel demokratikus átalakulás motorjának tartott Lech Walesa.
Donald Trump elnökségének eddigi legvita­tottabb döntése lett az az elnöki rendelet, amellyel hét, muzulmán többségű ország­ból három hónapra felfüggesztette a beutazást az Egyesült Államokba, valamint 120 napra leállította minden menekültügyi kérelem befogadását. Az amerikaiak abszolút többsége támogatja Trump intézkedését, míg az elit­média, a különféle hátterű civilszervezetek és a nemzetközi politikai közvélemény tiltako­zik ellene. A rendelet önmagában természe­tesen nem alkalmas a terrorveszély elhárí­tására, de mégis több, mint politikai marke­­tingeszköz egy kampányígéret kipipálására.
Először került be a világ nyolc nagyhatalma közé Izrael a The American Interest nevű amerikai magazin szerint. A független lap minősítése alapján Izrael, amely „egy kis ország a világ egyik kaotikus részén”, olyan feltörekvő hatalom, amelynek egyre nagyobb befolyása van a világ eseményeire. A zsidó állam – az Egyesült Államok, Japán, Kína, Oroszország, Németország, India és Irán mögé – felkerült a ranglistára.

Belföld

Orbán Viktor ismét Budapestre hívta Vlagyimir Putyint. Az orosz elnök látogatása kapcsán felvillantjuk az orosz-magyar kapcsolatok rendszerváltás utáni fordulatait. A hazánk és Oroszország közötti legerősebb kapocs a gáz. A KSH adatai szerint 2005-ben Magyarországon a ténylegesen lakott ingatlanok 75 százalékában volt bevezetve a gáz. A hazai gázmennyiség 75–80 százaléka Oroszországból származik, emellett a paksi atom­erőmű üzemeltetéséhez szükséges uránt is az oroszoktól vásároljuk.
Különösebb meglepetések nélkül zajlott le Orbán Viktor szegedi látogatása, amely a várakozásoknak megfelelően a Tisza-parti város fejlesztéséről szólt, nem pedig az országos politikáról. Bár a sajtótájékoztató alapján konstruktív és egyáltalán nem konfrontatív megbeszélés képe bontakozott ki, egyes elemzők szerint a szegedi polgármester számára volt nagyobb hozadéka a találkozónak. Az igazi nyertesek azonban a szegediek lehetnek majd, különösen akkor, ha a beígért fejlesztések valóban elkészülnek a következő években.
Hónapokig tartó muníciót biztosít a kormánypártok számára egy uniós jelentés annak érzékeltetésére, hogy a Fidesz kevésbé korrupt, mint a baloldali ellenzék. Azt remélik, a 2018-as választásokig akár ki is üthetik ezzel az ellenzék kezéből a korrupciós vádak fegyverét.
Állítólag a szülőktől származik az a minisztériumi javaslat, mely szerint „a hátrányos családi hátterű” gyerekeket bentlakásos intézményekben tennék alkalmassá a beilleszkedésre és a jobb teljesítményre. Többek között ezt az elképzelést tartalmazza az EMMI kiszivárgott jelentése a 2015-ös PISA-eredményekről. Az anyagnak számos pozitív eleme is van, visszaköszönnek benne a Tanítanék Mozgalom egyes követelései is – a kérdés már csak az, hogy a javaslatcsomag mennyire fogja elnyerni a kormány tetszését.

Hit és értékek

Donald Trump egyik kampányígérete volt, hogy nem fog elfeledkezni azokról, akiknek a véleményét az elitmédia rendszeresen elhallgatja vagy torzítva mutatja be. „A ti hangotok leszek” – üzente az evangéliumi keresztényeknek is.

Háttér

Kutatók hosszú évek, ha nem évtizedek óta dolgoznak azon, hogy különböző fajok testi sejtjeit kombinálják, azaz kimérákat hozzanak létre. Mindezt nem unalmukban teszik, hiszen a kísérletek teoretikusan meghatározott orvosi célok érdekében zajlanak.
Betiltotta a marosvásárhelyi táblabíróság az Igazi Csíki Sör gyártását, és újra a Heinekennek kedvező döntést hozott, immár másodfokon, így az ítélet jogerős. A döntés óriási tiltakozási hullámot indított el mind a magyar, mind az erdélyi társadalomban, sörfogyasztók és nem fogyasztók körében egyaránt.
Alkoholista munkanélküliből lett az EU vezető politikusa, most Angela Merkelt győzné le a német baloldal új vezetője, Martin Schulz. A német szociáldemokrata párt (SPD) kancellárjelöltje balról támadva győzné le riválisát, Angela Merkelt, Németország kancellárjaként pedig új lendületet adna az Európai Uniónak is.
„Ha még nem hallottál róla, az csak azért van, mert ő így akarta“ - írta a The Huffington Post Arthur J. Finkelstein republikánus kampánygururól, aki igazi háttérfiguraként sosem nyilatkozik, ír cikket vagy engedi, hogy fotózzák, mégis számos jobboldali politikust - köztük Orbán Viktort, Benjamin Netan­jahut vagy éppen Ronald Reagant - segített győzelemre szerte a világon.
A szaúdi királyi ház legitimitását az átlagosan évi másfél millió zarándok oltal­mazása (is) adja.
Mielőtt a Rijádot Mekkával összekötő autóút Mohamed szülővárosa felé kanyarodna, kék, többnyelvű tábla igazítja el az utazókat. Az van ráírva, hogy „no non-muslims beyond this point”, és mutatja a hitetleneknek, merre van az elkerülőút.
Több száz év kellett ahhoz, hogy a magyarországi, erősen zárt sváb faluközösségek felbomoljanak, s az 1950-es évek után elterjedjenek a vegyes házasságok és a magyar nyelvhasználat. A váltás nem spontán módon ment végbe, hanem egyének és nemzetiségek drámájaként: példa erre annak a sváb nagypapának az esete is, aki magyarként járta meg a Don-kanyart, majd német­ként telepítették ki, illetve vitték el málenkij robotra a második világháború után. Házukba szülőföldjükről ugyancsak elüldözött székelyeket telepítettek, mivel az erdélyiek házába románokat költöztettek. Úgy tűnik, a közép-európai nemzetiségek 20. századi kényszervándorlásaiban az utolsó láncszemet a németség alkotta: ők nem mások tulajdonába ültek bele, hanem a nulláról kezdtek mindent.

Tudósklub

A telepátia a Facebook jövője – ezzel válaszolt két éve Mark Zuckerberg arra a kérdésre, hogy mit tekint a „jövő kommunikációs platformjának”, majd kifejtette, miként akarja integrálni ezt az eszközt a közösségi hálózatba. Bár az elmúlt év a politikáról, a betegségek gyógyításáról és a virtuálisvalóság-szem­ü­vegekről szólt a Zuckerberg-birodalomban, a Business Insider szerint a cég titkos fejlesztőrészlege, a Projekt-8 nagy erővel dolgo­zik egy olyan technológián, ami képes kapcsolódni emberi agyhoz és abból „olvasni”, sőt akár még gondolatot „írni” is tud.

Arcok

Hat hónap egészségügyi szünet után 17. kiemeltként hét mérkőzést nyert meg. Három top tízes ellenfelet most vert meg először ötszettes játszmában, a 18 éve tartó profi pályafutása során. 35 évesen és 174 naposan 13 óra és 40 percet töltött a tenisz szentélyében, a Rod Laver Arénában.
„Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb nem is történhetett velem.”  Másoktól talán banális lenne ez a gondolat, de Márai Sándor életének minden napja, élet­mű­vé­nek minden oldala bizonyíték arra, hogy az ő ese­tében ez a kijelentés hús-vér valóság.

Vélemény

Donald Trump valósága azonban eltér a vele ellenséges média által róla keltett látszattól. A valóság: egy, a választási ígéreteit gyorsan letudni, elveinek működését azonnal bizonyítani akaró új elnök, aki több ügyben is kész elmenni a falig. Aki viszont az alkotmányosság megkerülésével vádolja Trumpot, gondolja újra: Neil Gorsuch személyében független, hatalomkritikus, konzervatív-liberális bírát jelölt a Legfelsőbb Bíróságba.

Életmód

Az év eleje az az időszak, amikor még a legrendetlenebbek is beruháznak egy határidőnaplóba, majd az első néhány hét után csalódottan temetik el a fiókjuk legmélyére. Ryder Carroll, megelégelve a sokéves próbálkozást, kifejlesztett egy saját módszert, ami azóta bejárta a világot.