Kereső toggle

2017. 01.27. (XXI/04) lapszám

Külföld

A parlament kezébe helyezte a Brexitről való döntést a Legfelsőbb Bíróság keddi határozata, amely természetesen nem semmisítette meg a népszavazás eredményét, hanem arról rendelkezett, hogy a népszavazás által adott felhatalmazás birtokában a brit parlamentnek kell meghoznia azt a törvényt vagy törvényeket, amelyek kiléptetik Nagy-Britanniát az Európai Unióból.
Donald Trump beiktatása után egyből felélénkültek az amerikai-izraeli kapcsolatok. A következő hónapokban várhatóan több izraeli politikus is Washingtonba látogat, hogy szorosabb együttműködést alakítson ki a Trump-adminisztrációval. Elsőként Benjamin Netanjahu érkezik az amerikai fővárosba, akit személyesen az elnök hívott meg múlt hétvégi telefonbeszélgetésük során.

Belföld

Az olaszországi tragédia után is biztonságosnak tartják a buszos közlekedést az általunk megkérdezett szakemberek. Bár a hazánk útjain futó buszok között vannak 30 évesek is, rendszeres szervizeléssel a régi járműveket is jól karban lehet tartani. Buszvezetőből ugyanakkor hiány van, ami túlterhelést ró a sofőrökre.
A nyáron vereséget szenvedett a szocialisták második legfontosabb tisztségéért folytatott versenyben, ehhez képest mostanra ő a párt kormányfőjelöltje. A többi baloldali párt azonban egyelőre hallani sem akar az általa támasztott feltételekről. Botka László szerint a baloldalnak az idő mellett most már a Jobbikkal is meg kell küzdenie saját szavazóiért.

Hit és értékek

„Négy fantasztikus évünk lesz” – ezt ígérte Donald Trump beiktatásának előestéjén a támogatóiknak tartott egyik vacsorán. Ezt a beszédet Trump még civil állampolgárként tartotta, de miután január 20-án pontban délben elmondta az alkotmányban előírt esküszöveget, már mint az Egyesült Államok 45. elnöke beszélt a Kapitólium előtt felállított pódiumon. A beiktatás napja az amerikai politikai hagyomány szerint a békés hatalomátadás ünnepe, ezt fejezi ki, hogy a Fehér Ház új lakója a leköszönő elnök jelenlétében teszi le az esküt és mondja el a beiktatási beszédét. A nap másik jellegzetessége, hogy Isten segítségét és áldását kérik az új elnökre és kormányzatára. Idén a szokottnál is több ima hangzott el, mert Trump rekordszámú – összesen hat – egyházi személyt kért fel áldásmondásra.
Mi, amerikai polgárok egy nagy nemzeti összefogást kezdtünk azért, hogy újjáépítsük országunkat, és helyreállítsuk minden ember számára az ígéreteket. Együtt fogjuk meghatározni azt az irányt, amit Amerika és a világ az elkövetkező években követ majd. Kihívásokkal nézünk szembe. Nehézségekkel ütközünk. De elvégezzük a feladatot.

Fókusz

„A sport a vérünkben van. A magyar sport az akarat és a tettrekészség kiemelkedő példája, a bátorság és a győzni akarás szimbóluma, már több mint egy évszázada” – adja meg az érzelmi felütést a 2024-es budapesti olimpia internetes oldala, hangsúlyozva persze azt is, hogy az ötkarikás játékok megrendezése gazdaságilag is megérné Magyarországnak. „Azért indítottuk a NOlimpia-kampányt, mert úgy gondoljuk, hogy 2024-ig fontosabb ügyekre kell költenünk adóforintjainkat, mint egy budapesti olimpia rendezése” – hangoztatja ugyanakkor a Momentum Mozgalom.

Háttér

Donald Trump már azelőtt elkezdte irányítani a közgondolkozást, hogy beiktatták az Amerikai Egyesült Államok 45. elnökének. A Twitteren és más közösségi hálózatokon keresztül, illetve az időnkénti közszereplései során ugyanazt tette, mint amit a választási kampány alatt mindvégig: dominált.
Emberiség ellen elkövetett bűncselekmények miatt Romániában bűnvádi eljárás indult Ion Iliescu volt államfő, Petre Roman egykori miniszterelnök, valamint a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt vezetője, Virgil Mãgureanu ellen az 1990-es bányászjárás ügyében.
Torgyán József Mátészalkán született 1932-ben, ugyanabban az évben, amelyben a rendszerváltás korszakának két miniszterelnöke, Antall József és Horn Gyula. Anyai ágon görögkatolikus papi családból, míg apai ágon parasztcsaládból származott.
Donald Trump autógyárak vezetõivel tárgyal a Fehér Ház Roosevelt-termében.
„Ezek az elveim: Vegyél amerikai terméket! Foglalkoztass amerikai dolgozót!” – hirdette meg a beiktatási beszédében Donald Trump az Egyesült Államok gazdaságának új korszakát, ami szembefordulva a „globalista érdekekkel”, kizárólag „Amerikát teszi az első helyre”.
1970 és 2016 között a családalapítási szokások jelentősen átalakultak, s emiatt mára eljutottunk odáig, hogy a nők gyermekvállalási hajlandósága jellemzően 35, sőt 40 év körül növekszik meg – holott régebben erre a korra már kialakult a végleges gyerekszám. A házasságban élők számának csökkenésével párhuzamosan megnőtt a gyermektelenek és az egygyermekesek száma, a kétgyermekes családmodell dominanciája pedig eltűnt – írják a KSH elemzői.

Arcok

A rendszerváltást előkészítő műhelyek számára Bibó István vált kiindulóponttá mint a hiányzó, 20. századi demokratikus hagyományok egyetlen képviselője. Szinte minden demokratikus politikai programnak az ő gondolatmenete szolgált alapul.

Életmód

Bánki György
Ki ne ismerne olyan beképzelt, hiú, öntelt embert, aki saját magáról azt hiszi, hogy különleges jogai vannak, és mások nem tudnak nélküle tevékenykedni? Megtévesztésképpen egy ideig még megnyerően is tud viselkedni azért, hogy elismerést, csodálatot kapjon. Kapcsolatai felszínesek, hiányzik belőle az empátia: társakra azért van csak szüksége, hogy felnézzenek rá.
Sokak szerint manapság nagyon nehéz szeretni, bár erősen akarjuk, talán túlságosan is. A modern világ eláraszt információkkal, fölénk kerekedik, az internet olyan közel hoz bennünket, hogy szinte alig kapunk levegőt. Így könnyen előfor­dulhat, hogy bár túl sokan vagyunk egy közösségben, mégis reménytelenül magányosak.
A hideg téli hónapok mindannyiunk immunrendszerét megdolgoztatják. Jó tudni, hogy nem csak az egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással tehetünk az egészségünkért – az éneklés is bizonyítottan immunerősítő hatású! Ezzel az egyszerű, mégis hatékony módszerrel nemcsak a stresszoldást segíthetjük elő, hanem szervezetünk védekezőrendszerét is támogatjuk.