Kereső toggle

2017. 01.20. (XXI/03) lapszám

Külföld

Moldávia újonnan megválasztott elnöke, Igor Dodon visszavonta Traian Basescu állampolgárságát. A korábbi román elnök és felesége november 3-án tette le Kisinyovban a moldovai állampolgársági esküt, néhány nappal az előtt, hogy Dodon megnyerte a moldovai elnökválasztást.
Rodrigo Duterte elnök kész akár hadiállapotot is bevezetni a Fülöp-szigeteken, ha a helyzet „túlzottan veszélyessé válna” - adta hírül a Reuters.
Az amerikai kongresszus múlt pénteken elfogadta azt a költségvetési módosítást, amely lehetővé teszi olyan bizottságok felállítását, amelyek az Obamacare néven ismert egészségügyi reform eltörlését dolgoznák ki. Trump ezzel kapcsolatos nyilatkozatai növelik az aggodalmat, ugyanis nincs konkrét hír arról, hogy mi lépne a szabályozás helyébe.
Angela Merkel menekültpolitikáját „katasztrofális hibának”, a britek unióból való távozását pedig „remek döntésnek” tartja Donald Trump. Az Egyesült Államok 45. elnöke a The Times brit és a Bild német napilapnak adott interjújában kitért az Oroszország elleni szankciókra is, valamint a NATO-ra, amelyet elavult intézménynek nevezett.
A 60-as években a polgárjogi küzdelem élvonalához tartozó John Lewis demokrata képviselő most azzal indított kevésbé dicsőséges mozgalmat, hogy kijelentette: nem vesz részt Donald Trump beiktatásán, mert nem tartja legitim elnöknek. Példáját több kongresszusbeli társa követte, főleg miután Trump felhívta a figyelmet, hogy Lewis akkori érdemei után nem sokat tett le az asztalra. Mindez jó ürügyet szolgáltatott a pénteki ünnepségek megzavarására szerveződött radikális csoportoknak is. Az egész csatározást a Martin Luther King-emléknap és az ahhoz kapcsolódó megemlékezések helyezték groteszk keretbe.
A várakozásokkal ellentétben a héten a közel-keleti ügyekben érdemi döntést nem Párizsban, hanem Moszkvában hoztak. A 70 állam részvételével Franciaország által összehívott csúcstalálkozón az Izraelt egyoldalúan megbélyegző határozatszöveget Nagy-Britannia megvétózta, és ebben a briteket Magyarország, Horvátország és egy balti állam is támogatta. Az orosz fővárosban aztán egy nappal később kiegyezett egymással a két palesztin frakció, a Hamasz és az Abbász vezette Fatah, amelynek szóvivője megfenyegette Izraelt és az Egyesült Államokat, hogy a „pokol kapui nyílnak meg”, ha Jeruzsálembe helyezik az amerikai nagykövetséget.

Belföld

Nem valószínű, hogy Donald Trump vezetésével az Egyesült Államok katonai szempontból „magára hagyná” Európát, ám a NATO szerepe csökkenhet a jövőben. Különösen, ha továbbra is az USA viseli az észak-atlanti szövetség költségeinek túlnyomó többségét. A megválasztott amerikai elnök „potyautas” tagállamokkal kapcsolatos kritikái Magyarországot is érintik.
Éles vitát váltott ki a Fidesszel elégedetlen értelmiségben a Jobbik néppártosodása, aminek mérföldköve volt, hogy decemberben a hanuka alkalmából Vona Gábor levélben üdvözölte a zsidó szervezetek vezetőit. Az értelmiségi reakciók sora mellett a MAZSIHISZ is izgalmas kerekasztal-beszélgetést rendezett a kérdésről. A résztvevők még nem tudhatták: a pártelnök teljes gőzzel folytatja a Jobbik neonáci múltjától történő elszakadást, a hét elején egyenesen Izrael létezéshez és önvédelemhez való jogának elismeréséről beszélt.

Hit és értékek

Az Open Doors holland székhelyű nemzetközi keresztény szervezet múlt héten ismertette széles közvélemény előtt a 2017-es ranglistáját, amelyet egy komplex szempontrendszer alapján (magánélet, családi élet, társadalmi élet, civil és egyházi szerveződés, erőszakosság) állítanak össze, és amelynek célja megállapítani a keresztényüldözés fokozatát minden egyes ország esetében. Idén külön számítás is készült a „szorító” típusú (rendszerszintű) és külön a „kalapács” típusú erőszakos üldözésről.

Háttér

Verespatak aranya már-már legendává vált az elmúlt évtizedekben, a városka alatt ugyanis 300 tonna arany és 1600 tonna ezüst rejtőzik. A mesés vagyon kitermelésére egy rejtélyes kanadai cég jelentkezett be, amely kész volt akár az egész román politikai elitet átrendezni a nemesfém kincs megszerzéséért.
Mikics András és Lõrincz Szilvia. A közös alkotómunka során nem összeadódik, hanem megsokszorozódik a teljesítmény.
„Nem akartunk többé luxust tervezni és tervgyárként működni.
Dél-Koreai nõk tiltakoznak a kormány abortuszt korlátozó döntései ellen.
Különösen az ázsiai országok küzdenek a szelektív abortusz problémájával, vagyis azzal, hogy a szülők elvetetik a magzatot, amennyiben az lány. A társadalmi problémák sorát okozó jelenség ellen már a kormányok is felvették a küzdelmet, eddig mérsékelt sikerrel. A legnagyobb eredményt Dél-Koreában érték el – mintegy negyed évszázad alatt.
Több tízmilliárd forintot osztott szét a kormány 2016 utolsó napjaiban sporttámogatásokra és sportcélú ingatlanfejlesztésekre, többek közt futballstadionok, labdarúgó-akadémiák, sportpályák és multifunkciós sportcsarnokok létesítésére.
Az EMMI megrendelésére készült felmérés szerint sem elégedettek a magyarok az oktatási rendszerrel. A Tanítanék Mozgalom február 1-jén újabb tüntetésre készül. A szakmai konfliktust közben politikai felhangok is színesítik, miután a kormány a peda­gógusszervezeteket is az álcivil csoportok közé sorolta.
Két éve a repülőtéren vártam Udo Ulfkottéra, akit magyarországi ki­adója, a Patmos Records hívott meg a nemzetközi könyvfesztiválra. Udo akkor már igazi sztárszerző volt, a Megvásárolt újságírók című könyvét milliós példányszámban vásárolták Németországban és szerte a világon. Annak ellenére, hogy a főáramú média megpróbálta elhallgatni (amikor a bojkott nem működött, egy idő után lejárató cikkeket közöltek róla), az olvasók egymásnak ajánlották könyveit a közösségi médiában. Magyarországon is felfigyeltek a német újságíróra, aki évtizedeket töltött tudósítóként, szerkesztőként vezető újságoknál, köztük 17 évet a nagyhírű Frankfurter Allgemeine Zeitungnál.
A liberális felfogás szerint a pornográfia minden korban „körülvett” bennünket, így kár túldimenzionálni az egyénre és a társadalomra gyakorolt káros hatásait. Az internet megjelenésével azonban a történelemben egyedül­álló módon vált elérhetővé gyakorlatilag bárki számára akár a legdurvább szexuális tartalom is – ennek negatív hatásai nyilvánvalók. Az on­line pornóipar ráadásul egyre keményebb tartalmakat zúdít rá a felhasználókra, miközben szakértők már a pornófüggőségről mint közegészségügyi problémáról beszélnek.

Arcok

A Pál utcai fiúk szobra Budapesten, a Práter utcai általános iskola elõtt.
Kevés szerzőnek adatik meg, hogy egyik regényét több évtizede minden magyar ember elolvassa. Pedig, ha az olvasó kijárta az általános iskola ötödik osztályát, akkor biztosan találkozott már Molnár Ferenc nevével. Az ő főműve az A Pál utcai fiúk, amely ebben az iskolai szakaszban kötelező olvasmány.

Vélemény

Embertelen nagy vállalkozásba kezdett a NatGeo. Vagy inkább nagyon embertelenbe, mert ugyan vélhetően a hajdanán humanizmusnak nevezett eszmerendszer szolgál mostani kísérletének hivatkozási alapjául, valójában pont az emberszeretet alapjait igyekszik felszámolni. A világ legnagyobb múltú természetmagazinja frontális támadást intézett az emberi természet ellen. A mesterséges és természetellenes evolucionizmus ezúttal a gyermekeket vette célba.

Életmód

Bár a zord idő beköszöntével ritkábban hallatszik a madarak csicsergése, számos énekesmadár télen is itt marad a környezetünkben. Ha szeretnénk segíteni nekik, hogy a kemény hideget könnyebben átvészeljék, tavasszal biztosan dalra fakadva köszönik meg az ínséges időkben nyújtott támogatást.
Mel Gibson filmje természetesen nem a borzalmaktól túlcsorduló képek miatt jelentős, bár ez nagyon is jellemzi. A lényegi kérdés viszont az, hogyan lehet életben maradni a gyilkolás atmoszférájában, az önvédelem teljesen jogos igényét is feladva. Az alkotás szerint csakis egyetlen módon, lázban égve mások megmeneküléséért. És a végsőkig elszánt hittel.