Kereső toggle

2017. 01.13. (XXI/02) lapszám

Külföld

Tizenkilenc hónapnyi eredménytelen vita után a hét elején ismét tárgyalóasztalhoz ültek Ciprus görög és török vezetői Genfben, hogy megoldást talál­janak a szigeten évtizedek óta fennálló patthelyzetre. Az ENSZ közreműködésével történő egyeztetéssorozatot nagy várakozások előzték meg, hiszen elemzők szerint kedvezőek a körülmények a megállapodáshoz.
Kedden megkezdődött a Trump-adminisztráció miniszterjelöltjeinek kongresszusi meghallgatása. Bár a demokrata szenátorok jó előre kilátásba helyezték, hogy nem fogják zökkenőmentesen jóváhagyni a kinevezéseket, a republikánus többségnek köszönhetően való-színűleg azok nagy része megkapja a zöld utat.
Brüsszelbe vezetne Marine Le Pen első külföldi útja elnökként, hogy visszaszerezze a francia nép szuverenitását. A Nemzeti Front elnöke újévi beszédében közölte, hogy felkészült az elnökválasztási kampányra és a kormányzásra is. Szakértők azonban úgy vélik, hogy az arculatváltás és a cukikampány sem lesz elég arra, hogy a második fordulóban legyőzze konzervatív ellenfelét.
A megválasztott elnök beiktatása előtti napokra is tartogatott muníciót a Trump-ellenes média. Ezúttal a BuzzFeed hírportál tett közzé egy állítólagos jelentést, amely hírszerzési forrásokra hivatkozva azt állította: az oroszok szexvideóval és egyéb kompromittáló információkkal zsarolják Donald Trumpot. A megválasztott el­nököt láthatóan nem törte meg az újabb támadás, aki nem csupán a BuzzFeeddel szemben helyezett kilátásba komoly következményeket, de álhírcsatornának nevezte a „hírt” közlő CNN-t is.
A legutóbbi, jeruzsálemi teherautós terrortámadás után egy héttel arra készülnek Párizsban, hogy – az érintett felek távollétében – lefektetik a tartós közel-keleti béke alapjait. Az irreális célkitűzést még abszurdabbá teszi, hogy az amerikai delegációt az a John Kerry külügyminiszter vezeti, akinek megbízatása a konferencia után négy nappal megszűnik. Kérdés, mi akkor a célja a nemzetközi „békecsúcsnak”? Izraelben attól tartanak, hogy a háttérben egy második, a decemberinél is keményebb és egyoldalúbb szövegű ENSZ BT-határozat készülhet a zsidó állam ellen.
Százezrek búcsúztatták kedden Ali Akbar Hashemí Rafszandzsánit. Az utolsó pillanatig aktív korábbi iráni elnökkel egy szívroham végzett vasárnap, 83 éves korában. Holtteste fölött Ali Hámenei ajatollah mondta a búcsúimát, akivel nem voltak épp baráti viszonyban. Irán egyik legbefolyásosabb politikusának életpályája épp olyan ellentmondásos, mint amilyenek a róla szóló írások is.

Belföld

Korlátozná a közmunkavállalást a kormány, többek között így enyhítené az égető munkaerőhiányt az országban. Ezt a célt szolgálja a minimálbér-emelés mellett a közmunka alsó korhatárának emelése, valamint az a javaslat is, miszerint három éven belül csak tizenkét hónapot dolgozhatna valaki közmunkán.
Németh Szilárd Fidesz-alelnök keddi sajtótájékoztatójával új fejezetéhez ért a Soros György által támogatott szervezetek és a magyar kormány küzdelme. A minta a külföldről pénzelt NGO-k (nem kormányzati szervezetek) izraeli szabályozása lehet.
A hajléktalanok, az egyedülálló idősek és a mélyszegénységben élők vannak leginkább kitéve a fagy veszélyeinek. A szakállamtitkár szerint bővítették a befogadóhelyek férőhelyeinek számát, és senkinek sem kell kapacitáshiány miatt az utcán éjszakáznia. A férőhelyszám bővítése azonban csak részben jelent megoldást, tekintve, hogy legalább kétszer annyian halnak meg saját fűtetlen otthonukban, mint a szabad ég alatt. A rendőrség adatai szerint tavaly október óta 52-en, civilek szerint 100-an fagytak meg.

Háttér

A madárinfluenza novemberi megjelenése lehetetlen helyzetbe hozta a baromfitenyésztőket. Várhatóan egészen a nyár elejéig szünetelni fog a termelés a fer­tő­zött területeken, de ha a járvány a közeljövőben nem csitul, akkor még ennél is hosszabb ideig.
Bob Dylan, Bill Gates, Immanuel Kant, Mark Zuckerberg. Nem is gondolnánk, de ezek az emberek hasonlítanak egymásra, nemcsak a sikerben, hanem abban is, hogy mindannyian introvertált személyiségek. Sikerük titka abban áll, amire az introvertált kommunikátor, Sylvia Löhken hívja fel a figyelmet nemrégiben megjelent A csend ereje című könyvében: hűek maradtak önmagukhoz.
A Rowling által teremtett „boszorkány kisfiú” brand ma 15 milliárd dollárt ér.
J. K. Rowling, a modern, okkult ifjúsági irodalom legkedveltebb szerzője újra felkerülhet a (dollár)milliárdosok listájára. Bár a Harry Potter írója igyekszik titkolni pénzügyeit, a The New York Times (NYT) és a Fortune magazin is külön cikkben elemezte pályafutását és vagyoni helyzetét.
„A kormány támogatja az egyszülős családokat: nem elítélni, hanem segíteni kell őket és azokat a gyermekeket, akiket egy szülő nevel” – mondta nemrég Novák Katalin, az EMMI szakállamtitkára, továbbá bejelentette, hogy a gyermeküket egyedül nevelők az idei évtől előnyben részesülnek a bölcsődei felvételkor.
A börtönben Szálasi Ferenc figyelme leginkább arra irányult, hogy a Politikai Rendészeti Osztály vezetőjét, Péter Gábort ügye közvetítőjének nyerje meg. Vagyis a vélt legfőbb autoritáshoz fordul a kedvezőbb bírósági ítélet reményével, egyszersmind téves percepcióval.
2016 decemberében az Oxford Dictionaries szerkesztői a post-truth kifejezést választották az Év Szavának. A kifejezés magyarul nagyjából úgy adható vissza, hogy az igazság/tények után vagy az ismert előtagot megtartva poszt-igazság.
„Tovább kell lépnünk azon, hogy csak XX van és XY, kék és rózsaszín, eljött egy idő, hogy új fejezeteket nyissunk annak érdekében, hogy mindnyájan, nemünktől vagy annak hiányától függetlenül is boldogan éljünk ezen a Földön. Ezért mutatja be önöknek a National Geographic a nemek forradalmát!” Ezzel vezeti föl Susan Goldberg főszerkesztő, a 127 éves pati­nás magazin „történelmi” különszámát, amelyben 80 kilencéves gyerek portréját mutatják be Amerikától a Közel-Keletig, Afrikától Kínáig, hogy újra felfedezzék a „nemek rendkívül változatos spektrumát”.

Interjú

Az eredeti szakmáját tekintve matematikus-közgazdász, erdélyi református családból származó Gegesy Ferenc 1990-ben, negyvenévesen adta fel addigi karrierjét, hogy öt cikluson keresztül Ferenc­város polgármestereként dolgozzon. Tapasz­talatairól terjedelmes könyvet írt. Kezdjük talán az elején: hogy került az SZDSZ-be?
„Aki meg akarja érteni Szálasit, az embert és a politikust, annak el kell olvasnia a naplóit, amelyeket a második világháború idején kezdett papírra vetni, és kivégzése napjáig, 1946. március 12-ig rendületlenül vezetett. A napló reflektor Szálasi agyának sötét zárkáiba” – véli Dr. Karsai László történész, aki több évtizedes kutatómunka után publikálta Szálasi Ferenc naplóit.

Arcok

Színdarabokból, filmekből sokáig emlékszünk egy-egy dalra vagy klasszikussá vált párbeszédre, de a legritkább esetben gondolkodunk azon, kik és hogyan alkotnak a színfalak mögött.

Vélemény

Kedves Gazsi, kapcsolatunk (eddig) egyoldalú, mivel Te nem emlékezhetsz rám, de én gyerekkorom óta ismerlek Téged. Amikor a Szabad Európán említették a neved a nyolcvanas években, akkor a nagyapám büszkén mutatta az osztályképet, amin rajta voltál, annak a kolozsvári általános iskolának volt az igazgatója, ahova gyerekkorodban jártál. Később, a kilencvenes évek elején sokszor Rád szavaztam a pártban, amelyet Te kicsit hamarabb hagytál ott. Bírtam, amikor Te voltál az Országos Tanács elnöke, meg bírtam a zakóidat is, amiket akkor hordtál. Szóval van itt egy fél ismeretség.

Életmód

A magyar származású ausztrál Kaponay Réka mind a 6 kontinensen és eddig 34 országban járt. Ikertestvérével együtt nem egy hagyományos iskola, hanem az élet iskolájának diákjai: számos kultúrát, de a történelmet is közvetlen tapasztalás útján, szabadon fedezik fel és tanulják.
Ha a hóesés néha el is marad télen, a fahéj illatára mindig számíthatunk. Azon túl, hogy ünnepi hangulatot teremt, az elmúlt években több kutatási eredmény szerint a fahéj vércukorszint-csökkentő hatása is figyelemre méltó.
Ha az interneten magyar sípályákra keresünk rá, megdöbbentően sok találat érkezik – már a magyar hegyviszonyokhoz képest, természetesen. Van miből válogatni, ehhez nem fér kétség. De gondoljunk még nagyobbat, és keressünk olyat, ahol pályaszállás is van. A Zemplénben, Sátoraljaújhelyen jártunk.