Kereső toggle

2016. 12. 16. (XX/50) lapszám

Külföld

Matteo Renzi múlt heti lemondását követően az olasz elnök Paolo Gentiloni külügyminisztert kérte fel kormányalakításra. Gentiloni hétfőn felesküdött, és bemutatta kormányának tagjait, miközben az olasz ellenzék előrehozott választást akar, és az eurózónából való kilépést sürgeti, a bankszektor válsága pedig továbbra is megoldásra vár.
Vége a négyéves ostromnak: a szíriai kormányerők és szövetségeseik teljes egészében visszafoglalták Aleppó felkelők által uralt részét. A fegyverek azonban lapzártánkig nem csitultak el, ami tovább súlyosbítja a humanitárius válságot. A harcok sújtotta városrészekből több tízezren menekültek el.
Focimeccset biztosító rendőrök, illetve kopt keresztények voltak a célpontjai a múlt hétvégi merényleteknek Isztambulban, illetve Kairóban.
Múlt heti számunkban már írtunk arról, hogy politológusok és befolyásos publicisták győzködik a republikánus elektorokat a sajtón keresztül, hogy ne Donald Trumpra, hanem Hillary Clintonra (vagy ha erre nem hajlandók, legalább bárki másra, csak ne Trumpra) szavazzanak december 19-én.
A dél-koreai törvényhozás a múlt héten felfüggesztette hivatalából az okkult tanács­adója befolyása alá került Pak Gun Hje elnök asszonyt. Szöul központjában közel félmillióan vonultak utcára, akik az elnök azon­nali lemondását, és az ellene való büntetőjogi eljárás megindítását követelték, miközben a politikus mintegy 15 ezer támogatója ellen­demonstrációt tartott a fővárosban.

Belföld

DRÁMAIAN ROMLOTT a szövegértés a legutóbbi PISA-vizsgálat szerint: közel 28 százalékos a funkcionális analfabéták aránya a 15 évesek körében. „Hoffmann Rózsa szerint Magyar Bálinték a hibásak, Lázár János szerint a pedagógusok. A PISA-eredményeinken nem javít a kényszeres egymásra mutogatás, ebben a kudarcban benne van a múlt, a jelen és a jövő.
Szinte minden jelentős sportszövetség élén politikus áll, és mostantól akár miniszterek is vállalhatnak ilyen feladatot. A sportvezetők nyitottak is az együttműködésre, mivel a túlnyomórészt közpénzből működtetett sporttámogatáshoz leginkább politikusoktól várhatják a sikeres lobbizást. Amiből viszont nem következik a sporteredmények javulása.
Véget vethet a külföldre menekített jövedelmek korának az a jogszabály, amit kivételes eljárásban fogadott el az Országgyűlés kedden. Az offshore-lovagok alkonyát egy OECD-megállapodás hozhatja el, amelynek köszönhetően jövő szeptembertől a NAV rálát majd a magyar adófizetők külföldi bankszámláira is.

Hit és értékek

Az 1979-es iszlamista forradalom óta Irán számos eszközzel igyekszik megvalósítani célját, a síita forradalom és a síita identitás elterjesztését a Közel-Keleten, és megerősíteni a térségben betöltött vezető szerepét.
Oriana Fallaci 2005-ben az „utolsó szó jogán”, néhány hónappal a halála előtt még egyszer, drámai erővel megszólalt egy könyv terjedelmű öninterjú formájában, amely a Harag-trilógia előző köteteinek (A harag és a büszkeség; Az értelem ereje) betetőzése. Fallaci az öninterjú utószavának az Apokalipszis címet adta.

Háttér

Huszonegy képviselői és kilenc szenátori helyre számíthat az RMDSZ, miután hat százalék feletti eredményt ért el a vasárnapi romániai választáson. A viharosra sikerült kampány után az erdélyi magyarokat tömörítő szervezet sikeresen mozgósította választóit, és a román választói hajlandóság feletti részvételt tudott elérni.
Forradalom, disszidálás, idegenlégió, szökés, sivatag, kegyetlen megtorlás – ezek akár egy Rejtő-regény kulcsszavai is lehetnének, ám Vancsik László sorsa nem kitaláció. Az ‘56 után külföldre távozott magyarok többsége megtalálta számításait új hazájában, ő azonban nem – hazatérve pedig kémnek bélyegezték.
Lehet azon elmélkedni, hogy a kórházi eszközbeszerzés kinek a feladata lenne, de az biztos, hogy ha tönkremegy egy gép, akkor azt a napi betegellátás biztosítása érdekében sürgősen pótolni kell. Úgy néz ki, hogy ezt nálunk leginkább közadakozással lehet megoldani – mondta el lapunknak a Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány elnöke. A szervezet, amely ősszel sikeresen kampányolt egy lélegeztetőgépért, most két tönkrement altatógép sürgős pótlása miatt kéri az emberek segítségét.
Alapjaiban rengetheti meg az angol futballt az elmúlt hetekben kipattant pedo­fil­botrány-sorozat. Több tucatnyi egykori játékos tett bejelentést a rendőrségen azzal kapcsolatban, hogy ifjúsági játékosként egykori edzőik szexuálisan bántalmazták őket.

Üzlet

Megvenni, amit úgysem eszünk már meg. Megtermelni, amit úgysem adunk már el. Ezek felszámolásával világszinten lehetne orvosolni az éhezés problémáját. Közeledik a karácsonyi vacsora, terítéken az élelmiszer-pazarlás.

Vélemény

A filozófiatörténetben Nietzsche nevéhez fűződik az a korunk társadalmait kiváltképpen jellemző felismerés, hogy a felsőbb és alsóbb társadalmi rétegek eltávolodásának okai között nemcsak az anyagi különbségeket lehet és kell számba venni, hanem az erkölcsi-etikai indítékokat és azok messze ható következményeit.

Arcok

Nevéhez több mint 2500 találmány köthető. A hazánkban méltatlanul elfelejtett magyar feltaláló dolgozta ki az autók passzív biztonságvédelmének (azaz a már bekövetkezett bale­set következményeit enyhítő eszközöknek) a kikerülhetetlen elemeit, többek között a gyűrődési zónát, a biztonsági kormányoszlopot, a biztonsági utascellát és az oldalsó ütkö­zésvédelmet.

Életmód

Ugyanazokból a helyzetekből egyes emberek sikeresen jönnek ki, előnyt kovácsolnak a hátrányukból, míg mások hasonló szituációkban teljesen összetörnek, összeomlanak. Miből adódik ez a különbség az emberek között?
A zakopanei Tátra Múzeum.
A csillogó-villogó karácsonyi vásárok és a fárasztó emberforgatag helyett sokszor valami csendesebbre, természetközelibbre vágyunk. A lengyel sízés „bölcsője”, a Magas-Tátra fővárosa, a túrázók ékszerdoboza – csak néhány jelző Zakopanéról, a páratlan fekvésű üdülőhelyről.

Hirdetés

Valahol, az internet (egyre kevésbé) rejtett szegletében egy olyan adományozó rendszer épül, ahol a virtuálisan vagy valósan elköltött forintok egy részét valós, közös segítséggé „konvertálják”.