Kereső toggle

2016. 12. 09. (XX/49) lapszám

Külföld

Miközben végéhez közeledik Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok pere a hágai Nemzetközi Törvényszéken, a boszniai rendőrség nyolc egykori rendőrt és katonát tartóztatott le annak vádjával, hogy a háború alatt részt vettek 120 nem szerb személy meggyilkolásában.
Vereséget szenvedett a vasárnapi referendum során, és lemondott Matteo Renzi olasz miniszterelnök. Ugyan az olasz választópolgárok egy alkotmányreform-tervezetről szavaztak, elemzők szerint valójában Renzi teljesítményét értékelték, és elégedetlenségüknek adtak hangot az országban tapasztalható alacsony életszínvonal és a migrációs válság következményei miatt.
Miután az újraszámlálási kísérletek kudarcot vallottak, azok, akik képtelenek belenyugodni  Donald Trump győzelmébe, most az utolsó szalmaszálba kapaszkodnak, és az elektori testülettől várják, hogy megakadályozza a megválasztott elnök beiktatását.
Unióvá alakítaná az Öbölmenti Együttműködési Tanácsot Szaúd-Arábia és Bahrein. A két monarchia szerint Irán növekvő befolyása, valamint a Közel-Keleten uralkodó bizonytalanság miatt lenne szükség egy erőteljesebb regionális tömörülésre. Az elképzelés szerint a tagállamok összehangolnák gazdasági és politikai programjaikat, valamint közös katonai műveletekben vennének részt.
Harmadik nekifutásra sikerült megválasztani Ausztria elnökét; a májusi eredményekhez képest csak annyi a változás, hogy Alexander Van der Bellen független zöldpárti politikus ezúttal meggyőző fölénnyel győzött a hétvégén. Az eredményt az EU-párti politikusok a „populista” irányzatok feletti győzelemként ünneplik.

Belföld

Négy tonna szárazélelmiszer-ajándékot osztott szét ezen a héten a pécsi Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata (HISZ) mintegy négyszáz rászoruló gyermek számára az Esztergár Lajos Család- és Gyermekjóléti Szolgálat és Központ aktív segítségével.
Közel 9 hónapon át tartott a Minden Gyerek Lakjon Jól! (MGYLJ) Alapítvány gyermekétkeztetési programja, melynek keretében az ország 44 halmozottan hátrányos helyzetű kistérségében élelmiszercsomagokkal segítették a kisgyer­me­kes családokat.
A sorozatos metróleállások folyamatosan koptatják a kormánypárti főpolgármester hitelességét, a kormány mégsem hajlandó plusz 40 milliárd forintot megszavazni a legveszélyesebb vonal felújítására.
Az alulteljesítő magyar diákok aránya minden vizsgált területen megnőtt a PISA 2015 nemzetközi kompetenciamérés friss adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy folytatódott 2012 óta a romló tendencia, egyre jobban nyílik a szakadék a szűk elit és a lemaradottak növekvő tömege között, s az összteljesítményünk tartósan átlag alatti.
Az időjárás stílusosan fogadta a Hit Gyülekezete Szeretetszolgálatának Mikulását december 5-én Miskolcon, hiszen csikorgó hideggel köszönte meg a puttonyos fehérszakállúnak azt, hogy a borsodi megyeszékhely Gyermekvárosában 100 gyermekvédelmi szakellátásban nevelkedő kiskorút jött megajándékozni.

Fókusz

A média nem egyszerűen tévedett a valóság értelmezésében, hanem aktívan kampányolt Hillary Clinton mellett. Sok-sok bizonyíték van erre. És nem csak együttműködtek a kampánnyal, hanem aktívan bedolgoztak ebbe, mint amikor a demokrata választmány elnöke küldött kérdéseket a médiának, amelyeket a választási vitákban felhasználtak. Ebben volt szubjektív elem is, mert egyszerűen utálják Donald Trumpot, ezért aztán igyekeztek minél jobb színben feltüntetni ellenfelét.
Úgy rakta össze apósa elnöki kampányát, mint egy menő startupot, és működött! – méltatta a Forbes magazin Jared Kushnert, a fiatal zsidó milliárdos üzletembert, aki a magazin szerint „megölte a hagyományos választási kampányt”.

Háttér

„Lassan odáig jutunk, hogy már nem is értjük egymás nyelvét. Nem abban az értelemben, hogy az alanyt, állítmányt nem úgy használjuk, hanem a kulcskifejezések, a történelemhez és a politikához való viszonyunk diametrálisan eltér egymástól” – mondta Gyurgyák János magyar történész, szociológus egy interjújában.
Rávezetjük az embereket arra, hogy közösen cselekedjenek.
„Amikor elkezdünk egy helyi civil szervezettel dolgozni, mindig azt mondjuk: ti nem azért vagytok, hogy az önkormányzattól pénzt kérjetek, és azt elköltsétek. Ez így nagyon könnyű lenne.
Számos rendellenességet talált a román miniszterelnök ellenőrző testülete a forradalmárigazolványok kibocsátásával kapcsolatban – írja a testület honalapja. Az ellenőrzés nyomán arra jutottak, hogy a forradalmárok nyilvántartására vásárolt számítógépes program használhatatlan, így a nyilvántartások számtalan pontatlanságot, sőt sok hamis adatot is tartalmaznak.
A Kasmír régióért már három háborút vívott India és Pakisztán. A térségben, melynek nagyobb része Indiához tartozik, változatlanul fegyveres konfliktusok vannak. A helyzet békés megoldását nehezíti, hogy a két atomhatalom még azt sem döntötte el, hogy egyáltalán tárgyalnak-e egymással a kérdésről.

Interjú

Hogyan befolyásolta Magyarország történetét a 18-19. században a liberalizmussal egyszerre megszületett nacionalizmus? Hogyan befolyásolták a magyar nemzetfelfogást a 20. század traumái? Van-e különbség a vidéken élő és a fővárosi lakosság nemzeti identitása között? Milyen stratégiák léteztek a holokauszt borzalmait túlélő magyar zsidók számára a háború után? Örkény Antal szociológussal beszélgettünk.

Üzlet

Steven Mnuchin. Nagy bizalmat kapott. Fotó: AP
Az OECD szerint nemcsak az Egyesült Államok, de az egész világ gazdasági növekedése is felgyorsulhat, ha Donald Trump beváltja választási ígéreteit. Mások viszont éppen attól tartanak, hogy az országgal szoros kereskedelmi kapcsolatban állók csak rosszul járhatnak, hiszen az olcsó, de képzett külföldi munkaerő (így a magyar is) az amerikai munkásosztály legnagyobb ellensége.
Habár hazánkban még mindig napirenden van a panaszkultúra, a felesleges megszokások is akadályt gör­­díthetnek kreativitásunk és előre haladásunk útjába. Tonk Emil üzleti kommunikációs tréner, marketing-szakember minderről egy nemrégiben zajlott női konferencián beszélt népes hallgatóságának.

Arcok

Néhány érintés az okostelefon képernyőjén, és már indul is a YouTube-on a kedvenc mese a mai gyerkőcök tenyerében — 3D-s figurákkal. És természetesen színesben. Most egy pillanatra vegyük le szemünket az elektronikus kütyü kép­er­nyő­jé­ről, és induljunk pár évtizedes időutazásra, amikor a mozgó­kép világában még csupán gyerekcipőben jártunk.

Életmód

Ha kezünkbe veszünk egy régi klasszikus regényt vagy bekapcsolunk egy kosztümös filmet vagy sorozatot, láthatjuk, hogy a történetek szereplőinek mindennapjait, kommunikációját és társasági életét mélyen áthatotta az etikett ismerete és betartása. De mit is takarnak pontosan ezek az oly gyakran hangoztatott szavak, mint „illem” és „etikett”?
Általánosan elmondható, hogy a gyümölcsök rendszeres fogyasztása önmagában már egy szuper dolog az egészségünk megőrzése szempontjából. Azonban a sok választási lehetőség között érdemes megismerni azon gyümölcsöket, amelyek kiemelkednek társaik közül, különösen hasznos tulajdonságaik révén.