Kereső toggle

2016. 11. 18. (XX/46) lapszám

Külföld

Nem csak itthon okozott kellemetlenségeket közszereplők magán-helikopter használata; úgy tűnik, az uniós biztosok között is akad, aki szívesen veszi igénybe üzletemberek magánrepülőgépét.
Nagy késéssel és hűvös hangnemben reagált a bukaresti vezetés arra, hogy a „másik román nyelvű államként” emlegetett Moldáviában az oroszbarát Igor Dodon nyert az elnökválasztáson az európai elkötelezettségű Maia Sanduval szemben.
Monumentális kihívásnak nevezte az amerikai elnökválasztás eredményét Stewart M. Patrick, a Külkapcsolatok Tanácsa Nemzetközi Szervezetek és Globális Kormányzás programjának igazgatója, nemcsak Trump személye, hanem az antiglobalista mozgalom erősödése miatt is.
Mike Pence megválasztott alelnök vezeti azt az elnöki stábot, amelynek feladata, hogy kiválassza a jelölteket Donald Trump kabinetjébe. Az amerikai gyakorlat szerint az elnök nemcsak a kormánya tagjait nevezi ki, hanem közel 4000 poszt betöltéséről dönt.
Rekordmennyiségű az idei ópiumtermés Afganisztánban az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) jelentése szerint. Miközben a drogfüggők száma nemcsak az országban, hanem az Egyesült Államokban is egyre növekszik, az illegális kábítószer-ültetvények felszámolását többek között a tálibok és az Iszlám Állam tevékenységéből fakadó biztonsági problémák, valamint a csökkenő nemzetközi támogatás is akadályozza.

Belföld

Országos szinten és a legtöbb ágazatban komoly munkaerőhiány alakult ki, már a szakképzettséget nem igénylő területeken is. Feltehetően ez is az oka annak, hogy a kormány jelentősebb emelést tervez a minimálbért és a garantált bérminimumot illetően – habár ezt nem kényszerlépésként, hanem a gazdasági stabilitással járó, amolyan jóléti intézkedésként igyekszik kommunikálni. Szakértők szerint bár üdvözlendő lépésről van szó, a versenyképesség növeléséhez, a leszakadó régiók felemelkedéséhez ez önmagában nem lesz elegendő.
Lemondásra szólította fel Gyárfás Tamás úszószövetségi elnököt Hosszú Katinka. Rio háromszoros olimpiai bajnoka a magyar úszásra legártalmasabb tényezőnek nevezte Gyárfást, aki szerinte ígéretekkel és megfélemlítéssel tart sakkban ver­seny­zőket és teljes klubokat. Az elnök nem mond le, és tippje sincs arra, mi áll Hosszú támadásának hátterében.
„Kapcsoljátok ki a pornót, vessétek be az ágyatokat, sportoljatok, osszátok be jól az időtöket, ne nevezzétek k***knak a lányokat, és menjetek el szavazni!” - Ezzel a provokatív felszólítással zárta Philip Zimbardo, a Stanfordi Egyetem professzora nagy sikerű Nincs kapcsolat – Hová lettek a férfiak? (Man (Dis)connected) című könyvét. Az Y és Z generációs férfiakat jellemző hanyatlás okairól és következményeiről tartott teltházas előadást a Jövőképp Fiatalok Magyarországért Egyesület a BME-n, ahol Tari Annamária klinikai pszichológus, pszichoterapeuta, Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológus és Kozma Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta tartottak konstruktív kerekasztal-beszélgetést, és válaszoltak a nagy számban érkező nézői kérdésekre.

Fókusz

„Fekete hattyú elnök”: ezzel a címmel készített összeállítást a Politico vezető amerikai elemzőkkel arról, hogy mire számítanak Donald Trump elnöksége alatt, mi lehet a legjobb és a legrosszabb forgatókönyv a következő négy évre.

Háttér

Az amerikai választások után és a két 2017-es német választás előtt újabb lendületet vett a már hosszú ideje eredménytelenül zajló vita arról, hogy a közösségi média vajon el tud-e, illetve el akar-e dönteni ilyen jellegű politikai kérdéseket.
A korai kötődésnek meghatározó jelentősége van az emberek éle­­­tében, szorosan összefügg a kóros bizalmatlansággal, a párkapcsolatok bomlékonyságával és a rossz munkahelyi viszonyokkal is. A Hungarostudy 2013 kutatás eredménye szerint a magyar felnőttek mindössze 31 százaléka képes a biztonságos kötődésre.
Ha Erdély félreeső részein járunk, még viszonylag gyakran találkozhatunk bivalyfogattal. Sok évvel ezelőtt első alkalommal Nagyenyed után, Szentgyörgy felé haladva láttunk ilyen közlekedési eszközt: egy cifrafőkötős idős asszony vezette óriási szénásszekér, két bivallyal, fenséges lassúsággal jött szembe velünk.
Az egész amerikai választási folyamat legforróbb pontja lett Florida, ahol nagy meglepetésre Donald Trump kerekedett felül. A váratlan fordulatban biztosan szerepet játszott a helyi keresztények aktivitása és elszántsága. Egy Pensacolában élő magyar házaspár, Nagy-Perge Zoltán és felesége, Márta beszámolója következik.
Orvosként irigylésre méltó karriert futott be Svájcban. A nevéhez fűződik egy speciális ultrahangos módszer kifejlesztése, amellyel időben felismerhető – és ilyen módon rutineljárással korrigálható – az újszülöttek csípőproblémája; tankönyvet írt, sőt, saját intézetet alapított. Dr. Beat Dubs mégis a magyar Alföldön talált igazán otthonra. Szerinte mi, magyarok nem is nagyon értjük, hogy milyen értékeink vannak, és mennyivel jobb itt élni, mint a stresszes, panaszkodó és drága Svájcban. Ezzel együtt azt is elmondja, hogy mi az, amin szerinte változtatnunk kellene, bár a kritika helyett inkább dolgozik: 67 évesen heti két napon keresztül rendel a szegedi klinikán. Teljesen ingyen.

Üzlet

A kínai befektetések értéke 2016-ban várhatóan 20-30 milliárd dollár közötti lesz az Egyesült Államokban.
A kínai–amerikai kereskedelmi kapcsolat kétségkívül a világ legfontosabb és legjelentősebb üzleti viszonya, ami ugyanakkor már évek óta politikai támadások kereszttüzében áll.

Vélemény

Nyugodtan kijelenthetem, hogy én még így amerikai elnökválasztási győzelemnek soha nem örültem. Az egész olyan mesébe illő: az esélytelen vitéz győzelmet arat az Ezerfejű Liberális Sárkány felett, hatalmas ellenszélben, dacolva a sárkánymédia megannyi ravasz fondorlatával. Valami hasonló történt most, ezért az elemi erejű öröm.

Arcok

A magyar tárca- és novellairodalom egyik kiemelkedő alakja, akinél a novella – sok magyar íróval ellentétben – nem melléktermék, hanem elsődleges műfaj. Irományaiban elsőként szakított a parasztromantikával, mégis csodálatosak a képei: olykor szívszorítóak, máskor humorosak, ugyanakkor ízes a nyelvhasználata, páratlan a stílusa.
„Biztosan tudom, hogy előfordulnak csodák, de csak azokkal, akik nem adják fel a reményt. Mi a remény? Az álom kezdete. A cél hangja. Beszél hozzánk, és biztosít minket arról, hogy bármi is történjen veled, te vagy az, aki meghatározza, mi zajlik a bensőd­ben.

Életmód

„Laktózos, fruktózos, gluténérzékeny a gyerekem – halljuk manapság sokaktól –, mit tegyek?” Feje tetejére kell-e állítani a konyhát ahhoz, hogy kiüldözzük az utolsó szem glutént is? Mit mondjak a gyereknek, ha nem eheti meg azt az édes és finom ennivalót, amit az apukája jóízűen elfogyaszt? Vagy ha esetleg érzékenysége okán kimarad az ovis szülinapi tortázásból?
Sok autótulajdonos az első hó leesésekor kap észbe, hogy elérkezett az idő a jármű téliesítésére. Pedig az őszi–téli időszak beálltával a rövidebb nappaloknak köszönhetően többet kell sötétben autózni, a hideg idő hatására pedig nehezebben indulhat az autó, rosszabbak a látási viszonyok, vizesek, csúszósak az utak.