Kereső toggle

2015. 03. 13. (XIX/11) lapszám

Külföld

Mehmet Görmez török vallási vezető. Visszalépésről beszél.
Nagy port kavart az osztrák parlamentben február végén elfogadott, az iszlám közösségek működésének alapjait lefektető új törvény. A muzulmán kisebbségnek az eddiginél jóval több jogot biztosító szabályozás egyik sarkalatos pontja, hogy korlátozza az országban működő muszlim szervezetek külföldről érkező támogatását.
Barack Obama elnöksége alatt a legrosszabb a Fehér Ház és a média kapcsolata az elmúlt fél évszázadban, derül ki a Columbia Journalism Review (CJR) kutatásából, amely az elnök eddigi összes sajtómegnyilatkozását vizsgálta. A CJR szerint azonban ebben nemcsak Obama, hanem a mindig nagy sztorikra vadászó média is hibás.
Zaur Dadajev. Visszavonta a vallomását. Jól dokumentált akcióban vették őrizetbe a feltételezett csecsen támadókat.
A nyugati vezetők gyors, hatékony nyomozást és az elkövetők megbüntetését követelték Vlagyimir Putyin elnöktől a Borisz Nyemcov ellenzéki vezető elleni merénylet után. Megkapták, amit kértek: öt csecsen máris előzetes letartóztatásban ül, egy pedig a másvilágon.
Új stratégiát dolgozott ki az iszlamizmus visszaszorítására a brit belügyminisztérium. A társadalom teljes spektrumára kiterjedő intézkedési terv kiemelten foglalkozik az iskolákkal és az egyetemekkel,  hogy megakadályozza a szélsőséges iszlamizmus propagálását, de módosítja a bevándorlási rendelkezéseket is.
Az afrikai menekültáradatot kihasználva a   dzsihádisták is  könnyen beszivároghatnak Európába.
Líbia teljes olajkitermelése leállhat, miután az Iszlám Állam fegyveresei rendszeresen olajlétesítményeket támadnak. A múlt héten a Gáni olajmezőre csaptak le, aminek során kilenc külföldi munkást is foglyul ejtettek. A dzsihádista csoport hasznot húz abból, hogy Moamer Kadhafi diktátor eltávolítása óta elharapódzott a káosz és a törvénytelenség az országban.
Az Egyesült Államok átengedte az Iszlám Állam elleni szárazföldi hadműve­leteket Iránnak; és az áprilisra tervezett, Moszul elleni nagy offenzívát már az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka, Kasszem Szulejmani koordinálhatja - állítja a Euronews hírcsatorna.
Egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy Ben Carson, a világhírű amerikai sebészorvos is ringbe száll a republikánus párti elnökjelöltségért. Bár a formális bejelentés még hátra van, az elmúlt fél év eseményei alapján biztosra vehető, hogy Dr. Carson a következő hónapban hivatalosan is megerősíti elnökjelölti ambícióit.

Belföld

Fejben már eldőlt, hogy hazánk katonákat küld az  Iszlám Állam elleni harcba. Lapunk úgy értesült, hogy a kormánypártok megosztottak a kérdésben, és ha a parlamenti  döntéshez szükséges kétharmad csak a frakció nélküli képviselőkkel lesz meg, az új helyzetet teremt a törvénygyár életében.
A Hetek úgy tudja, a Man­diner a múlt csütörtökön kért nagyinterjút Simicska Lajostól. A portálhoz a Heti Választól frissen érkezett Stumpf András SMS-ben jelezte szándékát Simicskának, aki – Stumpf számára váratlanul – vasárnap hívta vissza az újságírót. A Mandiner munkatársa számára váratlan visszahívás nem hirtelen elhatározás eredménye volt.
A jelenlegi információk szerint a pénzügyi körökben „frankageddonnak” hívott januári svájci frankerősödés miatt kezdtek el bedőlni a brókercégek. A Fidesz elkövette azt a hibát, hogy a Buda-Cash dőlése után politikai síkra terelte a problémát, ám a következő dominó egy kiváló fideszes kapcsolatokkal rendelkező milliárdost, Tarsoly Csabát találta el.
A volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szerint a második kétharmad után a kormány azért nem választotta a konszolidáció útját, mert az uniós forrásokból még sokan meg akarják tömni a zsebeiket. A paksi bővítésből kinyerhető százmilliárdokkal pedig megkísérelhetik bebetonozni a politikai hatalmat is.
Tiborcz és Orbán – a sikerekre?
Két, a mai Magyarországon meglepő nyomozás is indult a napokban: a fideszes vezetésű Belváros 15 milliárdos beruházását az EU csalás elleni hivatalának jelentése után kezdték vizsgálni a magyar hatóságok, míg a miniszterelnök vejéhez kapcsolódó cég ügyében az LMP feljelentése kapcsán kezdődött eljárás.  
E héten lesz az első, úgynevezett szabad vasárnap Magyarországon. Azaz most először nem nyitnak ki a 200 négyzetméternél nagyobb üzletek, és az ennél kisebb boltokban is csak a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója dolgozhat vasárnaponként.

Hit és értékek

Történelmi jelentőségű döntést hozott egy jeruzsálemi bíróság, amikor a héten engedélyezte a zsidók számára az imádkozást a Templom-hegyen. Yehuda Glick polgárjogi aktivista azt követően fordult bírósághoz, hogy az izraeli rendőrség 2011-ben két évre kitiltotta a hegyről, miután nyilvánosságra került egy televíziós felvétel arról, hogy a helyszínen imádkozik.
Ellenségeiket karóba húzatták, megnyúzták, felnégyelték, levágták a fejét vagy a kezét, rabszolgának hurcolták el a lakosságot, vagy éppen megölték őket az utolsó emberig. Asszíria gazdagságának forrása a hadizsákmány volt.

Fókusz

A képen állnak, balról: Joó ferenc (Kálmán fia), Joó Erzsébet (K. lánya), Popovics Jenõ, Joó Gizella (k. lánya), Jelenyi Károly ezredes Ülnek, balról: Popovics Jenõné Joó Sarolta (K. lánya), Joó Kálmánné Pribék Mária, Joó Kálmán, Jelenyi Kálmánné Joó Margit (K. lánya)
Az 1848-as forradalom és a kiegyezés közötti időszak átlagembereinek sorsáról viszonylag kevés információ lelhető föl. Néha családi beszélgetésekkor föl-fölbuk-kannak emlékfoszlányok, bár legtöbbünk emlékezete legfeljebb a dédszülőkig tart.

Háttér

 Mérő László matematikus-pszichológus könyvének címe – Az érzelmek logikája – már önmagában is paradoxnak tűnik, hiszen gondolkodásunktól alapvetően idegen, hogy bármiféle kapcsolatot feltételezzünk az érzelmek és a logika közt.
Terror, önkény, katonák és rendőrök által elkövetett embertelen kínzások, majd évekig tartó menekülés, hátrahagyott, esetleg elvesztett családtagokkal és ingóságokkal a háttérben – a háborús övezetekből, például Szíriából érkező, életüket mentő jövevényeket mindennek lehet nevezni, csak megélhetési bevándorlóknak nem.

Interjú

Shane Tusup és Hosszú Katinka – erõs férfi a sikeres nõ mögött.
Az elmúlt két évben világbajnokságokon hat arany, Európa-bajnokságokon öt arany, világkupákon pedig a 10 kilogrammnyi érem között 51 aranyat gyűjtött be Hosszú Katinka. Az „Iron Lady” megtisztelő címet kiérdemlő úszónő öt távon világcsúcstartó, öt úszásnemben magyar csúcstartó.

Üzlet

Áprilisban végső szakaszába érhetnek a szabad kereskedelmi övezet létrehozásáról folyó tárgyalások az Oroszországot, Kazahsztánt, Fehéroroszországot és Örményországot tömörítő Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) és Izrael között – nyilatkozta Avigdor Lieberman, Izrael állam külügyminisztere.

Arcok

Joseph „Sepp” Blatter három évvel a második világháború kitörése előtt, 1936. március 10-én született a svájci Visp városában. Harci szenvedélyét, kedvét máig azzal magyarázza, hogy két hónappal előbb érkezett, mint várták, mégis életben maradt.
Két és fél hónap múlva új elnököt választ a FIFA. Hargitay Péter szerint nem kérdés, ki lesz a befutó. Publicisztika. A jelenlegi elnök nyeri el az új mandátumot a 209 nemzeti labdarúgó-szövetséget tömörítő FIFA májusi kongresszusától. Ez az egyetlen olyan pozíció, amiről az összes tag szavazhat – és a többség a 79 éves Sepp Blatterre fog szavazni, ez több, mint biztos.

Életmód

Több mint másfél éves tervezés és fejlesztés után a nyilvánosság elé lépett az egyik legújabb magyar startup vállalkozás. A Slipto.com nevet viselő projekt alapítói meg­elégelték a papír alapú név­jegy­­­kártya kezelésével járó fáradalmakat, és olyan megoldáson dolgoznak, amely végérvényesen megváltoztathatja a kapcsolati adatok („kontaktok”) tárolásának és küldésének a módját.

Szabadidő

A politikai hitnek semmi köze a transzcendens hithez. Legfeljebb csak ahhoz, amit a valláskritika – tévesen és elnagyoltan – feltételez. Inkább a fanatizmussal mutat rokonságot, amely a meggyőződés bizonytalanságát szabadjára engedett indulatokkal palástolja. A politikai és a vallásos hit annyira különbözik egymástól, mint Káin és Ábel áldozata. Mint a káromkodás és az ima.
Növekszik a szociális egyenlőtlenség a nyugati társadalmakban. A kérdés ma már inkább csak az, hogy milyen tényezők erősítik ezt a tendenciát. Egyes tanulmányok szerint jelentős befolyást gyakorolnak a folyamatra a megváltozott párválasztási szokások, így mindenekelőtt az, hogy egyre több ember választ hasonló képzettséggel, jövedelemmel rendelkező házastársat.