Kereső toggle

2015. 03. 06. (XIX/10) lapszám

Külföld

Legalább 600 boszniai bevándorlót sikerült azonosítani több éves nyomozás eredményeként az Egyesült Államokban, akik a hatóságok szerint részt vettek a 20 évvel ezelőtti srebrenicai népirtásban. A nyomozók legalább a negyedüket ki akarják utasíttatni az országból, ám mivel a bevándorlási bíróságok túlterheltek, valószínűleg 2019-re dől majd el a sorsuk.
Szaidahme­tov, Juraboev és Habibov. Akár Obamát is megölték volna, ha arra kapnak parancsot.
Három New York-i férfit vett őrizetbe az FBI a múlt héten, akik az Iszlám Állam (IÁ) által a közösségi médián közzétett videók hatására radikalizálódtak.
Február 27-e, péntek délután. Borisz Nyemcov az Echo Moszkvi stúdiójába sietett, hogy ott a két nap múlva esedékes ellenzéki tüntetésről beszélgessen Kszenyija Larina és Vitalij Dimarszkij riporterekkel. Nyemcov büszke volt rá, hogy hatalmas megmozdulásra számíthatnak, amit először Moszkva délkeleti részén, majd több nagy vidéki városban is megrendeznek.
A terrorizmus ellen harcolnak, ellenséges országokba szivárognak be, család és munka között ingáznak, s mindezt a legnagyobb titokban teszik. Ráadásul nőként.
Két hét múlva kiderül, kampányszempontból jól döntött-e Benjamin Netanjahu, amikor vállalta a nyílt konfrontációt Barack Obamával közvetlenül a választások előtt. Egyet azonban már most elért: a lehető legharsányabb módon újra vitatémává tette azt, hogy vajon szabad-e egy elvtelen alku kedvéért kiengedni Iránt a nemzetközi karanténból.
Sikeresen indult az iraki hadsereg offenzívája, hogy kiűzze az Iszlám Államot Tikritből. A kormányerők síita milíciák segítségével visszafoglalták a Szaddám Huszein szülővárosától mintegy negyven kilométerre fekvő hamrini régiót. Közben a nyugati média lerántotta a maszkot a terrorcsoport rettegett mészárosáról, Dzsihád Johnról.

Belföld

„Most álljunk neki magyarázni azoknak a mélyszegény családoknak, akik segítséget kérnek tőlünk, hogy mi a bánat az a Buda-Cash Brókerház?” – fakadt ki lapunknak L. Ritók Nóra, a  berettyóújfalui  Igazgyöngy Alapítvány vezetője. Az ország egyik legszegényebb kistérségében élő gyerekek felzárkóztatásával foglalkozó alapítvány a brókerbotrány legnagyobb kárvallottjainak egyike. L.
Vihart kavart Szegeden a város egyik elitgimnáziumának neve (és névadója) körüli polémia. A diákságon és tanári karon kívül az öregdiákok és a politikai pártok is megszólaltak az ügyben. Bármi lesz is az intézmény neve, az már most látható, hogy a „vesztes” félnek nem lesz könnyű megbarátkoznia a helyzettel.
A Fidesz nincs lejtmenetben, nem került negatív spirálba – ezt bizonyítaná a kormánypárt a közelgő tapolcai időközi választáson. Az Újpesten saját jelölttel, Veszprémben Kész Zoltán mögé beállva győztes MSZP a kihívó szerepét venné vissza a közvélemény-kutatók által egybehangzóan a legerősebb ellenzéki pártnak mért Jobbiktól.
Alig egy hónapja, február 5-én jelentette be Rogán Antal, hogy a Fidesz parlamenti frakciója támogatja a kormány javaslatát a reklámadó átalakítására.
A Buda-Cash székháza.
Konkrétumok híján csak találgatni lehet, hogy milyen törvénytelenség történhetett a Buda-Cash Brókerház nevével fémjelzett üzleti csoport háza táján. A Fidesz a szocialistákra kenné a 100 milliárdos nagyságú ügyet, az MSZP pedig azt sulykolja, hogy fideszes bank- és brókerbotránnyal állunk szemben. A pénzpiacokon közben sorra születnek az összeesküvés-elméletek.

Hit és értékek

Urbán József piarista szerzetes, a budapesti piarista gimnázium igazgatója, a rend korábbi magyarországi tartományfőnöke tiltakozó levelet írt Semjén Zsoltnak, amikor az a keresztény értékrend győzelmeként ünnepelte, hogy a szlovákiai népszavazás eredménye a meleg- házasság elutasítása lett.

Háttér

Bérelj egy egész falut egy hétvégére! Sümegtől 10 km-re Megyeren 7 teljesen felújított és berendezett falusi házban lakhattok, de tiétek lehet a kultúr, a pajta is, és aki szeretne a közügyekbe is beleszólni 2 napig, abból akár alpolgármester is lehet, így szabadon megváltoztathatja az utcák, terek nevét. Gyertek falura, éljetek vidáman!
A tartós párkapcsolat nélkül élők aránya Európában lassan eléri, Magyarországon már meghaladja a házasságban élőkét. Ugyanakkor még mindig a házaspároknál születik a gyerekek többsége.
Február 15-én az Iszlám Állam rituálisan kivégzett 21 kopt keresztényt Líbiában. A lefejezésről készült videó bejárta a világot. A narancssárga rabruhába öltöztetett keresztények Krisztus nevével az ajkukon mentek a halálba – az eset az egész országot megrázta. Egyiptom hivatalosan is hadba lépett az Iszlám Állam nevű halálszektával.

Interjú

Horváth Sándor exkommandós rendőr közel 20 év óta lát el speciális feladatokat. A rendőrség különleges szolgálatának tagjaként, vagy épp az ENSZ és az EBESZ megbízásából békefenntartóként a fél világot bejárta.
Interjú M. Soós Tamás orientalistával, turkulógussal, az egri Eszterházy Károly Főiskola tanárával

Üzlet

A gyorsételek (junk food) piaca nem éli éppen legszebb napjait. 2014-ben például az egyik emblematikus szereplő, a McDonald’s globális éves bevétele először csökkent az elmúlt tizenkét évben. Habár az elemzők arra gyanakszanak, hogy mind­ennek hátterében az egyre népszerűbb egészségtudatos életmód állhat, érdekes módon nem minden gyorsételt érint a negatív tendencia…
A kérdés lassan egy éve aktuális, és ezen sem a helyi luxusingatlan-piac aktuális és látvá­nyos összeomlása, sem a gyengél­kedő turizmus nem segít.

Arcok

Ganz Ábrahám nincstelen svájci kántor fiaként született, cége később 59 európai vasúttársaságnak szállított kerekeket. Álma egy saját öntöde volt, végül Európa egyik legkorszerűbb gépgyárát alapította meg. Széchenyi megpróbálta ellehetetleníteni, Kossuth Lajos újságcikkben dicsérte munkásságát. Állt haditörvényszék előtt és az 1855-ös világkiállítás díjazottjai között is.

Életmód

A mindenféle ízű és színű trendi desszert hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Sikerének oka talán különlegességében és exkluzivitásában keresendő. Az édességek és gasztronómiai élmények kedvelőinek feltétlenül meg kell kóstolniuk a darált mandulából, cukorból és tojásfehérjéből készült, habcsókra emlékeztető, elegáns és kifinomult ínyencséget.

Szabadidő

Joulupukki, a szauna és a nordic walking hazájában hatalmas kiterjedésű fenyőerdők, rengeteg tó, rénszarvasok, sarki fény - mind észak titkairól mesél. Ráadásul a szigetek tízezrei közötti hajókirándulások hangulatát vagy a lappföldi táj méltóságos csendjét csak itt élhetjük át. Ám a skandináv ország a kivételes természeti adottságain túl is érdekes, több területen példaértékű.