Kereső toggle

2015. 02. 27. (XIX/9) lapszám

Külföld

Yechezkel Goldberg hétgyermekes családapa  a 2004-es jeruzsálemi robbantásban vesztette életét.
Megnyerték a Palesztin Hatóság és a Palesztin Felszabadítási Szervezet ellen indított pert azok a családok, melyek a második intifáda során történt öngyilkos merényletekben és terrortámadásokban veszítették el rokonaikat, illetve maradandó egészségügyi károsodást szenvedtek.
Egyre jobban nyílik az olló az Egyesült Államokban a tehetős rétegek és a szegények között, a jó anyagi körülmények ugyanis egyre inkább egyet jelentenek a jó tanulmányi eredményekkel.
Rendszám nélküli teherautók a határon, elzárt gázcsapok, nyilatkozat- és rágalomdömping: az érvényben lévő fegyverszünet és a nehézfegyverzet állítólagos kivonása ellenére továbbra is dúl a konfliktus Ukrajna és az oroszbarát szakadár államok között.
Több tucat terrorista kiképzőtábor üzemelhet az Egyesült Államok területén, állítja a Christian Action Network. Az aktivisták szerint a Muslims of America elnevezésű szervezet alvó sejteket működtet, melyek komoly nemzet­biztonsági fenyegetést jelentenek a lakosság számára. A helyi hatóságok szerint azonban mindössze rémhírkeltés zajlik a muszlim közösségek ellen.
Egyre súlyosabb a helyzet az Iszlám Állam körül, a folyamatos merényletek és emberrablások mellett mindkét oldalon zajlik a médiaháború. A nyugati koalíció és az általuk támogatott helyi erők egyelőre látszatgyőzelmeket aratnak ott, ahol nincs jelentős befolyása az Iszlám Államnak.
Benjamin Netanjahu annak ellenére vállalja a jövő hétre tervezett beszédét a washingtoni képviselőház együttes ülésén, hogy tisztában van vele, ezzel „minden eddig megmaradt hidat feléget a Fehér Ház felé” - írja az The Atlantic magazin.
„Alvajárásnak tűnhetett” az Európai Unió magatartása az ukrajnai válság, pontosabban a putyini Oroszország megítélésében a Lordok Házának februári jelentése szerint.

Belföld

Óriási meglepetést okozott a baloldalon, hogy a hétvégén az immár több választás óta jobboldali fellegvárnak tartott  Veszprémben milyen nagy arányban győzték le a Fideszt. Az optimistábbak előzetesen azt vélték, hogy már az is nagy siker lenne, ha nagyon szorossá válna a meccs.
Március 1-jétől átalakul a szociális ellátások rendszere, ami egyesek szerint azt jelenti, hogy a maradék szociális biztonság is megszűnik. A lakásfenntartási, az adósságkezelési támogatás, a méltányossági ápolási díj vagy a közgyógyellátás folyósítása ezentúl az adott önkormányzattól függ.
Pillanatkép a Parlamentbõl. Gondterhelt kormánypárti politikusok.
Az elmúlt hetekben nagy erőfeszítéseket tettek a Fideszben arra, hogy megpróbálják begyógyítani azokat a sebeket, amelyeket tavaly év végére szedtek össze maguknak nemzetközi és belföldi hatalmi harcaik során.
A híreket szűrve kapta, a Facebooktól elzárták, stábja szinte bura alatt tartotta, hogy bírja a strapát, mely a választási kampányban ránehezedett. Egyetlen korábbi mondatát sem szégyelli, azokat sem, melyekkel sokat vádolták, és azt sem, amelyet ma már nem mondana.
Tálas Péter biztonság-politikai szakértõ (balra) és M. Soós Tamás orientalista.
„Nem a vallási és társadalmi közeg a terrorcselekmények kiváltó oka” – ez volt az ELTE Vitaklub aktuális rendezvényének tétel­mondata. A tételmondat mellett M. Soós Tamás orientalista és Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő érvelt. Az ellenzői oldalt pedig Kis-Benedek József ezredes, biztonságpolitikai szakértő és Ruff Tibor filozófus-teológus képviselte.

Hit és értékek

Az új ateizmussal foglalkozó sorozatunk harmadik részében a mozgalom egy további, Isten létezésével szembeni ellen-vetését tárgyaljuk, amely szerint a Teremtő és a szabadság (szabad akarat) léte kölcsönösen kizárják egymást, mivel ha Isten mindent előre tud, akkor sem Ő maga, sem teremtményei nem lehetnek valóban szabadok.

Fókusz

„Európa robban” címmel tartott előadást Budapesten Zvi Jehezkeli izraeli újságíró, aki arabtudását és közel-keleti megjelenését kihasználva bejutott a legzártabb európai muszlim közösségekbe is.

Háttér

70 évvel a második világháború után gőzerővel fegyverkezik a világ, mutatják a fegyvergyártó cégek eladásai. A Föld 23 országa duplázta meg hadi kiadásait 2004 és 2013 között. A katonai kiadások globális szinten évek óta stabilan a hidegháborús időszak szintje fölött vannak.
A kaposvári cigánytelepen született, tizenhét éves korában férjhez akarták adni, de ő inkább tanulni akart és tanítani.
„Azt sokan tudják rólam, hogy mennyire nagyra tartom Hamvas Bélát, Prohászka Ottokárt vagy Julius Evolát, mint ahogy azt is, hogy Baranyi Tibor Imre, tradicionális gondolkodó az egyik fő tanácsadóm szellemi kérdésekben” – nyilatkozta Vona Gábor a Betyársereg honlapjának.

Interjú

Nagynevű külföldi egyetemeken tanuló, és Magyarországra visszaköltöző sikeres és lelkes fiatalok elhatározták, hogy kinevelnek egy új szellemi elitet, amely nem az uram-bátyámos viszonyokon szocializálódik, hanem a saját nemzetközi sikereit, tapasztalatait adja bele, hogy felkarolja a magyar társadalomnak fontos ügyeket. Álomszerűnek tűnik?

Üzlet

Az utóbbi hetekben egyre többször került a vezető hírek közé Görögország az Európai Bizottsággal, az IMF-fel és az EKB-val (röviden „Trojkával”) folytatott tárgyalásai kapcsán. A téma természetesen a válságkezelés és a pénz.

Arcok

Az eddigi években a legtöbb aranyszobrocska sorsa kiszámítható volt, idén viszont még a legfőbb kategóriákban sem lehetett egyértelmű állást foglalni. Ahol pedig igen, a vasárnapi gála még ott is tudott (olykor bizony kellemetlen) meglepetést okozni… A legfontosabb kategóriákra jelölt filmeket ismertetjük. Birdman

Életmód

Bár nálunk az idei nagyobb hó még várat magára, hazánk legnagyobb és legismertebb síközpontjai most is felkészülve várják a havas sportok szerelmeseit.
Kicsi, olcsó, népszerű, jól néz ki a polcon, az íróasztalon vagy akár a konyhában is. Nem szereti a túl sok napsütést, nem igényel túl sok gondozást. Az akvarisztika új trendje: nanoakvárium!
Az élelmiszeriparba pár évtizede berobbant szója az állati takarmányozástól a speciális élelmiszerekig ma már mindenhol fellelhető. A már-már csodaszernek kikiáltott növény azonban nemcsak a vegán vagy szénhidrátcsökkentett élelmiszerekben, hanem a kenyértől a csokoládékig mindenütt előfordul.
Közel tízezer háziasszonynak segített beosztani a kosztpénzt, és ügyesebben menedzselni a háztartásvezetést Fa Kinga pénzügyi őrangyal, aki bebizonyította, hogy kis pénzből is lehet tartalmasan és egészségesen étkezni. Mivel foglalkoztál, mielőtt pénzügyi őrangyal lettél? Mi vitt arra, hogy családanyáknak segíts kihozni a legtöbbet a lehetőségeikből?