Kereső toggle

2015. 02. 13. (XIX/7) lapszám

Külföld

Akár kontra-produktív is lehet a népszavazás, ha felgyorsítja  a melegjogok kiterjesztését Szlovákiában.
Érvénytelen volt a házasság, örökbefogadás, szülői jogok kérdéskörében kiírt népszavazás a hétvégén Szlovákiában. A várakozásokat jócskán alulmúlva csak a választók 21 százaléka járult az urnákhoz, a résztvevők 90 százaléka viszont mindhárom feltett kérdést támogatta. Az eredményt így mindkét szembenálló fél sikerként könyvelte el.
Közel 300 menekülő lelte halálát, miután az őket szállító hajók elsüllyedtek a Földközi-tengerben. Az Észak-Afrika partjaitól induló hajóutat csak kilencen élték túl. A túlélőket kimentő parti őrség feltételezése szerint az áldozatok Nyugat-Afrikából érkeztek.
Közel százezer koszovói indult nyugatra tavaly augusztus óta, de a kivándorlásnak még közel sincs vége.
Ed Miliband üzlet- és üzletember-ellenes politikája megrémisz­tette a párt támogatói körét.
Miközben David Cameron és a toryk az elért gazdasági eredményekkel, a Brüsszellel szembeni keménykedéssel, illetve a bevándorlás további szigorításával hangolnak a májusi parlamenti választásokra, a baloldal Ed Miliband lecserélésén gondolkodik.
A körbezárt Debalcevóban rekedt katonák élete erõs alku­pozíciót jelent a szakadárok számára.
Nem nyugodtak a harcok a minszki csúcstalálkozó előtti napokban sem. Kedden rakétatámadás érte a kramatorszki repülőteret, amelynek négy áldozata katona, legalább öten civilek. Debalcevót eközben teljesen bekerítette a szeparatisták hadserege, Mariupolnál pedig a szeparatistákkal szemben ellentámadásba lendült az ukrán hadsereg.
Amerika „halálos önvédelmi fegyvereket” szállítana az ukrán kormánynak, a németek viszont, akik diplomáciai tárgyalásokban próbálnak közvetíteni Ukrajna és Oroszország között, elkerülnék ezt a „kontraproduktív és igen kockázatos” megoldást.
Heteken belül átfogó szárazföldi offenzívát indíthat az iraki hadsereg az Iszlám Állam ellen – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő. A nemzetközi közösség komoly támogatást fog nyújtani a hadművelethez, amelynek célja, hogy visszafoglalják a dzsihádista csoport ellenőrzése alatt álló területeket Irakban.

Belföld

Angela Merkel magyarországi öt órájából kétségkívül a hazai zsidóság profitált a legtöbbet. A Dohány utcai zsinagógában tett látogatása túlmutat a protokolláris kötelezettségeken, emlékezet- és aktuálpolitikai üzenetet is hordoz. Tulajdonképpen a kontinens vezető hatalma terjesztette ki védőszárnyait (nem a megszállási emlékműét) Közép-Kelet Európa legnagyobb zsidó közösségére.
A hét közepén a magyar és a szerb rendőrség vezetője az illegális határátlépések visszaszorításáról tárgyalt a vajdasági Kelebián. Papp Károly és Milorad Veljovic uniós összefogást sürgetett. Amellett, hogy mindkét fél hatványozottan szigorítja a kritikus szakasz ellenőrzését, lapzártánk után húsz német rendőr és több, hőkamerával felszerelt jármű is csatlakozik a határvédelemhez.
Indul  a helikopter-licit
Elképesztő erejű nemzetközi lobbizásra számítanak kormánykörökben az új helikopterek beszerzése tekintetében. A majdnem 200 ­milliárdos üzletre amerikai, francia és olasz gyártók „mozdulhatnak” rá, de elméletileg orosz beszállító mellett is dönthet a kormány.
Torgyán József miniszteri felmentése óta nem történt akkora fordulat a jobboldalon, mint a múlt pénteken, amikor Simicska Lajos Fidesz-közeli nagyvállalkozó durván nekiment Orbán Viktor miniszterelnöknek, és ezzel mindenki számára világossá tette, hogy igenis van Simicska-Orbán háború.
Bár Orbán Viktor a gázszerződés újratárgyalása miatt nevezte kulcsfontosságúnak Vlagyimir Putyin jövő heti budapesti látogatását, ez a téma nem feltétlenül lenne sürgető. Politikai szempontból azonban annál fontosabb a vizit, amelyen mindkét fél nyerhet.
A veszprémi Óváros tér,  háttérben középen a Kinizsi Bank impozáns épületével
Nem hagyja magát egy vidéki kis bank, melyre ugyanúgy kivetette hálóját az állam, mint a takarék-szövetkezetekre. A Kinizsi Bank tulajdonosai, élükön a Fidesz egykori veszprémi polgármesterjelöltjével, a bíróság előtt védik részvényeiket. „Nem adjuk olcsón a magántulaj-donunkat” – állítják.

Hit és értékek

A NASA Hubble-ûrteleszkópja idén januárban készített felvétele: a „Teremtés oszlopai”
Az új ateizmus (cikkünket lásd a Hetek 2015. január 30-i számában) Isten létezésével szembeni érvelésének egyik fontos eleme, hogy az racionálisan, logikusan, ésszerűen nem belátható. Ez a probléma nem új keletű.

Háttér

Az elmúlt héten az Egyesült Királyság alsó házának képviselői elsöprő többséggel módosították az Emberi Megtermékenyítési és Embriológiai Törvényt (Human Fertilisation and Embryology Act), amely egy eddig csupán állatokban tesztelt eljárás emberben történő alkalmazására adott zöld lámpát.
A Kínában viszonylag új keletű protestantizmus olyannyira felvirágzott Vencsouban, hogy sokan „új Jeruzsálemként” kezdték emlegetni a várost, amelyben már több mint egymillióra becsülik a gyülekezetek népességét. Ez a hit itt modernnek számít és gyorsabban terjed, mint bárhol másutt a világon.
Debalcevóért átfogó hadműveletet indított az oroszpárti Donyecki Népköztársaság hadserege, a város polgári lakosságát evakuálták. Dörögnek az ágyúk mindkét oldalon, a becsapódáskor megremeg a föld. A folyamatos ágyúzástól megvadul ember és állat. Helyszíni riport.
Nálunk nincs klasszikus polgári középosztály, a közép­rétegbe tartozók fele szakmunkás foglalkozású.
A magyar társadalom osztályszerkezete az utóbbi 10-12 évben tovább torzult. Továbbra sem alakult ki egy meghatározó súlyú középosztály, sőt inkább csökkent a középréteg aránya. Ellenben nőtt a legalsó, szakképzetlenekből álló osztály létszáma, ráadásul a társadalomnak ez az egyharmada kirekesztődik a munkaerőpiacról és a társadalomból.
Néhány évtizede Magyarországon is erőteljesen érzékelhető az a szándék, hogy a Nyugat-Európában és az USA-ban már régóta tömegeket megmozgató Valentin-napot itt is a szerelmesek elfogadott ünnepnapjává tegyék. Az ünnep Amerikából átvett elnevezése elhomályosítja, hogy itt a katolikus egyház egyik sok évszázados ünnepének, a Szent Bálint-napnak egy sajátos változatáról van szó.

Interjú

Görögországon a világ szeme, már lassan két hete. Merevek az álláspontok, és nyitva van még a kérdés, hogy ki enged előbb: az eurózóna vezetése vagy az újonnan megválasztott görög kormány, amely zászlajára tűzte a költségvetési megszorítások megszüntetését.

Üzlet

Ha az USA már tényleg készülődik egy jelentős kiberháborúra - ahogy Edward Snowden mondta -, akkor az egész világnak fel kell készülnie egy veszélyes, kibertéri fegyverkezésre, ahol az eddiginél is nagyobb bizalmatlanságra lehet számítani az USA és Oroszország között - véli a Russia Direct internetes hírportál.
Az elmúlt hónapok meglehetősen vérzivatarosak voltak a világ nagy olajcégei számára, hiszen a fekete arany világpiaci ára egyik napról a másikra valósággal összeomlott. A Moody’s legfrissebb elemzése szerint viszont a kínai állami vállalatoknak meg se kottyant a nagy árzuhanás.

Arcok

Ram Oren az egyik legnépszerűbb kortárs író Izraelben. Hosszú utat tett meg, míg rátalált a siker. Eleinte egyetlen kiadó sem méltatta válaszra, postafordultával visszadobták kéziratait. Aztán megtalálta a történetét, jobban mondva a lengyel, katolikus Gertruda Babilinska és a zsidó Michael Stolowitzky történetét.

Életmód

A korosodó artista, Blondin kötélen, biztosítás nélkül közlekedik a Niagara Falls felett. A kötélen megtett sok mérföld során közlekedett zsákban, gólyalábakon, „megpihent” széken, tolt maga előtt talicskát kis oroszlánnal, és kipróbálta magát éjjel, mozdonylámpák fényénél. Majd jött egy tizenhét éves lány, Carolin, egy új kihívással.
Agyhullámokkal irányítható mobiljáték, ételfotók kiválogatásával működő étteremkereső, úti cél helyett büdzsé alapján szelektáló repülőút-alkalmazás: csak hogy párat említsünk a múlt héten lezajlott Startup Pirates @ Budapest (Startup Kalózok) programhét vállalkozásötletei közül.
Martin Pistorius egészen 12 éves koráig ugyanolyan gyerek volt, mint mindenki más. Egy orvosok által rosszul diagnosztizált betegség következtében azonban még egyszer ennyi időt töltött a saját testébe bezárva kommunikációra képtelen, reménytelen állapotban. A körülmények ellenére váratlanul felébredt a kómából, és ma már egy sikeres vállalkozó és boldog férj.