Kereső toggle

2015. 02. 06. (XIX/6) lapszám

Külföld

A Super Bowlt is elérte a Netanjahu-Obama párbaj, amely azt követően vett újabb fordulatot, hogy az izraeli miniszterelnök elfogadta a washingtoni kongresszus meghívását. A Fehér Ház csak a kész tényekről értesült, mire Obama stábja gyorsan közölte, hogy az elnök nem kíván találkozni Netanjahuval.
Alekszisz Ciprasz és  Jean-Claude Juncker
Szorgalmasan dolgozik a görög pénzügyi agytröszt: kincstárjegy–kibocsátási limitemelés, adósságeltörlés helyett adósság–átszervezés, vadászat az adócsalókra és szimbolikus költség-vetési megszorítások, karakán riposzt a sűrűsödő fenyegetésekre: ez a leg­utóbbi hét mérlege az új görög kormány tevékenységében.
Miután tüdőgyulladásban meghalt Szaúd-Arábia kilencvenéves uralkodója, Abdallah bin Abdel-Aziz, a világvezetők egymásnak adták a kilincset Rijádban, hogy dicsérjék az elhunytat mint „a vallások közötti megértés erősítőjét”, a „nők erős, bár diszkrét szószólóját” vagy éppen „ügyes modernizálót”.
Míg a korábbi évtizedek háborús konfliktusaiban az érintettek igyekeztek a Nyugat elől eltitkolni, hogy gyerekek is harcolnak soraikban, napjaink terrorszervezetei más stratégiát követnek: nemcsak hogy nem rejtik el, hanem egyenesen kérkednek gyerekkatonáikkal. A nigériai Boko Haram állig felfegyverzett, gyakorlatozó kisfiúkról készült fotókat mutatott be a múlt héten.
Máris a nemzetközi koalíció sikerét emlegetik annak kapcsán, hogy a múlt héten a kurd harcosoknak sikerült Kobaniból kiszorítaniuk az Iszlám Állam dzsihádistáit. A győzelmi mámor azonban korainak tűnik, a fanatikus terroristák ezt követően is bizonyították, hogy mindenre elszántak, és nem csak Szíriában és Irakban vannak jelen.
Több ezer bekerített katona és egy teljesen körbezárt város, Ilovajszk volt a szeptemberi minszki megállapodás biztosítéka a szeparatisták kezében, amikor tavaly ősszel tárgyalóasztalhoz ültek az ukrán kormány és Donbassz képviselői.

Belföld

Az egészségügy átszervezésére készül a kormány tavaszig, mindenek előtt a kórházi rendszer átalakítására kerülne sor. Megyénként egy-egy vezetőkórház lesz, míg Budapesten hat főkórház működne, mindegyik 24 órás ügyeleti ellátással és területileg meghatározott betegszámmal.
Történelmi jelentőségű volt Angela Merkel magyarországi látogatása. Elsősorban azért, mert 70 év óta először járt ilyen magas rangú német politikai vezető a magyar zsidóság szentélyében.
Putyin látogatása olyannyira fontos, hogy utólag ez vonja majd meg a Merkel-látogatás mérlegét is. Mindkettőből egyszerre akkor tudunk profitálni, ha Putyin látogatása nem azt a látszatot fogja erősíteni, hogy Magyarország kilóg a sorból, hogy a NATO-szövetség gyenge pontja. Ezzel teljesen jól megfér az a magatartás – ami egyébként a német politikára is jellemző –, hogy Oroszországgal a szankciók mellett is jó viszonyra törekszünk. A Putyin-látogatás döntő mértékben a magyar energiaigények biztosításáról szól, és ez érthető is.
Egy áruló biztonsági főnök és korrupt rendőrök áldozatává vált Vizoviczki László nagyvállalkozó...
A fideszes Németh Szilárd a sikeres rezsiharc után a birkózósport megújítását tűzte zászlajára, és a múlt héten meg is választották a sportági szövetség elnökévé. A politikus nincs egyedül: számos párttársa tevékenykedik sportvezetőként – a modell már-már a kádári sportpolitikát idézi.

Hit és értékek

Európai képkultúránk két évezredes hagyománya a korai idők szentként tisztelt képeivel kezdődött.
A szaúdi állami tévé a látogatásról készült felvé­telen kitakarta a fejkendő nélküli Michelle Obamát...
Dr. Naim Ateek, aki  újraírná  a Bibliát.
Dr. Ateek palesztin lelkész új bibliafordításban eltüntetné az Izraelre vonatkozó több ezer utalást...
Az Iszlám Állam január elején bejelentette, hogy amennyiben az Iraki Hadsereg támadást indít ellenük, lerombolják az ősi Ninive falait. A lapzártánkig elérhető információk alapján már meg is kezdték a több mint 2700 éves ősi építmény módszeres pusztítását. A mára a világörökség részét képező falak közül irányított birodalom egykor az ókori Egyiptomot és Babilont is leigázta.

Háttér

Mi van akkor, ha egy óvónő évekig alpári stílusban üvöltözik a rábízott apróságokkal, rángatja, sőt megüti őket? Ha azt mondogatja a négyéveseknek, hogy elmebetegek, degeneráltak? Ha szidja előttük a szüleiket? Ha a gyerekek  dadognak, magukba fordulnak, szorongókká válnak, és a szülők panaszt tesznek?
Az első világháborúban 320 ezer zsidó vonult be az osztrák–magyar csapatokhoz, közülük 30 ezren vesztették életüket. A világégés hősi halottait – ha a család úgy akarta – az állam költségén hozták fel Budapestre és helyezték örök nyugalomra a Rákoskeresztúri köztemetőben.

Riport

István és családja alig egy évvel ezelőtt költö-zött egy Kecskemét-közeli tanyára. Azóta virágzó gazdaságot teremtettek itt, a termé-szet ölén. Lovak, tehenek, juhok, disznók, nyulak és számtalan baromfi népesíti be a telket amolyan „ridegtartásban”, ami csupán arra utal, hogy a jószág szabadon kószálhat a maga területén, a több ezer négyzetméteres birtokon.

Üzlet

Az orosz állami energetikai óriás felhagy a Déli Áramlat építésével, és inkább Törökországon keresztül látná el Európát földgázzal. Az átterelési terv Brüsszel szerint hosszú távú gázszállítási szerződésekbe ütközik, ez azonban nem zavarja az érintetteket egy hosszú távú  orosz–török stratégiai együttműködés részleteinek kidolgozásában.

Tudósklub

Tudománnyal győznék le az emberi lét két nagy nyomorúságát, a betegséget és a halált...

Arcok

Kiváló orvos, forrófejű professzor, de mindenekelőtt: ember, aki bármilyen tekintéllyel szembeszállt, ha jogtiprást, üldözést vagy elnyomást látott.

Életmód

 Ben Goldacre ismert tudományos író, kutató, orvos. Nagy sikerű heti rovatot vezetett a Guardianben Bad Science néven, innen ered könyvének címe is. Igazi balhés arc, aki nem szégyenlősködik, ha az áltudo­mányok cáfolatáról, ferdítések leleplezéséről és önjelölt guruk – tények alapján történő – leégetéséről van szó.
Goldacre beszámol egy kísérletről, melyet brit iskolások körében végeztek. Durham város 5000 tanulójának halolajkapszulát adtak, hogy bizonyítsák annak (a benne levő omega-3 zsírsavnak) hatékonyságát az iskolai teljesítmény és magatartás javulásában. Csak éppen volt vele pár probléma.