Kereső toggle

2015. 01. 30. (XIX/5) lapszám

Külföld

Közel egymillió román nem vette át eddig a február elsejétől kötelező új egészségbiztosítási kártyáját, jó részük vallási okokra hivatkozva utasította el azt. Bár a román ortodox egyház hivatalosan nem ellenzi a chipes kártyák használatát, papjai mégis suttogó ellenpropagandát folytatnak.
Rakétatámadás következtében életét vesztette szerdán délben két izraeli katona, és további hét megsebesült a libanoni határ közelében. A nap folyamán egy izraeli katonai konvojra lőttek ki páncéltörő rakétát, emellett több határmenti zsidó települést, valamint izraeli katonai állásokat is aknagránátokkal lőttek. A támadásokért a Hezbollah vállalta a felelősséget.
Szombaton reggel, amikor az emberek az első kávéjukat szürcsölgették, Mariupol egyik negyedében egy rakéta becsapódását követően elment az áram, kis idő múlva a fűtés és a víz. „Háború van, a mintegy négyszáz méterre lévő támaszpontról majd válaszolnak a támadásra” – gondolhatták a keleti lakótelep lakói, amikor egy egész sorozat csapódott be az egyik kilenc emeletesbe.
A polgár­háború felé sodródó Jemen az al-Kaida legveszélyesebb és legaktívabb szárnyának bázisa.
A teljes összeomlás előtt áll Jemen, miután síita húszi lázadók a múlt héten elfoglalták az elnöki palotát Szanaában. Abed Rabbo Manszúr Hádi államfő és miniszterelnöke lemondott. A fejlemények egyértelműen negatívan érintik az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia regionális politikáját, a húszi lázadókat támogató Iránnak viszont kapóra jön a helyzet.
Két nappal a választások után, kedden megalakult Görögország új kormánya. A koalíciót alkotó két párt egyetlen pontban ért egyet: ellenzik a németek által erőltetett költségvetési megszorítási politikát. Nagyjából ennyi azonban, amiben konszenzus van, minden más kérdésben ellenpólusokat képviselnek, így nem látható, hogyan fog működni a kormány a mindennapokban.
Több százezren vonultak Washington utcáira az abortuszellenes March for Life (Menet az életért) keretében január 22-én. A negyvenkettedik alkalommal megtartott rendezvény beszámolók szerint a világ legnagyobb  emberi jogi tüntetése volt.
A világ politikai, pénzügyi, nagyvállalati, tudományos és médiaelitjének 3500 képviselője idén is elzarándokolt a svájci Alpokba. Persze a davosi zarándoklat alatt nem holmi mezítlábas aszkéta utazást kell érteni: idén rekordszámú, 1700-nál is több magánrepülőgép érkezett a konferencia helyszíne melletti katonai leszállópályára.

Belföld

„Csendes” generációként jellemzik a mai 15—29 éves korosztályt a Magyar Ifjúság 2012 kutatói. Olyan nemzedékként, amely elfogadja szülei értékrendjét, nincsenek világmegváltó tervei, meglehetősen passzív és apolitikus, otthonülő típus.
Varga Mihály  és Dirk Wölfer
Csaknem minden tizedik munkahelyet a német tőke jelenlétének köszönhetjük Magyarországon, ráadásul a németek hajlamosak legkevésbé „kitalicskázni” az itt megtermelt profitot.
„A Hitgyüli Simicska Lajosban látja a demokrácia megmentőjét. A szekta/karizmatikus keresztény egyház/üzleti vállalkozás médiabirodalmának egyik tagja, az ATV egy másikra, a Hetekre hivatkozva arról ír, hogy a „Louis”-ként és „Szörnyeteg Lajos”-ként is ismert oligarcha a jobbikosodástól szeretné megvédeni a Fideszt”.
Tavasszal kerülhet a parlament elé a KDNP régóta dédelgetett álma, a családi csődvédelem intézménye.
„Simogatással” vagy „virgáccsal” érkezik Budapestre Angela Merkel? Abbahagyják-e az amerikaiak az Orbán-kormány csuklóztatását? Elég-e Washingtonnak, ha  Angela Merkel tartja „pórázon” a rebellis magyarokat?  A nemzetközi fordulatért cserébe a Fidesz-vezérkar teljesen „megadta-e” magát a német politikai elitnek?
Tavasszal kerülhet a parlament elé a KDNP régóta dédelgetett álma, a családi csődvédelem intézménye.

Hit és értékek

Az új ateizmus éllovasai szerint az istenhit irracionális, logikátlan és teljességgel összeegyeztethetetlen a tudományos gondolkozással. Szerintük a legjobb dolog, ami történhetne a világon, az, ha a vallások, és köztük mindenekelőtt a kereszténység elveszítené a társadalmi tekintélyét, és tanait visszaminősítenék a babonák, a legendák szintjére.

Fókusz

A holokauszt a maga gyakorlati értelmében, mint gyakorlati projekt, a Szovjetunió megtámadásával vette kezdetét.

Háttér

Az Egyesült Államok után a 21. században Kína lesz a keresztény missziós tevé­kenység fő zászlóvivője – ezt a meglehetősen ambiciózus prognózist fogalmazta meg a Heteknek nyilatkozva Lin Zhiyi (Lin Csüji), egy Budapesten élő lelkész. Hogy a távol-keleti óriás a gazdasági terjeszkedés mellett ezt a szerepet is be tudja-e majd tölteni, az a jövő titka.
Kína ateista államként definiálja önmagát, azonban a különböző vallási felekezetekhez tartozó, magukat kereszténynek vallók száma egyre növekszik. Az Open Doors adatai szerint az 1,4 milliárd lakos közül jelenleg 85 millióan vallják magukat kereszténynek.
Florence La Bruyère több mint két évtizede tudósítja Magyarországról a Libération nevű francia újságot. Január 7-én éppen szabadságon volt, Párizsban.

Interjú

A kormány társadalmi viták kereszttüzében  a középfokú és felsőfokú oktatás jelentős átalakítására készül. A felsőoktatási stratégia véleményezésében november óta a Magyar Tudományos Akadémia is részt vesz. Lovász László, az MTA tavaly megválasztott elnöke  az év elején több észrevételt is megfogalmazott  a felsőoktatási koncepcióval kapcsolatban.

Üzlet

Elkezdődött: már nagyon várták, ugyanakkor mégis sokan meglepődtek. Az Euró­pai Központi Bank (EKB) nemrég bejelentette, hogy márciustól kezdődően havi 60 milliárd eurós eszközvásárlási programba kezd.

Arcok

Magyarországról jött, mesterségének címere: kalandor, szőlész-borász, író, politikus, városalapító, vincellér, sheriff, hídépítő, vállalkozó, cukornád-ültetvényes, rumkészítő, aranykereskedő, földbirtokos, családapa. Halálának 100.

Életmód

A névjegy századunkra olyanná vált, mint az esernyő? Vagyis felesleges holmi mindaddig, amíg nincs rá szükség, de amikor pont nincs nálunk, akkor meg nagyon kellene? A technológiai fejlődést követve könnyen lehet, hogy virtuálissá válik, de jelentősége a jövőben sem hagy alább. Fontos, szerves része életünknek, hiszen az üzleti találkozások emléke.
A Forbes hasábjain keresztül 10 millió embert ért el, és több mint 740 ezer megosztás útján vált nemzetközi jelenséggé Amy Morin 13 pontja, melyben felsorolja, hogy mit nem tesznek a mentálisan erős emberek. Az azóta könyvvé bővített cikket a szerző saját személyes tragédiái, valamint klinikai szociális munkásként átélt tapasztalatai ihlették.
Ma már a hírességek, a sztárok elegáns világának természetes kelléke a pezsgő, de nem volt ez másképp a múltban sem. Mára azonban már egy átlagos polgári család is különleges kapcsolatot ápolhat a gyöngyöző nedűvel.
Tradicionális eljárás a champagne metódus, ahol a pezsgőt ugyanabban a palackban erjesztik és érlelik. Ez a fajta érett szőlőből készül, melynek magas a savtartalma és kevés alkoholt tartalmaz. Alkotóeleme az alapbor mellet a tirázslikőr, a speciális élesztő és némi cukor.