Kereső toggle

2015. 01. 09. (XIX/2) lapszám

Külföld

Toplistára került az érpataki akasztás is, ahol Benjamin Netanjahu bábuját lógatta fel a polgármester, miután megtaposta az izraeli zászlót.
Robbanásszerűen megszaporodtak az antiszemita és Izrael-ellenes indíttatású támadások a világban 2014-ben – derül ki a Simon Wiesenthal Központ jelentéséből. A top tíz legsúlyosabb incidens közé bekerült a jeruzsálemi zsinagógában történt mészárlás, sőt az érpataki polgármester által szervezett „nyilvános akasztás” is.
A sajtószabadság, a francia és egyben az európai kultúra ellen intézett terrortámadást az a három fegyveres, akik szerdán délben lemészárolták a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztőségének színe-javát, köztük a francia karikatúra emblematikus alakjait. A terroristák fényes nappal, a környéken lakók szeme láttára, Allahu Akbar!
Virginia Roberts szerint András herceg nem tudott róla, hogy a lány pénzt kapott szolgálataiért.
Hatalom, pénz, szex, végül a szégyen – ezekkel a szavakkal lehet leginkább jellemezni azt a botrányt, amitől egy hete hangos a Buckingham-palota és a teljes brit média. Egy harmincas éveiben járó amerikai nő ugyanis azzal vádolja András herceget – II. Erzsébet királynő második fiát –, hogy 17 éves korában háromszor is szexre kényszerítette.
Dr. Guy Bechor. Az arab olaj korával a Perzsa-öböl olajdiktatúráinak hatalma is véget ér.
Ahogy az Öböl-államok kifogynak a költőpénzből és belső rengéseket élnek át, a pusztító arab hatalom időszaka lassan véget ér. Az izraeli ész és innováció korszaka viszont éppen most kezdődik – írja Guy Bechor, a Lauder School of Government közel-keleti részlegének vezetője a Jediot Ahronot című izraeli lap weboldalának vélemény rovatában.

Belföld

A karácsony viszonylag csendes, a szilveszter annál mozgalmasabb volt a mentőknél. A lelkisegély-szolgálatok hívásainak száma pedig főleg most, az ünnepek után növekszik meg. Különösen a társas magány jön felszínre, és kevésbé az egyedül élőké.
A hivatalos ellenzéki pártokra kezdenek hasonlítani a nem hivatalos ellenzéki mozgalmak. Társadalmi igény ugyanis láthatóan volna a tevékeny­ségükre, de ideológiai és személyi ellentétek miatt eddig senki sem volt képes élére állni az elégedetlenkedő töme­geknek. Új, a tömeget összefogni képes vezető pedig eddig nem tűnt fel.
Lépre csalta, és megpróbálta felelősségre vonni lapunk munkatársát Polgár Tamás és csapata, miután megírtuk, hogy Tolvajkergetők nevű társaságuk nem teljesen az, aminek láttatják. Tomcat különösen sérelmezte a stukkerére vonatkozó információkat, és azt próbálta bizonygatni, miért nem önbíráskodás, ha valakit arcba lő egy gázpisztollyal.
Elégedetlenek lehettek a kormányban a közmédia eddigi teljesítményével, mert gyökeresen átalakítják a „királyi tévét”. Bár a BBC-t és a CNN-t emlegetik a nagy átalakítók, a szakértők és az ellenzéki politikusok szerint nagyon nem olyan lesz.
A Józsefvárosi pályaudvaron épülő Sorsok Házát áldozta be a kormány, hogy egy újabb nemzetközi botrányt elkerüljön.

Hit és értékek

Jacob Jordaens festménye:  A négy evangélista
Az evangéliumoknak – melyek Jézus Krisztus életének legrészletesebb történelmi elbeszélését tartalmazzák – egyetlen eredeti kézirata sem maradt fenn. De akkor honnan tudhatjuk, hogy a rendelkezésünkre álló bibliai beszámolók hitelesen tudósítanak-e a világtörténelem legnagyobb befolyással bíró személyiségének életéről?
A Hetek megkereste a The Ark Report  (A Frigyláda-jelentés) című könyv szerzőjét, Harry H. Moskoffot, aki vállalta, hogy egy interjú keretében részletesen beszámol kutatásairól. Moskoff addig is elküldte könyvének egy részletét, amely a Jerusalem Post 2014. december 25-ei számában jelent meg először.

Háttér

Az utóbbi három évben bemutatott science fiction filmek jelentős része a Földön játszódik, a planéta jövőbeli sorsát taglalja.
Held, azaz Hős – csak így emlegetik munkatársai Fehér Istvánt az ausztriai Tatzmannsdorfban. A férfi, aki egy luxusszállodában dolgozik masszőrként, országos hírnévre tett szert azzal, hogy hitére és megérzéseire támaszkodva leleplezett egy autófeltörésre szakosodott bandát. Az egész azzal kezdődött, hogy ellopták a vadonatúj futócipőjét…
Michel Houellebecq francia író Behódolás (Soumission) című regénye január 7-én jelent meg a párizsi Flammarion kiadó gondozásában. Úgy tűnik, hogy a mű már most történelmet írt, lévén az első könyv Franciaországban, amely hivatalos megjelenése előtt elérhetővé vált a nagyérdemű számára az interneten terjedő kalózpéldányok révén. Vajon mi állhat a rendkívüli figyelem hátterében?
December 16-án egy tálibokból álló terrorcsoport rajtaütést hajtott végre egy katonai iskolán Pesavárban. Mindenkire tüzet nyitottak odabent, a vérengzésben 145-en vesztették életüket, főleg diákok. A brutális mészárlás felrázta a közvéleményt, országos szintű megtorlások vették kezdetüket.
Drezdában 2014 októbere óta egyre nagyobb támogatottságot élvez a heti rendszerességgel tüntetéseket tartó Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes – Hazafias Európaiak a Nyugat Iszlamizációja Ellen) mozgalom. Hétfőn 18 ezer embert vittek utcára.

Riport

A 20. században megritkultak Európában az olyan nagyragadozók, mint a barnamedve és a farkas. A Bécsi Állatorvosi Egyetem legfrissebb tanulmánya azonban kimutatta, hogy ez a trend megfordulni látszik. Az osztrák kutatók egész Európára kiterjedő megfigyelései alapján a nagyragadozók létszáma ismét növekszik: 17 ezer barnamedve, 12 ezer farkas és 9 ezer hiúz él a kontinensünkön.

Üzlet

Még néhány hét, s az újévben megtörténik végre a rendszerváltást követő magyar kapitalista piacgazdaság legnagyobb gazdasági-pénzügyi melléfogásának, a lakossági devizahitelezésnek átfogó rendezése. Cikkünk a laikus olvasónak próbál meg segítséget nyújtani az eligazodáshoz, továbbá annak értelmezéséhez, hogy egy átlagos devizahiteles számára mit is jelentenek majd a változások.

Arcok

Az a három ember érdekli a szerzőt abból a tízből, akik fegyőrruhába öltöztetve sem hagyják szó nélkül a rabruhába öltöztetett ember megalázását. Akik tíz ember közül hárman határozott utasítás ellenére sem hajlandók áramütéssel kínozni az áldozatot. Nyáry Krisztián Igazi hősök – 33 magyar című műve róluk nyújt érdek­feszítő élettörténeteket. Róluk.
„Sehol sem kapható egy jóízű hamburger” - panaszkodott Dave Thomas anno, majd megalapította az első éttermét, amelyet nyolcéves lányáról nevezett el. A Wendy’s azóta több ezer éttermet működtet, franchise rendszerben.