Kereső toggle

2015. 01. 01. (XIX/1) lapszám

Külföld

Ramzan Kadirov  és csecsen önkéntesei minden támadástól készek megvédeni Oroszországot.
A NATO-val mint potenciális ellenséggel számol a Kreml aktualizált katonai doktrínája, amelyet a közelmúltban publikáltak. Eközben Ramzan Kadirov csecsen elnök vezetésével több tízezer speciálisan kiképzett harcos jelentkezett önkéntesnek, hogy Putyin főparancsnoksága alatt megvédje Oroszországot bármilyen támadástól.
Szilveszter éjfélkor megszűnhet a második legnagyobb izraeli kereskedelmi televízió adása. A súlyosan eladósodott 10-es csatorna sugárzási licence ugyanis az év utolsó napján lejár, az állami médiahatóság pedig a kisujját sem mozdította az ellenzéki hangvételűnek tartott adó megmentéséért.
Újabb maláj vonatkozású légikatasztrófa sokkolta a közvéleményt a héten a korábbi két repülőgép-szerencsétlenség után. Az AirAsia maláj légitársaság gépe 155 emberrel a fedélzetén Indonéziából Szingapúrba tartott, amikor helyi idő szerint vasárnap reggel 7 óra 24 perckor nyoma veszett.
Nigel Farage euroszkepti­kus pártja minden eddiginél népszerûbb Nagy-Britanniában.
„Forró év van mögöttünk, de lehet, hogy még forróbb elé nézünk” – nyilatkozta a Heteknek Gyévai Zoltán, a Bruxinfo főszerkesztője, akivel több szakértő is egyetért abban, hogy „2015 valahol az igazság pillanata lesz az EU számára”. A jelenlegi kihívások egy része 2015-re is átöröklődik, de a problémák akár súlyosbodhatnak is.
Visszatért a terror világszerte a köztudatba – ezt hozta a 2014-es év az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport térhódításával. Bár az iszlamista szervezet ellen nemzetközi hadművelet indult, a következő év sem kecsegtet túl sok jóval.

Belföld

Cikkünk képei neonáci Facebook profilokról származnak. Ezeknél szélsõsé­gesebb grafikákkal is lehet találkozni.
Az év végére gyakorlatilag minden nagyobb, magyar szélsőjobbos és neonáci közösséget törölt oldaláról a Facebook. Több szélsőséges csoport már most közölte: nem kíván ismét megjelenni a legnagyobb közösségi hálón, ehelyett „új rendszert dolgoznak ki”. A döntés hátterében az áll, hogy úgy ítélik meg: kilátástalan szélmalomharccá vált a facebookos jelenlétük.
Míg a vezető kormánypárti politikusok szinte versenyeznek azon, hogy melyikük képes élesebben kritizálni az Egyesült Államokat – a valós, vagy vélt – magyar belpolitikai jellegű akciói miatt, addig ezen megszólalásaik egyik fontos eleme Németország „dicsérete”.
Az első probléma, hogy valamikor nyilván kipukkan a tőzsdei buborék. Kiderül, hogy a világ egy hatalmas adóssághalmon ül. De az igazi probléma az, hogy egyre kevesebb embernél van a vagyon egyre nagyobb része és egyre nagyobb tömegnél van az adósság. Nemrég olvastam egy tanulmányt, amiből az derült ki, hogy 40 évvel ezelőtt – az első jövedelmi decilisben – az Egyesült Államokban 4-5 százalék volt a megtakarítási ráta, míg ma összességében ez mínusz 5 százalék. Tehát a társadalom alsóbb része eladósodik, míg a legfelső társadalmi rétegeknél éppen ellentétes folyamatok zajlanak le. A „legfelsőbb” százalék esetében 37 százalékos a megtakarítási ráta. Ez elképesztő társadalmi feszültségeket generálhat. Ma még ez nem látható, mert bankóprés miatt nem jött el az „igazság pillanata”.

Hit és értékek

A Közel-Keleten nem új jelenség, hogy a régészet politikai célokat is szolgál. A brit, a francia és a német archeológusok a 19. század derekától kezdve Perzsiától Kis-Ázsián át Egyiptomig a birodalmi célok érdekében is ástak, és gyűjtötték a leleteket a British Museum, a Louvre vagy éppen a berlini Pergamom Múzeum számára.
A kriptonizzó feltalálója, a golyóstoll megalkotója, az első magyar számítógép építője és még számos tudós, feltaláló, író és művész – közös bennük, hogy sokat tettek Magyarország iparáért, tudományos felemelkedéséért és kultúrájáért, ám származásuk vagy vallásuk miatt végül munkaszolgálatra küldték őket a keleti front poklába; a gettóban, a Duna partján vagy éppen koncentrációs tá

Fókusz

A holokauszt 70. évfordulóján a Civil Alap 2014. program támogatásával készült el a Memora- projekt. A soát sokféle módon dolgozták fel az elmúlt több mint fél évszázadban.

Háttér

Az ókori Római Birodalomban számos vallási, etnikai, nyelvi identitás létezett egymás mellett. Ezek között – a fennmaradt forásokból úgy tűnik – viszonylag szabad volt az átjárás, vagyis bárki kerülhetett olyan helyzetbe, hogy állampolgárságot, nyelvet, vallást kellett változtatnia önként vagy kényszerből. Ez nemritkán a nevek megváltoztatásában is kifejeződött.
Bár a nyugati médiában rendszerint igyekeznek árnyalni a Közép-afrikai Köztársaságban másfél éve tartó polgárháború vallási indíttatását, a véres eseményeket nehezen lehet különválasztani az országban teret nyerő muzulmán szélső­ségesek tevékenységétől. Helyszíni beszámoló Afrika szívéből.
Nem vagyunk fasiszták, és a szlovákok sem utálnak minket úgy, ahogyan azt hittük.
Már az újévi koncertre készül Rácz Ödön, aki a Bécsi Filharmonikusok nagybőgő-szólistájaként októberben a világ leghíresebb hegedű-művészével, Leonidasz Kavakosszal rögzített kamarakoncert-felvételt Berlinben. A világhírű zenekar magyar bőgőse a napokban Budapesten is koncertezett: a Művészetek Palotájának közönségét örvendeztette meg játékával.

Üzlet

Szerencsés nemzedék – tart­ják azokról az ameri­kaiak­ról, akik a harmincas években, a nagy gazdasági világválság idején születtek. Joggal.

Életmód

Koraszülöttosztály, ahol a baba a főnök? Mozi a mentőautóban? Egészen rendhagyó, mégis rendkívül inspiráló konferenciára került sor nemrégiben, melynek célja az emberibb egészségügyről való közös gondolkodás, a jó gyakorlatok bemutatása volt.
Alapítója vagy a PAF – Közhasznú Alapítványnak, mely mottója szerint az emberibb egészségügyért tevékenykedik. Honnan jött az ötlet, hogy szervezetfejlesztőként elindíts egy ilyen kezdeményezést?
A depresszió nem úri hóbort – mint azt sokan állítják –, hanem korunk egyre gyakoribb betegsége. Több megjelenési formája ismert, télen általában a szezonálistól szenvednek sokan: a sötétebb színek, a mozgáshiány és a kevesebb szabadban töltött idő hónapokon át tartó lelki és fizikai fáradtságot okozhat.
A curry fűszert adó növényt hiába keressük a növényhatározóban, ugyanis nem létezik. Ez tulajdonképpen egy fűszerkeverék, amit az Indiából hazatérő angolok találtak ki és honosítottak meg. Fő alkotóelemei a kurkuma, a koriander, a római kömény, a fahéj, a gyömbér, a fokhagyma, a mustármag és még sorolhatnánk.
A Funkcionális Mozgásminta Szűrés és a kettlebell hazai meghonosítója, a krav maga önvédelmi rendszer hazai társalapítója, saját üzemeltetésű edzőterem-hálózata a 360Gym koncepció megalkotója, lila öves brazil jiu-jitsu instruktor, férj és apa.