Kereső toggle

2013. 10. 18. (XVII/42) lapszám

Külföld

Különleges hatáskört kért a parlamenttől Nicolas Maduro venezuelai elnök, szerinte ugyanis enélkül lehetetlen gatyába rázni a gazdaságot és megbirkózni az országot demoralizáló korrupcióval. Kritikusai szánalmas Chavez-imitációt látnak az autokrata babérokra törő politikusban.
Ismét nyomoz a Scotland Yard Madeleine McCann ügyében, aki háromévesen, 2007 májusában tűnt el egy portugáliai nyaralás közben. A portugál hatóságok mindössze egy év-vel a bűncselekmény után lezárták az ügyet, a Scotland Yard azonban idén újrakezdte a nyomozást David Cameron brit miniszterelnök személyes utasítására.
Fizetésemelést kapott II. Erzsébet brit királynő, miután már „csak” egymillió font maradt a kasszájában. Az uralkodó az elkövetkező két évben a jelenlegi 31 helyett közel 38 millió fontból gazdálkodhat. Bár a királyi család rendkívüli népszerűségnek örvend az utóbbi években, a monarchia költségeit illetően már nem ilyen egyértelmű a támogatottság.
Miközben egyes források szerint mintegy félmillió honfitársunk hagyta el hazánkat, bizonyos nemzetek számára a magyar állampolgárság a vonzó cél. Az érzelmi kötődés és hazafias lelkület mellett komoly, praktikus haszna is van annak, ha sikerül megszerezni egy schengeni ország állampolgárságát.
Serge Abou. Telefonkönyve  jót tartogat a Huawei számára.
Vajon melyik magyar vállalat nem gondolt még arra, hogy jól jönne néha, ha exadóellenőrök segítenék őket a hatósággal szembeni konfliktusokban? Nincs ez másképp nemzetközi szinten sem.
Diszkrét címmel, eldugott helyen közölte a napokban a londoni Sunday Times az évtized pénzügyi botrányáról szóló tudósítását: „1,95 milliárd fontnyi EU-segélynek veszett nyoma Palesztinában”. Más mérvadó médiumok még említést sem tettek a luxemburgi székhelyű Európai Számvevőszék jelentéséről, amely a 2008 és 2012 között Brüsszel által átutalt támogatási összegek sorsát vizsgálta.
Barack Obama elnök a múlt héten bemutatta az amerikai jegybank új elnökét Janet Yellen személyében. A választás nem annyira meglepő, mint amennyire történelmi. A világgazdaság szereplői jövő év februárjától egy emberként figyelhetnek egy 67 éves, apró termetű, fehér hajú, mosolygós hölgy minden szavára.

Belföld

Helyettes államtitkári rangban volt az a férfi, akit letartóztattak, mert a gyanú szerint közrejátszott egy több száz milliós csalássorozat kísérletében.
Háborús bűntett és más bűn­cselekmény miatt nyújtott be vádiratot a hét közepén a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Biszku Béla ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Törvényszékhez.
„A fiatalok apolitikussága odáig fajult, hogy a következő választásokon valószínűleg az eddigi legkisebb arányban fog részt venni a 30 év alatti korosztály” – hívta fel a figyelmet Krekó Péter, a Political Capital Intézet igazgatója az „Aktív fiatalság vagy apatikus fiatalság?” címet viselő konferencián.
Nehezen emészti a politikai elit a 8–1-et. Noha számtalan kormánypárti politikus a csúfos vereség miatt durván rárontott a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetőire, valójában ők is felelősek a kudarcért, hiszen a magyar focicsapatok vezetősége tele van fideszes politikusokkal. Sportközgazdászok szerint hungarikum Európában, hogy mennyire függ az állami pénztől a magyar futball.
Azért nem látjuk a fényt az alagút végén, mert még be sem léptünk az alagútba – fogalmazott a Heteknek Hegyi Iván szakíró. A hollandoktól elszenvedett 8–1-es történelmi vereség és szertefoszló vb-reményeink kapcsán szakemberekkel elemeztük, hogy miként siklott ki a magyar foci.
Egy korábbi titkosszolgálati tiszt, egy jóhiszemű dilettáns és megannyi Rejtő Jenői fordulat. Az új magyar légitársaság, a Sólyom Airways úgy zuhant a mélybe, hogy előtte fel sem szállt.

Hit és értékek

1999-ben felröppent a hír, hogy II. János Pál pápa történelmi látogatásra készül Mezopo­támiá­ba, hogy felkeresse a bibliai hit atyjának tekintett Ábrahám pátriárka szülőhelyét.
Feltűnést keltett az egyik legismertebb amerikai keresztény megagyülekezet vezetőjének televíziós nyilatkozata, amelyben azt állította, hogy Isten „teljes mértékben” elfogadja a homoszexuálisokat. Joel Osteen, aki 1999 óta áll a houstoni Lakewood Church élén, hozzátette, nem érzi feladatának, hogy „megmondja az embereknek, mi az, amit helytelenül tesznek”.

Háttér

Szinte naponta kerülnek összetűzésbe farkasokkal és medvékkel azok a kuvaszok, amelyeket erdélyi és felvidéki pásztorok mellé helyeztek ki egy természetvédelmi program keretében. A program hetedik éve zajlik közel félszáz kutyával, és mára már bebizonyosodott, Mátyás király egykori kedvencei ma is kiválóan helytállnak eredeti szerepükben.
Kampány indult az iskolai zaklatás ellen, mert kevesen ismerik fel a jelen­ség súlyát. A téma kutatói szerint az erőszak legjobb ellenszere az egészsé­ges, jól működő közösség, amely kiáll a tagjai mellett. Ellenkező esetben az áldozatszerep akár generációkon keresztül is átöröklődhet.
Talán furcsa, de a címben szereplő két ember élete legalább három ponton kapcsolódik egymáshoz. Mindketten férfiak, buzgó katolikusok és 1944 őszén a Német Birodalom és Magyarország határán, az úgy­ne­vezett Niederdonau erődítő vonal építésén vettek részt.
Egyre nagyobbra dagad a botrány a limburgi püspök körül, aki 31 millió eurós rezidenciát építtetett magának – miután az újságok szellőztetni kezdték az ügyet, elindult az egymásra mutogatás, ki engedte...

Vélemény

„Társadalmunk különféle áramlások – tőkeáramlások, információáramok, technológiai áramlatok, a szervezeti kölcsönhatások áramai, továbbá képek, hangok és szimbólumok áramlatai – köré szerveződik” – írja Manuel Castells „A hálózati társadalom kialakulása” című tanulmányában.

Arcok

Randy W. Schekman németországi útjának fáradalmait pihente ki éppen, amikor felesége örömkiáltása ugrasztotta ki az ágyból. A Berkeley University of California 65 éves professzorát és két másik egyetemen hasonló fajsúlyú munkássággal rendelkező kollégáját, James E. Rothmant és Thomas C.

Életmód

Szüretidő van: míg nálunk a szőlő, addig a mediterrán országokban az olajbogyó begyűjtésével foglalatoskodnak a gazdák. Az olíva­olaj világszerte egyre kedveltebb élelmiszer, mivel véd a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, rákellenes hatása is ismert, tehát méltán tölt be fontos szerepet a modern, egészség­tudatos táplálkozásban.
A legtöbb ember számára Svédország modern, kulturált és kiemelkedően civilizált ország; a jóléti társadalom mintaképe, ahol „kolbászból van a kerítés”. Az alapvetően „szocialista” berendezkedésű svéd állam a „keveseknek jusson túl sok és még kevesebbeknek túl kevés” elve alapján működik.