Kereső toggle

2012. 08. 17. (XVI/33) lapszám

Külföld

Az Andalúziai Munkások Szakszervezetének (SAT) tagjai rajtaütést szerveztek két dél-spanyolországi szuper­marketben. Ezzel akarták fölhívni a kormány figyelmét az állásnélküliek kilátástalan helyzetére. A régiót 34 százalékos munkanélküliség sújtja, a támogatások folyósítása pedig augusztus közepén megszűnik.
„A forradalom beteljesedésének" értékelte az egyiptomi elnök azt a döntését, amellyel leváltotta a hadsereg teljes vezetését. Mohamed Murszi menesztette Mohamed Husszein Tantawi védelmi minisztert és több tábornokot, köztük a hadsereg vezérkari főnökét, a légierő, a haditengerészet és a légvédelem parancsnokát.
Szakértők szerint mindenkinek csak bajt okozott a feminista punkegyüttesnek a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban rendezett „villámkoncertje".
Szó szerint földalatti szektára bukkantak az orosz nyomozó hatóságok Tatársztán fővárosában, Kazanyban, amikor egy helyi vallási vezető elleni merénylet kapcsán eljutottak a fajzrahmanisták „kalifátusába".
Nemcsak nálunk, hanem a tőlünk északabbra fekvő államokban, így Csehországban is heves érzelmeket vált ki az egyházak kárpótlásának kérdése. A tavaly év végi megállapodást, amelyben mintegy 134 milliárd korona (1488 milliárd forint) visszatérítéséről egyezett meg a cseh kormány az egyházakkal, most a szociáldemokraták támadják.
Régóta tartja magát a nézet, hogy a nyugati demokráciák a multikulturalizmusra jobban nyitottak, mint a romaellenes és antiszemita politikára. Az elmúlt hetekben azonban Franciaország több nagyvárosának közelében újra romatáborok hatósági felszámolására került sor.
A Sínai-félsziget őslakosai, a beduinok vezetői is támogatják az egyiptomi hadsereg lépését, amely a félszigetet szeretné megtisztítani az utóbbi hónapokban megerősödött iszlám szélsőségesektől.
Az első felmérések alapján nem hozta lázba az amerikai választókat Mitt Romney döntése, hogy a 42 éves wisconsini képviselőt, Paul Ryant választja alelnökjelöltjének. A viszonylag ismeretlen politikus mellett a költségvetési bizottság elnökeként bizonyított gazdasági szakértelme és hívő katolikusként a konzervatív értékek iránti kiállása szólt.
Az ötven évvel ezelőtt kezdődött és majd tíz évig húzódó vietnami háború drámai utóhatásai máig érezhetők. Az akkor bevetett harci repertoár része volt az Agent Orange („narancssárga hatóanyag") nevű lombpusztító permet, amelyből több millió litert terítettek szét az amerikai haderők.
Lassan két hónapja zajlik az olaszoknál az argentin szappanoperákat is megszégyenítő politikai színház, Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök főszereplésével. Július óta röppennek fel olyan utalások a médiában, hogy a tavaly novemberben lemondott politikus mégis visszaülne az ország első emberének székébe. Ezért - hogy újra formába jöjjön -, most diétázik és kocog.

Belföld

A rendszerváltás környékén működő bűnözői csoportok jobbára erőszakos bűncselekményekkel, betörésekkel, autólopásokkal indították pályájukat.
„Nem akarom bántani a jogászi szakmát, de ahhoz, hogy a szervezett bűnözés huzamos ideig sikeresen működhessen, szükség volt a megfelelő jogi környezetre.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom feljelentést tett Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ igazgatója ellen. Zuroff úr Csatáry László ügyét vitte korábban az ügyészségre, mivel háborús bűncselekményekkel vádolta. De a neonáci párt jóvoltából most fordult a kocka.
„Mi mások vagyunk" - állítja magáról a német ERGO biztosítási konszern. Ám már tavaly kiderült, hogy ha mások is, csak negatív értelemben.
A kormányzati menetrend szerint az idei évnek kellene lennie az elrugaszkodás évének. A KSH közleménye szerint viszont 1,2 százalékos visszaesésről beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy hivatalosan is recesszió van Magyarországon. A minisztérium a nemzetközi trendekre mutogat, a közgazdászok és az ellenzéki pártok Matolcsy Györgyre.
A mai gazdasági helyzetben minden hír képes negatív, azaz a drágulás irányába lökni a terményárakat. Az aszály tavaly ősszel és idén tavasszal is erősen befolyásolta a terméskilátásokat, és már akkor is önmagában az aszályról szóló hírek jelentősen drágították a gabonaárakat. A búza és a tavaszi kalászosok azonban valami csoda folytán mégiscsak elfogadhatóan teremtek.
Időközi választásra került sor Hódmezővásárhelyen, mert az országos politika igényt tartott Lázár Jánosra, aki tíz éven át vezette a csongrádi várost. Orbán Viktor személyesen kérte ki Lázárt a város testületi ülésén, mivel a miniszterelnökség átalakításában kulcsszerepet szán a Fidesz frakcióvezetőjének.
Egy új választási párt létrehozása vagy a demokratikus ellenzéki pártok közös listán való indulása jelenthet valódi esélyt a Fidesz legyőzésére. Igaz, ez esetben is brutálisan nehéz Orbán Viktort kiütni a nyeregből - foglalható össze a Bajnai Gordon fémjelezte Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány napokban elkészült, mintegy százoldalas választási elemzése.

Hit és értékek

Szinte példátlan többséggel, 83 százalékos szavazati aránnyal győzött az egyesült államokbeli Missouri államban az a nép­szavazás, amely jogszabályban kívánta biztosítani az iskolai imádkozás lehetőségét.
„Fegyverdörgésre ébredtünk. A közeli utcákban ház­tetőkön mesterlövészek álltak lesben, akik mindenkire lőttek, aki csak kitette a lábát az épületekből. Az élet mindenki számára kezd elviselhetetlen lenni, de mi úgy érezzük, hogy senki nem védelmez bennünket" - írta a Barnabas Fund keresztény segélyszervezet egyik partnere Aleppóból.
Nem egyedül cselekedett Paolo Gabriele (képünkön), a pápa volt inasa, aki több száz bizalmas dokumentumot juttatott el az olasz sajtóhoz. Gabriele tettét azzal indokolta a vizsgálóbíró előtt, hogy „az egyházban mindenhol rosszat, korrupciót látott", ezért határozta el magát a cselekvésre.
Egy bibliaiskola 25 diákja volt az áldozata a legutóbbi nigériai keresztényellenes vérengzésnek. Afrika legnépesebb országában a kormányzat tehetetlen a muzulmán fana­tikus csoportok terrorhullámával szemben. Az észak-afrikai felkelések nyomán a Szaharától délre fekvő államokban is megerősödtek a Nyugat-ellenes, az iszlám törvénykezést sürgető mozgalmak.

Háttér

„Ha egy cigányasszony bemegy az iskolába és felpofozza a tanárt, az hír. De nem minden cigányasszony tesz ilyet, mondhatni százból egy. És ki kerül be a médiába? Az az egy. A csöndes, normális többség sorsának nincs hírértéke. Mi azokat keressük, akik nem kerülnek be a médiába" - állítják az MTVA roma nemzetiségi műsorai, a Pamende és a Roma magazin szerkesztői.
A 19. század második felében Magyarországra is begyűrűzött a Kelet-kultusz, ugyanekkor robbant ki a magyarság származásáról folytatott vita, az úgynevezett ugor-török háború. Egyre többen eredtek Kőrösi Csoma Sándor nyomába. A sokrétű Kelet felé fordulásnak adott elméleti keretet a turanizmus.
„A drogfogyasztás fő szezonja a nyári szünet, hosszú távon elmondható, hogy az érintettek egyre fiatalabbak, ma már nem számít ritkaságnak a tizenöt éves, kezelésre szoruló drogfogyasztó" - mondta a Heteknek Funk Sándor addiktológus.
Tizedik alkalommal rendezték meg az Ozorai Pszichedelikus „Törzsi Gyűlést” a Tolna és Fejér megye határán található Dád pusztán. A 20 ezer látogatót vonzó jubileumi rendezvénynek a misztikusként számon tartott 2012-es év különös jelentőséget adott. A drogkereskedelméről és a goa transzról hírhedt fesztiválra csütörtökön csapott le a rendőrség.
Az évek óta megrendezésre kerülő Kurultaj több mint puszta folklór: szervezői és rászervezői sem rejtik véka alá, hogy a nagyszabású eseményen felvonultatott „szellemidézés" ideológiai talaján képzelik el a szebb jövőt.
Jobbára csak a történelmi emlékezet őrzi azt az időszakot, amikor a Kádár, illetve Münnich Ferenc nevével fémjelzett Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány alakult Magyarországon. Az elnevezéssel különös és igencsak ellentmondásos konstrukciót alkottak: a fennálló hatalmi berendezkedést képviselő kormányzatot annak megdöntésére szolgáló forradalmisággal társították.

Tudósklub

Újabb sikert könyvelhet el a NASA: a múlt héten landolt a Marson az űrügynökség negyedik, Curiosity, azaz Kíváncsiság névre keresztelt űrszondája. A komplett laboratóriummal felszerelt jármű arra keresi a választ az elkövetkező néhány évben, megvoltak-e valamikor a kezdetleges élet feltételei a vörös bolygón.
Tudta Ön, hogy 12 másodperc alatt megtehető a Budapest-Bakonybél-távolság az Armstrong-féle űrhajóval? Tudta Ön, hogy a NASA honlapján szerepel a 160001-Bakonybel elnevezésű kisbolygó? Tudta Ön, hogy a magyar származású Pavlics Ferenc tervei alapján építették a holdautót? Tudta Ön, hogy Buzz Aldrin úrvacsorát vett a holdraszállás során?

Arcok

Egzótáknak is nevezik őket. Ott élnek a Balaton partján. Van, amelyik már 100 éves. Egy különleges, de kevésbé ismert arborétum ad helyet a Magyarországon nem honos nyitvatermőknek a Badacsony közelében: Folly.
Amikor Hajós Alfréd 1896-ban vizsgára jelentkezett a Műegyetemen, egyik tanára, Ilosvay professzor majdnem eltanácsolta: „Csak léha emberek sportolnak, amikor tanulniok kellene. Az ivás, a kártya, a tánc meg a sport sohasem vezet jóra!" A versenyszerű sportolás csakugyan úri hóbortnak számított akkoriban. De Hajós nem divatból kezdett el sportolni.
A közelmúltban egy négyéves gyermek nemét variálták meg saját szülei a tengerentúlon. Az eredetileg lánynak született Sophie mostantól Jake néven, fiú ruhában és rövid hajjal éli óvodás életét. Habár az elmúlt években több hasonló eset is sokkolta a közvéleményt, ennyire fiatal kisgyermek átalakítására még nem volt példa.

Vélemény

Normális országokban egy gazdasági profilú szakminisztérium sok mindent tehet a termelés és a termelők érdekében. Egyvalamit biztosan nem: nem szervezhet kartellt. Mert ez törvényellenes, kimeríti a gazdasági bűncselekmény fogalmát.

Életmód

Nagy Sándor a csaták előtt élénkítő szerként használta, Hippokratész orvosságként ajánlotta, míg Néró császár több száz kilométerről is képes volt jeget hozatni e különleges desszert készítéséhez. A minden korban népszerű, hűs nyalánkságot napjainkra megszámlálhatatlan ízben készítik: lehet gazdagon krémes, tejszínes, joghurtos vagy lightosan gyümölcsös.

Sport

Magyarország nyolc sportágban 8 arany-, 4 ezüst-, 5 bronzérmet és további 17 pontszerző helyezést „hozott el" a londoni olimpiáról, így 205 nemzet közül a kilencedikek lettünk a sportvilág legnagyobb találkozóján. Ha az egy főre jutó aranyak listáját tekintjük, a siker még fényesebb: ebben az összevetésben ötödikek lettünk.
A példaképeket látva alig 10 évesen fogalmazódott meg benne, hogy olimpiai bajnok lesz. Most, hogy ez valóra vált, a 22 éves Szilágyi Áront az foglalkoztatja, hogy miként tud ugyanaz az ember maradni, mint eddig. Mikor gondoltál arra először, hogy olimpiai bajnok leszel?
A 17 éremmel, köztük 8 arannyal sikerült elfelejtenünk a méltatlan pekingi szereplést (3 arany, 10 érem). Dicsőségeink felhőtlen értékelése előtt jobb lesz túllennünk azon a néhány csalódáson, ami elkerülhetetlenül a sportversenyek velejárója.
A londoni olimpiai játékokra a britek körülbelül annyit költöttek, mint hazánk egész éves költségvetése. Ráadásul minden pénzügyi kockázatot a rendező ország vállal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság csak a know-how-t biztosítja a játékokhoz. A megtérülést tekintve sok a negatív példa.