Kereső toggle

2012. 08. 10. (XVI/32) lapszám

Külföld

Negyven tábornokot és admirálist kényszernyugdíjazott a Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök által vezetett Legfelsbb Katonai Tanács a múlt hét végén. A hivatalos indoklás szerint a tábornokoknak azért kellett távozniuk, mert elléptetés eltt álltak, de nem volt számukra már pozíció a hadseregnél.
Több brit egyházi vezető és politikus aggodalommal telve fogadta a hírt, hogy a brutális gyógyítási technikáiról híres prédikátor, Todd Bentley Nagy-Britannia felé venné útját. Az ügy eljutott egészen a parlamentig, ahol többen felszólaltak az ellent­mondásos személyiség szigetországból való kitiltását sürgetve.
Egyre jobban szorul a hurok az illegális bevándorlók körül Európa válságzónájában. Spanyolországban az egész­ségügyi ellátás ellehetetlenítésével, míg Görögországban rendrségi razziákkal próbálják kedvüket szegni a nemkívánatos vendégeknek.
Angela Merkel mindent megpróbál, hogy tovább kurblizza a német gazdaságot – akár arra is hajlandó, hogy ennek érdekében a NATO-t felhasználva próbálja lazítani a fegyverexporthoz kapcsolódó szabályokat.
Folyamatosan erősödik a nyomás az Egyesült Államokon, mivel a nemzetközi közösség szeretné elnyerni az internet feletti ellenőrzésbe való beleszólás jogát. A világháló kontrollálása gyakorlatilag a mai napig az észak-ameri­kai ország monopoljoga.
Két fehérorosz tábornoknak is távoznia kellett, miután az „utolsó európai diktátor”, Aljakszandr Lukasenko nem titkolhatta tovább a kínos tényt: július 4-én – a legnagyobb belorusz ünnep másnapján – Minszk külvárosát kitömött játékmacikkal „bombázták” egy egymotoros kisrepülrl.
Próbaválasztást tartottak Caracasban vasárnap: az októberi választásokra készülve új, a szavazókat ujjlenyomatuk alapján felismer azonosítórendszer próbaüzeme folyt.
Amikor a most 91 éves Truett Cathy negyvenöt évvel ezelőtt bibliai alapelvekre építve létrehozta vállalkozását, nem gondolta volna, hogy családja konzervatív nézetei egykor még botránykőnek számítanak majd Amerikában. Pedig miután fia, Dan Cathy egy interjúban nemrég kijelentette, hogy ő és családja a bibliai értelemben vett házasságot támo­gatják, az amerikai meleglobbi ezt azonnal hadüzenetnek vette. Agresszív támadásba lendültek - egyelőre azonban minden akciójuk visszafelé sült el.
Saját transzplantációs klinikát üzemeltet Koszovóban egy német urológus professzor - a klinikán tömegével vesznek ki és ültetnek át emberi szerveket, ahogy a közelmúltban több forrásból bebizonyosodott. A német Der Spiegel magazin újságírói oknyomozó riportban tárták fel az illegális szervkereskedelem helyzetét. Bár a vita a szervkereskedelemről már legalább tizenöt éve folyamatosan zajlik, Iránon kívül egyelőre a világ minden országában illegálisnak számít pénzt fizetni az adományozott szervekért.

Belföld

A Jobbik 2006 óta – akkor vette át a párt vezetését Vona Gábor – a legsúlyosabb válságát éli át. A párt legersebb emberei között tört ki konfliktus, és ez a konfliktus akár szét is szedheti a Jobbikot – mondta a Heteknek Krekó Péter.
Zelnik István mŐgyŐjt, aranymúzeum-tulajdonos megveszi az ókori Balaton kincseit, a Seuso-gyŐjteményt. Ennek legfontosabb darabja Seuso patrícius híres vadásztálja, melynek közepén egy medalion található a stilizált Balatonnal, a vízben ficánkoló hallal és Pelso-felirattal, vagyis a tó latin nevével.
Miközben egy felmérés szerint mérnökhallgatók között a multiellenes és nacionalista Jobbik az egyik legnépszerŐbb párt, egy másik kutatás arra megállapításra jutott, hogy a mŐszakiak álma egy jó állás egy multinál.
Politikai paktum árnyékában fogant a Sláger Rádió és a Danubius utódainak helyzetbe hozása, ám a kormánybarát Class FM kvázi konkurense, a „szocialista közeli” Neo FM a hét elejéig bírta annak felrúgását.
Az alábbiakban folytatjuk a Hetek július 6-ai lapszámában Fogjunk halat a világhálóval! címmel megjelent beszélgetésünket Márk Tibor weboptimalizáló szakértvel, a Márk Marketing Kft. tulajdonosával.Legutóbbi beszélgetésünkben egy jól felépített, de nem optimalizált weboldalt egy vonzó árukészletű, de eldugott utcában lévő bolthoz hasonlított…
Ellentmondásos a Jobbik jövőjének megítélése: tény, hogy a párt hosszú idő óta legnagyobb válságát éli át, hiszen Szegedi Csanád távozása a legfelsőbb vezetés konfliktusait hozta napvilágra, ráadásul a párt vezette településeken is komoly feszültségek vannak, ugyanakkor a Jobbik támogatottsága még mindig jelentős.

Hit és értékek

Ki lesz az első amerikai elnök, aki feltárja az igazságot? Bill Richardson volt új-mexikói kormányzó 2000-ben, amikor a Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázott, azt ígérte, hogy a Fehér Házban az egyik első feladata lesz a titkos ufóakták nyilvánosságra hozatala, így a szűkebb pátriájához tartozó roswelli incidensre is fényt derít.
A hettita népre a héber Bibliában csaknem ötven alkalommal történik utalás. Minthogy a klasszikus (görög-római) forrásokban e népnév egyszer sem fordult elő, a Biblia hitelességét történeti-kritikai alapon támadó 19. századi tudósok még az 1880-as években is azt állították, hogy a hettiták csupán a Biblia szerzőinek fantáziaszüleményei. A kritikusok ezúttal is tévedtek.

Háttér

A Docler-komplexum tavaly elnyerte az Év irodaháza címet. Bevételük 70-80 százaléka internetes pornóból származik.
Kiemelkeden sok pénzt fordít jótékonykodásra az egyik leggazdagabb magyar. A támogatottak túlnyomó része azonban nem tudja, hogy a nagylelkŐ adományozó cégcsoportjában egy pornóvállalkozás a zászlóshajó. Néhányukat a Hetek szembesítette a valósággal, cikkünkben a reakciókat gyŐjtöttük egybe.
Megsértette-e a nemzetet Orbán Viktor miniszterelnök azzal a megjegyzésével, amely a magyarokat mint félázsiai származékot említi, illetve mennyire problémás az, hogy ebből az állításból vezeti le a rendszer megváltoztatásának igényét?

Interjú

Az elmúlt időkben új arcként robbant be a közélet színpadára Gellért Ádám. A nemzetközi büntetőjogra specializálódott jogász dolgozta ki a lex Biszku néven elhíresült törvényjavaslatot, és olyan kényes ügyekben végez tényfeltáró tevékenységet, mint a Képíró- vagy az aktuális Csatáry-ügy. Háborús bűnökről, politikai akaratról és társadalmi hozzáállásról beszélgettünk.

Üzlet

Az idei évben ünnepli tizenöt éves jubileumát a Zsidó Nyári Fesztivál, amely hagyományosan augusztus utolsó vasárnapjától szeptember első vasárnapjáig tart.A tizenöt év emberi időszámítás szerint a legszebb kamaszkort jelenti, így a klasszikus programjaink mellett tervezünk néhány olyan meglepetést, amely tovább növelheti a fiatal látogatók számát.
„Egyre szélesebb körben elfogadott a magyar unortodox gazdaságpolitika az Európai Unióban" - jelentette ki Giró-Szász András kormányszóvivő, alapozva ezt arra, hogy néhány napja Franciaországban bevezettek egy a „magyarországinál kétszer nagyobb mértékű pénzügyi tranzakciós illetéket". A Hetek által megkérdezett szakértők azonban így sem találják megalapozottnak a hazai koncepciót.

Arcok

Találkozásunkkor farmert és márkajelzés nélküli pólót visel, kicsit élcelődve jegyzi meg, hogy húsz éve kellett volna magáról még több közlésre szánt fotót csináltatnia. Valószínűleg akkor sem, most sem ez foglalkoztatja.

Vélemény

Figyelemre méltó, terjedelmes interjút közöl a Népszabadság hétfői száma az Állami Számvevőszék elnökével. Kovács Árpád a jövő évi költségvetésről, a kormány ismert tervezetének reális lehetőségeiről beszél.

Életmód

„Nem hittem, hogy van még ilyen" - kezdi a portálon a hálálkodást Klári, aki egy sarok­íróasztalt kapott két ismeretlentől. Valóban, elsőre kicsit gyanús, hogy mire megy ki a játék - internetes átverésekhez szokott szemem keresi is, hogy hol kell megadnom a telefonszámom, a derékbőségem vagy valamely más érzékeny személyes adatom. De nem kell.
„Én meg lugost csinálok, épen olyat, Mint az előbbi, s így közénk varázslom A vesztett Édent." Madách: Az ember tragédiája óta tudjuk, hogy az ember törekszik az édeni állapotok helyreállítására.

Szabadidő

Aquaréna, Magyarország legnagyobb vízi szórakoztatóparkja. Nyáron mindenki a vízpartra, sőt mi több, inkább vízbe vágyik. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy egyik fiatal sem mondana nemet egy kalandos vízi élményparkra.
A Borgia családnév ma is az erkölcsnélküliség, a kegyetlenség és a hatalmi praktikák „márkaneve”. A nagy figyelmet keltő sorozat a klasszikus bölcsész szemlélettől elütő, ám annál valósabb módon ábrázolja a reneszánsz ember életmódját.

Sport

Mennyi lehet egy olimpiai érem értéke, és vajon hol éri meg a legjobban olimpiai bajnoknak lenni? Nagyon eltérnek erről a vélemények, vannak olyan országok, ahol eurószázezreket kasszíroznak a bajnokok, de van olyan is, ahol egy fillért sem kapnak - maximum egy sorozatnyi bélyeget.
A londoni olimpián a kínai csodatini, Ye Shiwen mellett a szintén tizenhat éves Gabrielle Douglas is sporttörténelmet írt. ő az első afroamerikai, aki olimpiai aranyat szerzett a női tornászok egyéni összetett versenyén.
Kemény munka, magas fájdalomküszöb, ers lélek és hŐség – elengedhetetlen „összetevk” az olimpiai bajnoki cím receptjében. Összeállításunkban a lapzártánking Londonban aranyérmet szerzett magyar olimpikonok eddigi pályafutását foglaltuk össze. Tanulságok – nem csak sportolóknak.
Vajon mi teszi a sportolót hatalmassá? A gyzelmi trófeák? Az olimpiai aranyérmek? A világrekordok megdöntése? Netalán a botrányok? Michael Phelps esetében mindezek igazak. A 27 éves úszó saját bevallása szerint már mindent elért, amit akart, és ezért ideje valami új dologba kezdenie.
A világrekordok megdöntésének tendenciáját figyelembe véve a 100 métert több mint ezer év múlva, 3268-ban 0 másodperc alatt fogják lefutni - állapítja meg a tudományos kutatás. Ahhoz, hogy ez valósággá váljon, alapvető változásokra lenne szükség az emberi fizikumban - mindenesetre a statisztikák fontos kérdésre irányítják rá a figyelmet: hol lehet az emberi teljesítőképesség felső határa? Amíg 1896-ban az amerikai Tom Burke 11,8 másodperces idővel állította fel a 100 méteres síkfutás első olimpiai rekordját, addig a jamaicai Usain Bolt jelenleg 9,58 másodperccel tartja a világrekordot.