Kereső toggle

2012. 07. 20. (XVI/29) lapszám

Külföld

A brit titkosszolgálat vezetője bejelentette, hogy Irán nagy valószínűséggel atomfegyverre tesz szert a következő két éven belül, és ez megnöveli a valószínűségét egy esetleges amerikai-izraeli katonai csapásnak.
Egymilliós hadsereg ura lett Kim Dzsong Un. Az ifjú észak-koreai vezetőt néhány nappal az- után nevezték ki a hadsereg főparancs­nokának, hogy egy hirtelen lépéssel minden tisztségéből felmentették az észak-koreai hadsereg korábbi vezérkari főnökét. Ri Jong Ho leváltását egészségi okokkal magyarázták.
Vlagyimir Putyin népszavazást írna ki Lenin eltemetésével kapcsolatban, és amennyiben Oroszország lakossága támogatja, több mint 87 évvel halála után végre a föld alá kerülhetnének a forradalom atyjának maradványai. A várható eredmény olyannyira nem kétséges, hogy a fogadóirodáknál már fogadásokat lehet kötni a temetés helyszínére és időpontjára is.
Állítólag a németek azért nem kerekedtek fölül Nagy-Britannián, mert teljesen letaglózta őket az angol nép totális szervezetlensége. E régi angol viccnek a jelek szerint mégis lehet némi valóságalapja. Alig több mint egy héttel a várva várt olimpiai játékok előtt kiderült, hogy a résztvevők és a drukkerek biztonságáért felelős rendszernek komoly hiányosságai vannak - még az is kétséges, hogy a biztonsági őrök beszélnek-e angolul.
Újabb front nyílt néhány éve a bevándorlókérdésben, amelynek legújabb fejezete, egy bírósági ítélet borzolja a kedélyeket Németországban. A kölni tartományi bíróság ugyanis jogerősen kimondta, hogy a körülmetélés testi sértésnek minősül, és az azt elvégző orvosok a bíróság előtt felelősségre vonhatók.
Miközben Franciaország a háború alatti zsidó deportálás legszörnyűbb eseményének hetvenedik évfordulójára emlékezik a héten, az országon új antiszemita hullám söpört végig az elmúlt hónapokban. A franciaországi zsidóság elleni gyűlölethullám a toulouse-i mészáros fellépése után eszkalálódott, és mára már olyan méreteket öltött, hogy a Le Nouvel Observateur című neves hetilap címlapon hozta a témát.
Váratlanul izgalmassá vált az eddig félgőzzel folyó amerikai elnökválasztási kampány. Úgy tűnik, Barack Obama fogást talált kihívóján. Az elnök Mitt Romney legerősebbnek tartott oldalát, gazdasági szakértelmét és jóhiszeműségét kérdőjelezte meg, a felmérések szerint sikerrel. Elemzők szerint Romney alelnökjelöltje bejelentésével adhat új témát a médiának, de a volt kormányzó lapzártánkig nem döntött a kérdésben.
Öngyilkos merénylet végzett a szíriai hadügyminiszterrel és helyettesével szerdán. A merényletre azzal egyidejűleg került sor, hogy a lázadók végső támadást indítottak a szíriai fővárosért. A kormány újabb csapatok összevonásával és még több fegyverrel harcol a felkelők ellen, miközben a folyamatos bombázásnak és az összecsapásoknak további halálos áldozatai vannak Damaszkuszban. Asszad végső érve akár vegyi fegyverek bevetése is lehet.
Madonna párizsi koncertje alatt az egyik videoklipen horogkereszt tűnt fel a néhány pillanatra megjelenő Marine Le Pen homlokán. A szélsőjobboldali párt elnöke után egy Hitlerre emlékeztető arc is felvillan a videón. Florian Philippot, a Nemzeti Front (FN) alelnöke vasárnap megerősítette a sajtóértesüléseket, miszerint pártja pert indít az énekesnő ellen az előadáson megjelenített anyag miatt.
Először balti-tengeri ufónak nevezték el a közel százméteres mélységben tavaly felfedezett különös formációt. A legújabb brit és orosz mélytengeri kutatások alapján azonban elképzelhető, hogy egy titkos náci csodafegyver maradványaira bukkantak, ami az ellenséges tengeralattjárók megzavarására szolgált.

Belföld

Az országos nagypolitikát is jelentősen befolyásolhatja, ha lemond Kiskunfélegyháza fideszes polgármestere, és októberre választást írnak ki az alföldi városban. Márpedig információink szerint erre készül a Fidesz és az MSZP is.
Az idei Magyar Szigetre látogató „vérszomjas” honfiak meglepetéssel tapasztalhatták, hogy a korábban megszokott vaskos zsidózást és cigányozást leváltotta egy bizonytalan értelmiségi identitáskeresés. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom elkövetett ugyan mindent, hogy feltupírozza a nemzeti kócot, a vendégségbe érkező jobbikos pártkatonák előadásai azonban már a konszolidáció jegyében fogantak.
A Hetek információi szerint egy konkrét társtettest is keresnek a nyomozók a Bándy-gyilkossággal összefüggésben, vagyis a jelenlegi gyanúsított vélhetően nem egyedül követte el brutális tettét. Közben P. László ideiglenes lakóhelyének környékéről menekülnek a romák, mert jobbikos megtorló akciótól tartanak.
„Mind az öt földrészen kutattam volt nácik után, de két dolog csak Magyarországon fordult elő velem. Az, hogy egy háborús bűnös, Képíró Sándor büntetőeljárást indítson ellenem becsületsértésért, és az, hogy az ügyészség engem vádoljon meg egy háborús bűnös felkutatásának megakadályozásával” – mondta lapunknak Efraim Zuroff, a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ igazgatója.
A jövő évi költségvetéssel kapcsolatos jogszabályalkotás, illetve a jegybanktörvény miatt kitolódott a nyári ülésszak. Ezért is szólította fel kormányát és a törvényhozás tagjait Orbán Viktor, hogy ne a vakációzáson járjon az eszük. A hét elején azonban már letehették a lantot. Míg a világ számos vezető politikusa luxusnyaralásokkal próbálja krízis szántotta idegrendszerét lenyugtatni, a magyar Parlament lakói e nyáron nem vágynak sokra, többségük szolid, családias és főként belföldi pihenést tervez.

Hit és értékek

Perrel fenyegeti a Vatikán Gianluigi Nuzzi olasz újságírót (képünkön), a Vatileaks néven elhíresült kiszivárogtatási botrány főszereplőjét. Az olasz sajtó szerint Nuzzi legújabb, az Őszentsége - XVI. Benedek titkos iratai című könyvében megjelent dokumentumok alapján azonosították be és tartóztatták le Paolo Gabrielét, a pápa személyi inasát, akinek az őrizetbe vételét azóta meghosszabbították.
Először balti-tengeri ufónak nevezték el a közel százméteres mélységben tavaly felfedezett különös formációt. A legújabb brit és orosz mélytengeri kutatások alapján azonban elképzelhető, hogy egy titkos náci csodafegyver marad­vá­nyaira bukkantak, ami az ellenséges tengeralattjárók megzavarására szolgált. Ha a németeknek tényleg sikerült ilyen fegyvert kifejleszteniük, az több tengeri anomália magyarázatául szolgálhat.
Az olimpiai faluba szállít Bibliákat a Bible Society. A világ legnagyobb nonprofit Szentírás-terjesztő szervezete azt követően döntött így, hogy megjelent egy könyv arról, milyen szélsőséges bulik és szexpartik zajlanak az olimpiai játékok alatt a sportolók külvilágtól elzárt lakóhelyén.

Interjú

„Kultúrával nem lehet választást nyerni, de rossz kultúrpolitikával el lehet veszíteni a választást" - állítja az egy hónapja kinevezett kulturális államtitkár. L. Simon László a Heteknek elmondta: nem készült politikusnak, de „nagy kedvvel és erővel" látott munkához új feladatkörében, amit többnek tart, mint „ide-oda rakosgatni a pénzt". A támadásokat a pozíció velejárójának tekinti, és nem kíváncsi a róla írt internetes kommentekre. Azért a borászatról és az irodalomról sem mond le, és a jövőben is szeretne új dolgokba belefogni, mert mint vallja: az élet számára fontos ügyek összessége, amelyekből a végén összeállhat „egy színes kaleidoszkóp".

Üzlet

Bár a Fidesz a 2010-es választási kampánya során koncepciózusan hallgatott a konkrét gazdaságpolitikai célkitűzéseiről, azt nyilvánvalóvá tették, hogy az adórendszer egyszerűsítése és a terhek csökkentése a céljuk. Csökkentésből azóta keveset tapasztalt az ország, új adónemekből viszont annál többet.
Szinte az egyetlen dolog, amiben Barack Obama elnök és republikánus kihívója, Mitt Romney egyetértenek, hogy az amerikai gazdaság rossz úton halad. A munkanélküliség 8 százalék felett ragadt, és a növekedés is valószínűleg alulról súrolja majd az előirányzott évi 2 százalékot - már az első hat hónapban. A The Economist legutóbbi címlapsztorija az Amerikai Egyesült Államok kilábalási esélyeit boncolgatta.

Tudósklub

Sötétben világító macska, skorpiómérget termelő káposzta és környezetbarát malac; csak néhány azok közül az érdekes élőlények közül, melyek különleges tulajdonságaikat a géntechnológiának köszönhetik. A génsebészet lényege, melyen az egész iparág áll, hogy az élőlények minden sejtjében megtalálható információhordozót, a DNS-t, kiveszik az egyik sejt sejtmagjából, és bizonyos szakaszain végrehajtják a szükséges változtatásokat, majd klónozási módszerekkel kitenyésztik a kívánt tulajdonságot hordozó egyedeket. A 21.
Mennyire vannak tisztában a felhasználók a személyes adataik védelmének fontosságával?– Azt kell mondjam, hogy – különösen Magyarországon – ez méltánytalanul elhanyagolt terület. Tíz éve készült egy nagy nemzetközi felmérés, ahol majdnem minden szempontból a me­zőny sereghajtói voltunk. Paradox módon ráadásul a cégeknek ez egy hivatkozási alappá is vált az elmúlt években. Azt mondják: lám,
Drágább hotelszobákat kínált fel ajánlatában egy online jegyiroda azoknak, akik az Apple számítógépeit használva nyitották meg a cég honlapját. Az Orbitz úgy okoskodott, hogy aki van annyira igényes, hogy személyi számítógépében a magasabb minőséget választja, az a szállásoknál sem fog fukarkodni.
Közismert a szólás, hogy a zsenit az őrülttől csak egy hajszál választja el. Egy, a közelmúltban el­vég­zett amerikai vizsgálat bizonyítja, hogy van ebben valami. Nyolc csodagyereket vizsgáltak meg a tudósok, akik az eredményeik alapján akár autis­ták is lehetnének, akiknél csak a pozitívumok vannak jelen. A vizsgálat a reménykedő szülők számára is egyértelművé tette, hogy zseninek valóban születni kell, pusztán gyakorlással hatévesen senkinek a gyermekéből nem lesz Beethoven.

Vélemény

Két nappal az Alkotmánybíróság ítéletének nyilvánosságra kerülése előtt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke közölte, hogy bármi legyen is a verdikt, a már eddig nyugdíjazott és a majd az év második felében sorra kerülő bírák nem kapják vissza pozícióikat – ha jogorvoslatra tartanak igényt, indítsanak munkaügyi pereket.

Arcok

Ma, amikor már több mint 7 milliárd ember lakja a globális faluvá zsugorodott Földet, amikor a média jóvoltából szinte mindenről azonnal tudhatunk, nem könnyű a maga nemében páratlan dolgot létrehozni, s ennek titkát évtizedekig megőrizni. A Rolling Stones mégis megtette, s a zenekar alapításának 50. évfordulóján megint sokan keresik lázasan ennek az egyediségnek az okát.
Történt egyszer, hogy a Gábor Dénes Díjasok Klubjának felelősséggel gondolkodó tudós, akadémikus tagjai, élükön Dr. Darvas Ferenc professzorral szerettek volna felkarolni egy olyan ügyet, amely hazánk legégetőbb problémáival kapcsolatos. Sorra vették a lehetőségeket: az oktatás és a romakérdés problémáját összeköthetőnek látták.

Életmód

Nem véletlenül vált a legtöbb vízparti hely nyaralóövezetté, hiszen a víz semmihez nem fogható felüdülést nyújt. A felelősségtudatunkat azonban nyaralás alatt sem hagyhatjuk otthon. Évente sajnos háromszázra tehető a vízbefúlások száma az országban.
A fűszereket már nagyon régóta ismerjük és használjuk. Nemcsak az ételeinkre gyakorolnak hatást, hanem sorsok formálásában is. Fontos szerepet játszottak a gazdasági életben, birodalmak felvirágoztatásában, sőt új földrészek felfedezésében is. Az ókorban századokon keresztül rendkívüli értéket képviseltek a fűszerek. A Bibliában találhatunk utalást arra, hogy Józsefet fűszerkereskedők vásárolták meg irigykedő testvéreitől, de az Énekek éneke is sok, fűszerekre tett utalást tartalmaz.

Szabadidő

A víz alatti mesevilág jól ismert, kedves hőse, Vízipók-csodapók és barátai fogadják július elsejétől a Zalakarosi Fürdőre érkező családokat a strandon létesített új gyermek élménymedencénél.

Sport

A sors nem adott sok időt a londoniaknak ahhoz, hogy kellőképpen megünnepeljék a NOB döntését, miszerint ők rendezhetik a XXX. Olimpiai játékokat 2012-ben! Egy nappal a döntés kihirdetése után, 2005. július 7-én ugyanis a második világháború óta a legnagyobb katasztrófa érte a brit fővárost: 52 halálos áldozatot követelt az az öngyilkos merényletsorozat, melyben metrókat és buszokat robbantottak fel az elkövetők.
Egyelőre nem akar a jövőjével foglalkozni, kizárólag az olimpiai felkészülésre koncentrál Nagy László, a magyar férfi kézilabda-válogatott klasszisa. A világ legjobb jobbátlövőjének feje fölött a Barcelona és az MKB Veszprém alkudozik, miközben ő az újszegedi sportcsarnokban edz a régi-új társakkal, akikhez több mint 3 év szünet múltán tért vissza - időközben már az is felmerült, hogy spanyol színekben lesz ott Londonban.