Kereső toggle

2012. 07. 05. (XVI/27) lapszám

Külföld

„Amikor arra kérnek, hogy jellemezzem a munkámat és a módszereimet, általában azt felelem, hogy egyharmad részben detektív, egyharmad részben történész, egyharmad részben pedig politikai lobbista vagyok. Mindezekből együttesen áll össze ugyanis egy 21. századi nácivadász" - állítja Efraim Zuroff történész, a Simon Wiesenthal Központ jeruzsálemi igazgatója. Zuroff Utolsó Esély Akció néven indított hadjáratot a még életben lévő háborús bűnösök felkutatására.
Teljes a német kudarc: nemcsak a fociban, de uniós fronton is leterítették az olaszok a német túlerőt. A két „szuper-Mario", Mario Monti és Mario Balotelli gondoskodott arról, hogy ne legyen egyszerű Angela Merkel hétvégéje. A német kancellárnak a héten még saját kormánya haragjával is szembe kell néznie, ám az olaszok sem örülhetnek felhőtlenül: a megállapodás ugyanis gyenge lábakon áll.
Vasárnap lépett életbe az Európai Unió Irán elleni olajembargója, melynek hatása egyelőre kiszámíthatatlan: a perzsa ország gazdaságát és a hétköznapi életet egyre érzékenyebben érinti, ugyanakkor félő, hogy akár fegyveres konfliktushoz is vezethet.
Nem emlékeznek meg az éppen negyven évvel ezelőtt történt müncheni mészárlásról a londoni olimpia megnyitóján. A szervezők szerint az egyperces csendes emlékezés túlpolitizálná a sport ünnepét, és sértené az arab küldöttségek tagjait.
„Figaro itt, Figaro ott, Figaro künn, Figaro benn, Figaro fenn, Figaro lenn, bemászok ablakon, kimászok kulcslyukon, előttem tágul az akadály.” Rossini operája közel kétszáz éve született, s a sevillai borbélynak semmi köze történetünk főszereplőjéhez. A szövegkönyv sorai mégis híven tükrözik Madame Élise Figaro (angoltanár), valamint a Madame Figaro (az egyik legnépszerűbb francia divat- és életmódmagazin) között nemrég lezajlott „egyeduralmi incidens” végkimenetelét.
Rendszeres túlterhelés, megaláztatás és embertelen körülmények – így jellemezte az eddigi legrészletesebb jelentés az elektronikai luxuscikkeket kínáló Apple kínai beszállító üzemeinek munkakörülményeit, ahol még mindig a büntetés és a megszégyenítés a munkások ösztönzésének leggyakrabban használt formája.
Emberi jogi csoportok egyre határozottabban adnak hangot aggodalmaiknak, mióta 24 értelmiségit állítottak bíróság elé összeesküvés és terrorizmus vádjával Etiópiában. Az „össze­esküvők” között többnyire ellenzéki politikai vezetőket és kormánykritikát megfogalmazó újságírókat találunk, mint például Eskinder Negát, aki májusban elnyerte az amerikai PEN-díjat a sajtószabadságért folytatott törekvéseiért – most viszont börtönben ül.
Jóváhagyta a Legfelsőbb Bíróság Barack Obama megosztó egészségügyi reformját a múlt hét végén, megerősítve ezzel az elnök eddigi legnagyobb hazai teljesítményét. Az elmúlt 12 év legfontosabb döntését hozta meg a bíróság, amikor kimondta, hogy a szövetségi kormánynak jogában áll megbüntetni az amerikai állampolgárokat, amennyiben nem kötnek egészségbiztosítást.
Az ausztrál szenátus elutasította azt a törvényjavaslatot, amellyel a menekülteket az ügyintézés idejére tengerentúli internáló­táborokba zárták volna. A túláradó érzelmektől sem mentes szavazás nem sokkal az után zajlott, hogy két, menekültekkel telezsúfolt hajó is elsüllyedt egy hét alatt.
Lemondott a német belső elhárítás vezetője, miután kiderült: számos baklövéssel hátráltattak egy neonáci szervezet utáni nyomozást. Az érintett csoport hét év alatt legalább tíz személyt gyilkolt meg, akiknek legtöbbje török bevándorló volt. Egyik tagjuk gyilkossági ügye tárgyalásra vár.
Az izraeli politika nagy túlélőjének tartották. Szinte szállóige lett, hogy Jichak Samir képes bárkit és bármit túlélni. Olyan korban élt, amikor erre számos lehetőség adódott: ellentmondásos pályája nem szűkölködött a váratlan fordulatokban, de abban következetes volt, hogy Izrael létrehozása, megvédése, biztonsága mindenek felett áll.

Belföld

Az egyetemistáknak az egyházi felsőoktatásban tanuló része adja ma a Fidesz egyik fő hallgatói bázisát. Egy értékrendjében szilárdan konzervatív, politikai nézeteit merészen felvállaló, a demokratikus kereteket tudatosan kihasználó ifjúsági csoportról van szó, mely sok szempontból kirí a hazai hallgatói közegből.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több politikusa is kezdeményezte a hétvégén egy Magyarországon bejegyzendő határon túli párt létrehozását, amelyre a magyarországi parlamenti választásokon a magyar állampolgárságot szerzett határon túli magyarok szavazhatnának.
A Jobbikban állítólag már nem téma Szegedi Csanád zsidó származása, az érintett viszont még nem tudta feldolgozni a mindeddig számára is ismeretlen információkat. Az elmegyógyász szerint van esély a súlyos trauma kiheverésére, ám a sikerhez Szegedinek jó döntéseket kellene hoznia.
Érdekes helyzetbe került Orbán Viktor, aki olyan munkahelyvédelmi programot hirdetett a héten, amely valójában éppen „a jobb keze”, Matolcsy György által alakított gazdaságpolitika, különösen a nem teljesen átgondolt egykulcsos adó bevezetése okozta károkat próbálja orvosolni. A tízpontos csomagjának az a gyenge pontja, hogy bizonytalan a beígért, a gazdaságra valóban pozitívan ható járulékcsökkentés forrása.
A rendszerváltás óta mindegyik kormánynak beletört a bicskája az egészségügyi reformba. A mostani kabinet legalább annyira hozzányúlt a szektorhoz, mint elődei, ám a betegutak átszervezése és a kórházi „funkcióváltás”, illetve az aktív osztályok „átalakítása” továbbra sem nyújt megoldást a valódi problémára, ami 20 éve változatlan: kevés a pénz.
Kívülről csendes technokrata, szinte Markó Béla klónja, de téved, aki felületesen ítéli meg Kelemen Hunort, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét. A felszín alatt egy csavaros eszű karcfalvi székely góbé lakozik, akinek legújabb javaslata, hogy az RMDSZ pártot jegyez be az anyaországban – csak hogy tudja a magyar pártelit, milyen az, ha kívülről akarják megmondani a tutit.
Nem új ez a jelenség, az ember néha tudatosan, máskor ösztönösen védekezik bizonyos dolgok ellen, amelyek benne is megvannak. Ez a jelenség talán a homoszexuálisok esetében a leggyakoribb: azok, akik a leghangosabban és a legdurvábban szidalmazzák a homoszexuálisokat és különböző szankciókat sürgetnek, sokszor saját homoszexualitásukat próbálják megelőzni: sejtik, hogy van bennük ilyen hajlam. Amikor viszont kiderül, az súlyos traumát okoz, sokan próbálnak meg öngyilkosságot elkövetni.
Harminc fok meleg, tűző nap és a falu közepén egy sátor alatt csendben gyülekező Jobbik-tagok fogadták június 30-án, szombaton reggel Murgán az első Gömbös Gyula-emléknapra érkező érdeklődőket.

Hit és értékek

A 2012-es amerikai elnökválasztás kapcsán került a média figyelmének középpontjába Marco Rubio, a 41 éves republikánus floridai szenátor, akit Mitt Romney egyik lehetséges alelnök-jelöltjeként tartanak számon. Az evangéliumi közösségekkel is jó kapcsolatot ápoló ifjú törvényhozót a vallási sokszínűség jellemzi.
Budapest az elmúlt időszakban több LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) esemény színhelye volt, és a július sem szűkölködik hasonló programokban. A művészet, a sport, az üzlet és a politika világát is egyre jobban átszövő mozgalom térnyerése az evangéliumi keresztényeket is komoly próbatétel elé állítja.
Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az evangéliumi keresztények száma a latin-amerikai régióban. A világ legnagyobb katolikus országaként számon tartott Brazília múlt héten megjelent statisztikái szerint az evangéliumi hívők száma tíz év alatt mintegy 16 millióval növekedett.

Háttér

„Manapság inkább megvárjuk reggel, amíg lefő a kávé, közben beszívjuk az illatát, vagy öt perccel tovább ülünk egy masszírozó zuhanyvízsugár alatt.

Riport

Amint belépünk Ópályi cigánytelepére, úgy érezzük magunkat, mintha nem is Európában lennénk. Az Európai Unió keleti „végletén”, Mátészalkától 4 km-re található település néhány utcájában másfél ezer felnőtt és gyerek nyomorog. Az ablak nélküli viskókban – ahol se víz, se villany, se gáz nincsen –, csak a nyári hőségnek köszönhető, hogy az éhséget nem súlyosbítják az időjárás viszontagságai.

Üzlet

E hónaptól alkalmazandók a Munka Törvénykönyvéről szóló új szabályok, amelyek felváltják az 1992-ben hozott, a szakszervezetek és ellenzéki pártok szerint munkavállaló-barát (előd)törvény rendelkezéseit.
A legsürgetőbbnek a Magyarországról kialakult rossz kép árnyalását látja honfitársai körében a német kereskedelmi kamara vezetője, és erre legalkalmasabbnak a nyilvános vitát tartja, hogy külföld felé is deklaráljuk: az ország vezetése valóban a kitűzött gazdasági célokért küzd.

Tudósklub

„Egy műszer, ami olvas a gondo­latokban”, „A kutatók feltörik Hawking elméjét” – sokkolta a közelmúltban szalagcímeivel az angol nyelvű sajtó a nagyközönséget. Persze a gondo­latolvasó masinák még távol állnak a realitástól, de való igaz, hogy a Neu­ro­­Vigil ­amerikai innovációs cég egy olyan eszközön dolgozik, ami képesaz agy elektromos jeleinek dekódolása révén visszaadni Stephen Hawkingnak a beszédkészséget.
Idestova ötvenkét éve zajlik az intelligens életforma kutatása a kék bolygón kívül; hogy milyen sikerrel, közember nemigen tudhatja. A kaliforniai székhelyű SETI Institute (Földönkívüli Intelligenciakutató Intézet), mely eddig tekintélyes szerepet töltött be az emberi eredetkutatásokban, tavaly az Allen Teleszkópsor hét hónapos leállásával majdnem bezárhatta kapuit.

Vélemény

Mint kiderült, a kormánynak van „kommunikációs irányvonala” a Nyirő-ügyben. Legalábbis utólag. A sorvezető a külképviseletek munkatársainak készült, de természetesen kiszivárgott: a kabinet csupán kegyeleti aktusnak tekinti, hogy Székelyudvarhelyen Kövér László közreműködött a nyilas író újratemetési kísérletében.
Habár korunkban egyre szűkül a klasszikus műveltség iránti igény, azért az európai gondolkodáson kitörölhetetlen nyomot hagyott a görög-római kultúra – még ha ez olykor éppen a hatás régisége és mélysége folytán nem is tudatosul bennünk. Sokat tanultunk tőlük, jót és rosszat egyaránt. A közfelfogás formálása és a közéleti magatartás tekintetében a legtöbb hamisságot alighanem a szofistáktól, akik a gondolkodás történetében az igazságtól független érvelés mesterségének kétes dicsőségű elsőségét birtokolják.

Arcok

Ayaan Hirsi Ali szomáliai származású emberjogi aktivista, nőjogi harcos, író és politikus. Az iszlám vallás egyik legjelentsebb kortárs kritikusa. F célkitűzése, hogy az iszlámot érvanyagban dús írásaival és előadásaival leleplezze. Szerinte nem tolerancia, sokkal inkább ignorancia szemet hunyni a muszlim nők tűrhetetlen helyzete fölött.

Sport

Az olimpiákon 71 érem, köztük 19 arany, az utolsó három olimpián 17 érem, köztük 9 arany. Ennyit lapátoltak össze kajak-kenu versenyzőink, és ezzel vitték hátukon a magyar sport olimpiai eredményességét. Londonban szeretnék folytatni a hagyományosan jó szereplésüket. Kérdés, mennyit árthatnak a válogatók körüli viharok.
Történelmet írtak a spanyolok, és ezen az Eb-n senki nem tudta megakadályozni őket ebben. Még nem volt olyan válogatott, amely két Európa-bajnokságot tudott volna nyerni egymás után, pláne úgy, hogy még közte egy vébét is. Sőt, jelen pillanatban még a következő vébé komoly esélyesei is a hispánok.
Állunk a főtéren, szól a zene. Kérdezem sorstársamat – aki történetesen magyarként a lengyel börze első számú vezetőjének személyes tanácsadója, korábban Budapesten tőzsdeelnök –, vajon egy tehetséges helyi ukrán zenekar játssza itt a régi Queen számokat. Nem, ez maga a Queen, döbbenünk rá egy órával később. Tulajdonképpen ilyen lehetett az ukránoknak az Eb: tényleg mi rendezzük az Eb-döntőt? Tényleg.

Hirdetés

Közhelyszámba megy, hogy mára az internet vált a reklámozás legkifizetődőbb színterévé. De hogyan használhatjuk optimálisan a 21. század eme kontrollálhatatlan médiumát, hogyan szelídítsük meg ezt a tajtékzó óceánt, és hogyan tegyük láthatóvá benne a mi kis szigetünket úgy, hogy az ne legyen lakatlan? Márk Tibor weboptimalizálási szakértővel, a Márk Marketing Kft. tulajdonosával a lehetőségeink megragadásáról beszélgettünk.
Visszatekintve szerencsének mondható, hogy fél évszázada Kiskunmajsa pusztáján szénhidrogéneket keresve „csak” termálvizet találtak. A Jonatán Mezőgazdasági Termelőszövetkezet tulajdonába kerültek a hetvenkét fokos, nátrium-hidrokarbonátos vizet adó kutak. Ezt követően a pusztára álmodott gyógyfürdőt Dr. Vedres Ferenc, a tsz elnöke. Termál- és gyerekmedencével nyitott meg a fürdő ’84. augusztus huszadikán. Folyamatos bővítéssel, korszerűsítéssel üdülőközponttá fejlődött.