Kereső toggle

2012. 06. 29. (XVI/26) lapszám

Külföld

A 86. életévében járó kubai exelnök sosem restelkedett, hogy akár többórás beszéddel foglalkoztassa hallgatóságát, mondandóját a legkülönfélébb érdekfeszítő témákra kiélezve s gyakorta mindennemű jegyzet használatát mellőzve. Az egyik friss, Castro nevével jegyzett cikk többszörös meglepetést tartogat: nem gazdasági vagy politikai témára, hanem a jógázásra fókuszál (bár az nem derül ki, hogy ő maga gyakorolja-e), és legendás bőbeszédűségéhez képest szokatlanul rövid, mindössze hasábnyi terjedelemben.
Saját ügyvédjét is zavarba hozta Anders Breivik beszéde, melyet tíz hete tartó perének végén mondott el. A norvég tömeggyilkos beismerte 77 személy meggyilkolását, a bíróságnak azonban az augusztus végére várható ítélethozatal előtt el kell döntenie, hogy beszámíthatónak tekintik-e – ettől függően börtönbüntetésre vagy kötelező pszichiátriai kezelésre ítélik.
40 millió eurós segélyalap létrehozását hagyta jóvá a német szövetségi kormány, amelyből azokat az egykori keletnémet intézetekben nevelkedett fiatalokat szeretnék kárpótolni, akiket éveken keresztül bántalmaztak.  Az alaphoz 2016 júniusáig lehet kártérítési kérelmet benyújtani.
Dúl a harc a román elnök és a miniszterelnök között az USL győzelme után. Az elkeseredett küzdelem célja a jelenlegi elnök menesztése alkotmányos keretek között, aminek feltételeit a parlament egy törvénymódosítással már meg is teremtette. A harc mentén egymást érik a botrányok: Victor Ponta miniszterelnököt plágiummal vádolják, miközben letartóztatása során öngyilkosságot kísérelt meg Adrian Nastase korábbi miniszterelnök.
Törökország megtorlással fenyegetőzik, miután múlt pénteken Szíria lelőtt egy török katonai gépet, majd egy segítségére siető másikat is a nemzetközi légtérben. Szerdán török tankok sorakoztak fel a szír határ mentén – amennyi-ben szír határsértés történik, megtorlásra kerül sor. Eközben súlyos támadás ért egy Asszad-párti tévécsatornát Damaszkusz közelében.
Ecuador londoni nagykövetségére menekült Julian Assange, hogy elkerülje kiadatását a svéd hatóságoknak. A WikiLeaks atyja leginkább attól tart, hogy előbb-utóbb az Egyesült Államok bírósága elé kerül, ahol akár halálra is ítélhetik kémkedésért.
A szalafisták nem értik a viccet, de nem is szeretik – ez derült ki Tunéziában, ahol néhány napja országos zavargássorozat tört ki egy avantgárd művészeti kiállítás miatt. Az országban, amely az arab tavasz bölcsője és sokak szemében mintaállama, ötven százalékkal csökkent a nyugati turisták száma, miután iszlám gárdisták több népszerű szórakozóhelyet feldúltak. De Tunéziában még mindig jobb a helyzet, mint a szomszédos Líbiában, ahol a Kadhafi-rezsim bukása után a beszámolók szerint Szomáliához hasonló anarchia maradt.
Több jel is azt mutatja, hogy Oroszország az Egyesült Államok dominanciájának megdöntésére törekszik a Közel-Keleten. Politikai elemzők világszerte érdeklődéssel figyelték az orosz elnök körútját a térségben, ám a tárgyalások nagy része zárt ajtók mögött zajlott. A legfontosabb kérdés, vajon Oroszországnak és Izraelnek sikerül-e továbblépni a gazdasági és kulturális kapcsolatoknál és összebékíthető álláspontot találni a közel-keleti konfliktusokkal kapcsolatban.
Uruguay kormánya állami kontroll alá vonná a marihuánakereskedelmet – amennyiben a törvénytervezetet elfogadja a kongresszus. A kormány a javaslattal törvényes konkurenciát kíván létrehozni a drogpiacon, a bűnözők kiszorítására és ezzel az erőszakos cselekmények számának csökkentésére hivatkozva.

Belföld

Ma nem önfelgyújtással tiltakoznának a fiatalok a fennálló rendszer ellen, hanem szélsőséges eszmékkel. Úgy tűnik, a Fidesz elfordult a fiataloktól, és az űrt a szélsőséges párt tölti be.
Nem a rendőrség munkatársai szivárogtattak a Vizoviczki-birodalomhoz tartozó szórakozóhelyekben folytatott hétvégi razziák előtt – cáfolta lapunknak Garamvölgyi László rendőrségi szóvivő az ezzel kapcsolatos sajtóhíreket.
Magyarország negyedik büntető törvénykönyvét fogadta el a parlament. Egyetlen törvény tartal­mazza a büntetőjogi felelősségre vonás pozitív és negatív feltételeit, a kiszabható szankciókat és valamennyi bűn­cselekményt. A kormány­pártok szerint az egységes szabályozás előnye, hogy lehetővé teszi az állam­polgárok számára annak pontos megismerését, hogy mely cselekmények milyen feltételek mellett büntetendőek.
Nem lesz egyszerű a magyar diplomáciának megoldani a Nyirő-ügy nemzetközi fejleményeit. Természetesen a vihart alapvetően a magyar politikusok – elsősorban Kövér László házelnök – szerepvállalása váltotta ki, a bonyodalmakat azonban kommunikációs malőrök is tovább fokozták.
Ahogy lapunk az elmúlt hetekben jelezte, időzített bomba ketyeg az iskolaátadások tekervényes ügymenetében, mivel a kormányban még nem tudatosult sem a lehetőséghez jutó egyházak önmérsékletének mértéke (vagy annak hiánya), sem pedig a politikai nagylelkűség költségvetési vonzata. A bomba a hét eleji Fidesz-KDNP-frakcióülés után robbant.
Annak kormánypárti körökben kiemelten örülnek, hogy nem kapott nagyobb publicitást, hogy Nyirő József székelyföldi újratemetési kísérleténél jelen volt egy kormánytag, jelesül Szőcs Géza kulturális államtitkár is. Hisz azt a kormányzati magyarázkodást, hogy csupán kegyeleti aktus volt a megemlékezés, éppen a Fidesz egyik vezetőjének, Kövér Lászlónak és a kormány egyik tagjának, az azóta más okból lemondott Szőcs Gézának a jelenléte teszi bizonytalanná.
Megosztja a neonácikat az a tény, hogy a Jobbik egyik vezetőjéről a mozgalmon belüli riválisai kiderítették, hogy zsidó ősökkel is rendelkezik. Szegedi Csanád hiába volt az egyik legradikálisabb politikusa a Jobbiknak, most arra kérik a nyilas kuruc.info kommentelői, hogy  „figyelembe véve származását, húzzon el a közéletből mielőbb!"

Hit és értékek

Benny Hinn televíziós evangélista és volt felesége, Suzanne a CBN 700-as Klub című műsorában jelentette be, hogy miután néhány hónapja kibékültek, most arra készülnek, hogy újra összeházasodnak. A négygyermekes házaspár harminc év után 2010-ben vált el. Mint elmondták, az elmúlt két év nagyon nehéz időszak volt az életükben. Időközben kölcsönösen bocsánatot kértek egymástól és a keresztény közvéleménytől is. Benny Hinn elismerte, hogy nem fordított elegendő figyelmet a családjára, Suzanne pedig elmondta, hogy gyógyszerfüggőségbe került, amit sikerült leküzdenie.
Az első világháborút követő forradalmak, a trianoni békediktátum, a kialakuló konzervatív, keresztény-nemzeti berendezkedés új helyzet elé állították a magyar zsidóságot. A politikai elit a kollektív felelősség elve alapján a zsidóságot tette bűnbakká, a „zsidó­kérdés­sel” igyekezett elterelni a figyelmet saját szerepéről, és a valódi megoldásokról.
Prohászka Ottokár, a néhai székesfehérvári püspök politikailag is képviselt modern antiszemitizmusa a két világháború közötti középosztályra, és a rendszerváltás utáni esztendőkben a jobboldali körökre is alapvető hatással volt. A hungarizmus legnagyobb hatású ideológusát napjainkban kormányzati támogatással emelnék piedesztálra, no meg egy emelvényre hatméteres szobrát a XIII. kerületi Lehel téren.

Háttér

Néhány éven belül újraindulhat a Mecsek lankái alatt rejlő uránérc kitermelése. Az 500 új munkahelyet teremtő és magas adóbevételekkel kecsegtető beruházás ötlete azonban nem aratott osztatlan sikert.
Az elmúlt években a széleskörűen felhasználható üdülési csekk tartotta életben a belföldi turizmust, már csak azért is, mert sokaknak ez a támogatás tette lehetővé azt, hogy pár napra vagy egy hétre elmehessenek üdülni nyáron. Az üdülési csekk csak belföldön volt felhasználható, és sokáig béren felüli, adómentes juttatásként kapták a munkavállalók, vagy pedig szociális alapon volt igényelhető.
Amikor meg kell húzni a nadrágszíjat, érdemes előre átgondolni, hogyan tudnánk sok pénzt megspórolva ésszerűen megszervezni üdülésünket. Adrienn elmondta lapunknak, hogy már évek óta a Balatonon vállal nyáron munkát barátnőivel, így kötik össze a kellemest a hasznossal: pénzt keresnek és szabadidejükben pihennek, kirándulnak, fürdenek. Elmondása szerint az Adriára is egyre több fiatal tud így lejutni: munkát vállalva nyaralnak.
Nem csökken a nyaralási kedv, évek óta a 18-64 év közötti magyarok háromnegyede tervez valamilyen utazást nyárra a KutatóCentrum felmérései alapján, s ez idén sincs másképp. Belföldön a Balaton, külföldön Horvátország a legnépszerűbb.

Interjú

Az alkotmányos államcsíny zsákutcája - ezzel a címmel írt új fejezetet Paul Lendvai publicista Magyarok című történelmi esszésorozatához.

Üzlet

Úgy tűnik, továbbra is a németek jóindulatán múlik az eurózóna megmentése. Az unió legerősebb gazdasága nem tud szabadulni ebből az évek óta ráosztott szerepből. Most pedig a nemzetközi pénzügyi szervezetek is egyre nagyobb nyomást helyeznek rá annak érdekében, hogy támogassa a teljes pénzügyi unió és az eurókötvények létrehozását Európában.
A júniusi OPEC-találkozón Ali Naimi, Szaúd-Arábia olajügyi minisztere a kitermelési plafon napi 500 ezer hordóval történő emelését javasolta. Aggodalmat keltett ugyanis az amerikai elemzők körében, hogy Szaúd-Arábia saját olajkereslete is növekszik.

Arcok

1776. július 4-én a kontinentális kongresszus megszavazta a Függetlenségi nyilatkozatot, amelynek értelmében tizenhárom amerikai gyarmat kiáltotta ki elszakadását Nagy-Britanniától. A dokumentumot, amelyre a szabadságjogokért küzdők azóta is mintaként tekintenek, 56 államférfi látta el kézjegyével. Közülük mutatunk most be néhányat, a teljesség igénye nélkül.

Vélemény

Azt mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfő délelőtt, a parlament szakbizottságának meghallgatásán, hogy ez a válság a kormány várakozásaival ellentétben elhúzódó krízis lesz. Ehhez képest alig két hete a CNN hírtelevíziónak adott interjújában ismert magabiztosságával kijelentette, a válságnak márpedig vége.

Életmód

„Bölcs embernek ló való, mert lóvá tesz az ember, s emberré a ló!" - vallotta Jókai Mór. Ám a lovaglás, pláne a saját ló tartása keveseknek adatik meg. Viszont egyre többen vannak olyanok, akik nem kedvtelésből, hanem betegségük vagy lelki állapotuk miatt kerülnek kapcsolatba ezekkel a négylábúakkal. Régi megfigyelés ugyanis, hogy az állatokkal, így a lovakkal való foglalkozás elősegíti egyes betegségek javulását.
Nem jó az embernek egyedül lenni. Ősi igazság, ami a 21. századi ember számára is egyértelmű, holott a trendek és a média igyekeznek meggyőzni róla minket, hogy ez nem feltétlenül van így. Mindenesetre az informatikai korszak embere egyre magányosabb, a kedvelt közösségi portálok egyre nehezebbé teszik a normális kommunikációt, így hát a párválasztásban is fejleszteni kellett a technikán.

Sport

A politikusok és politikacsinálók között a dél-európai technikás futball a menő. Legalábbis ez derült ki nem reprezentatív felmérésünkből, hisz az általunk megkérdezett közéleti szereplők a spanyol vagy az olasz válogatottat részesítették előnyben.
„Nagyon magas színvonalú az Európa-bajnokság, a kisebb csapatok is kifejezetten jó meccseket játszottak, a legjobb négy közé pedig szerintem a legerősebbek kerültek" - nyilatkozta a Heteknek Gera Zoltán. A kontinensviadal elődöntőit lapzártánk után rendezték meg.
Cristiano Ronaldo zselézett haja és túláradó önbizalma még a góljainak csodálattal adózó szurkolókat is megosztja. Az alábbi történet azonban bizonyítja: a portugál zsenit igenis meg tudják indítani mások problémái. Nem csupán mulandó szép emlékeket, hanem egy új élet reményét adta egy rákos kisfiúnak Cristiano Ronaldo és menedzsere, Jorge Mendes - a nem mindennapi történetről a Canaria Investiga című lap számolt be terjedelmes riportjában.