Kereső toggle

2012. 06. 15. (XVI/24) lapszám

Külföld

Dél-Afrikát és Dániát követve Svájc legnagyobb élelmiszer-üzletlánca, a Migros is bejelentette, hogy átcímkézi az Izrael területéről érkező termékeket. A vásárlók kívánságára hivatkozva jövőre már az eddigiektől eltérően jelzik az árucikkek eredetét.
Nem elég már a gazdasági szankció és az enyhe diplomáciai nyomás Szíriával szemben, új megoldás után kutat a Nyugat, miközben Oroszország még mindig nem enged. Újabb tömegmészárlásra került sor Hama környékén – a véres gyilkosságok napi szinten folytatódnak, és az ENSZ megfigyelői semmit sem tehetnek ennek megakadályozására.
A japán kormány két atomreaktort indítana újra a Japán-tenger partján fekvő fukui üzemben. A döntést mindeddig halogatták, attól tartva, hogy az egy éve történt fukusimai katasztrófa miatt a lakosság ellenezné a reaktorok újrabekapcsolását.
Győzött a magyarok versenyében az RMDSZ, de összességében teret vesztettek az erdélyi magyarok a romániai önkormányzati választásokon. Az anyaországból irányított megosztó kampány elriasztotta az embereket az urnáktól.
Közeledik a nap, amikor Kína a Holdon is megveti a lábát. Az ázsiai ország űrprogramja rohamléptekkel halad: a napokban várható a Sencsou 9 elnevezésű űrhajó kilövése. A jármű háromfős személyzetének egyik tagja valószínűleg nő lesz.
„Az iszlám világ keljen fel, és követelje jogát az  atomfegyverekhez” – sürgette az iráni hivatalos média. Irán immár nyíltan üzeni a világnak, hogy az amerikai és az izraeli „agresszió” ellen szüksége van atombombára.
Kommandósokkal félemlíti meg ellenfeleit Putyin: június 11-én reggel Alekszej Navalnij ajtaját kivágták, és úgy törtek be hozzá. Ezzel párhuzamosan az összes fontos ellenzéki vezetőnél is „házkutatás” zajlott, a tüntetők kedvét pedig drákói és antidemokratikus törvényekkel vennék el a hangoskodástól.
A bankautomatákból való készpénzfelvétel korlátozásával, a tőke­mozgások ellenőrzésével és a schengeni egyezmény felfüggesztésével készül az Európai Unió az esetleges görög kilépésre. Bár Brüsszelben hangsúlyozzák, hogy a vészforgatókönyveket csak elméleti lehető­ségként készítették, az Eurogroup munkacsoportja részleteiben is foglalkozott azzal, hogyan lehet megelőzni, hogy egy görög bank­pánik egész Európát megrázza.
Ritka alacsony részvétel mellett zajlott a parlamenti választások első köre Franciaországban. A következő öt évre az egysége­sebb baloldal felé billen a mérleg az alsóházban, melynek 577 székéről döntenek az állam­polgárok két forduló során.
A hétvégén az eurózóna negyedik tagállama, Spanyolország is bejelentette, hogy tőkeinjekcióra van szüksége, ha meg akarja menteni haldokló bankjait. A rekordgyorsasággal megszavazott 100 milliárd eurós mentőöv azonban meghiúsíthatja a zónán belül meghirdetett költségvetési megszorításokat, főleg ha a hétvégi görög választásokon az ezek ellen hangosan ágáló szélső­ségesek győznek.

Belföld

A '70-es években San Franciscóban fordult elő, hogy a rendőrség negyven százaléka a maffia zsoldjában állt. Az Egyesült Államokban a botrányokat követően a rendőrséget újra kellett alapítani. A lapunknak nyilatkozó kriminológus szerint a BRFK működését megrázó korrupciós botrány elvezethet idáig.
Nem igazolták más közvélemény-kutatók a Tárki intézet májusi, nagy visszhangot kiváltott kutatását, miszerint az MSZP támogatottsága beérte a Fideszét, pontosabban, hogy a Fidesz népszerűsége hirtelen „lesüllyedt" a szocialisták szintjére.
Az 1956-os forradalom és szabad­ság­harc leverését követő megtorlás során koncepciós perben 1958. június 15-én ítélték halálra Nagy Imre miniszter­elnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert és Gimes Miklós újságírót.
Nem sikerült átterelni a felvételiző fiatalok tömegét a műszaki, természettudományi és informatikai képzésekre a felsőoktatásban, a részösztöndíjas képzésekre ugyanis alig akad jelentkező. Kevesen jók fizikából, biológiából vagy kémiából, ráadásul nem elég, hogy fizetniük kell a képzésért, de a röghöz kötő hallgatói szerződést is alá kell írniuk.
A személyes ismerettségek miatt a „pénzügyi szigor” nem került kellően érvényesítésre, amikor a kihelyzett hitelek a romló gazdasági helyzet miatt veszélybe kerültek - egy magyarázat szerint ez vezethetett a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet bezárásához, ahol mintegy 17 ezer betétes - köztük három önkormányzat - mintegy 40 milliárd forintja „ragadt bent”.
Egy minisztériumi szakértő állásába került, hogy kikotyogta: a kormány vasútvonalak megszüntetésére készül, ráadásul a felelősséget a „mocskos, büdös” IMF-re akarja hárítani. Az ügy azért is kínos, mert ellenzékben a Fidesz folyamatosan tiltakozott a MÁV-járatok ritkítása ellen, kormányra kerülve pedig előbb kipaterolta, majd újabb hitel reményében visszahívta az IMF-et.

Hit és értékek

Régen fordult elő utoljára, hogy világhírű előadók európai turnéjuk során több koncertet is adtak Magyarországon. A Classic Petra is csak egy fellépést vállalt 2011-ben Budapesten, de idén három - teltházas - bulit is adtak, összesen 15-16 ezer fős közönség előtt.
Életveszélyben érzi magát a Vatikáni Bank (IOR) május végén leváltott elnöke. Mint beszámoltunk róla, Ettore Gotti Tedeschit egy rendkívüli igazgatótanácsi ülésen mentették fel, viharos körülmények között. (Vendetta a pápa ellen. Hetek, 2012. június 1.)  Az olasz rendőrség június 9-én házkutatást tartott Tedeschi lakásán, ahol egy páncélszekrényben 47 aktát találtak. Ezek a hírek szerint a Szentszék és az IOR titkos ügyleteit dokumentálják.

Háttér

A Washingtoni Egyetem tudósainak a világon elsőként sikerült egy még meg nem született gyermek teljes géntérképét felállítaniuk az anya vérében és az apa nyálában található DNS minták alapján. Az esemény azonban igen ellentmondásos, ugyanis ezzel nemcsak a betegségek, hanem akár maguk a magzatok is „szűrhetővé” válnak - elvileg akár a várható természetes adottságaik alapján is.
A józsefvárosi Négy Tigris piac egyszerre híres és hírhedt. Híres az „óccó” és egyben kétes eredetű portékáiról, arról, hogy pillanatok alatt szinte minden elérhető – Ralph Lauren ingtől az érettségi bizonyítványig. Mi például hamis számlát vettünk – szigorúan csak a cikk kedvéért.
A középiskolások jellemzően a zsebpénzükért dolgoznak júliusonként, míg a felsőoktatásban tanulók a megélhetésükért és nemcsak nyáron, hanem egész évben. A legbiztonságosabb az iskolaszövetkezeteken, esetleg ismerősökön keresztüli munkavállalás, az utcai kilincselgetéssel szerzett munka egyre több veszélyt, visszaélést rejthet, elsősorban a bérkifizetés terén.

Interjú

Ömlik Németországban a pénz. 2011 végére a német gazdaság külkereskedelmi mérleg többlete a többi euróövezeti országgal szemben elérte az 1180 milliárd eurót – derült ki Róna Péterrel, az MNB felügyelő­bizottságának tagjával készített interjúnk­ból. Az ismert közgazdásszal Európa és Magyarország gazdasági lehetőségeiről beszélgettünk, illetve arról, hogy miért nem igaz, hogy a görögök lusták és korruptak.
Cseh László méltán nevezhető a Hargitay András, Darnyi Tamás, Czene Attila által megteremtett magyar vegyesúszó-hagyományok követőjének. Pekingben háromszor állt a dobogón, a világ- és Európa-bajnokságokról nyolc éve szállítja kosárszámra az arany-, ezüst- és bronzérmeket. A debreceni Európa-bajnokságon hat érmet nyert, köztük három aranyat. Huszonhét évesen harmadik olimpiájára készül rendkívüli elszántággal: Londonban „a cápadresszes" idők nyomába eredve szeretne meglepetéseket okozni.

Tudósklub

Történelemórákról mindenki emlékezhet még rá, hogy a hidegháború során mind az Egyesült Államok, mind a Szovjetunió hidrogénbombákat robbantott fel kísérleti tesztelések céljából. A detonáció egyik ,,mellékhatásáról” már kevesebb hír jelent meg. Az egyik amerikai kísérlet során ugyanis a Hawaii-szigetek egy része sötétségbe burkolózott, Ausztráliából pedig rádiós zavarokról jött jelentés.
Amikor Ray Bradbury 91 éves korában eltávozott az élők sorából, hírességek egész sora, az ame­rikai kultúra reprezentáns képviselői fejezték ki nagyrabecsülésüket és fájdalmukat a halálhír nyomán. Sőt, még Barack Obama Elnöki Hivatala is rövid, de inkább érzelmes, mint hivatalos közleményt bocsátott ki.
Több daganat ellen is hatékony vakcinát fejlesztenek kutatók – közölte nemrégiben a The Telegraph nevű brit napilap. A kutatók által használt ImMucin nevű oltóanyag ugyanis egy olyan molekulát céloz meg, amely számos daganatban kimutatható, így akár általános rákgyógyszerként is alkalmazható lenne.

Vélemény

Mint Polt Péter legfőbb ügyész nem kis büszkeséggel megállapította, most először fordult elő, hogy egy kormányfő részt vett az Ügyészség Napjának rendezvényén. És tegyük mindjárt hozzá, eddig az sem volt divat, hogy miniszterelnök jelenlétével tisztelte volna meg a vádhatóság embereinek kitüntetését – kvázi ő adja át az ordókat az arra érdemeseknek.

Arcok

Ki gondolta volna, hogy egy brit nemesi családba született egyetlen fiúgyermek, aki Anglia legelitebb iskoláiban tanult, felnőtt korában kalandfilmhős módjára tanítja majd a tévénézőket arra, hogyan kell a legveszélyesebb helyzeteket túlélni a vadonban?

Életmód

Két hete megnyitotta kapuit Budapest szívében, a Deák téren az adalékmentes tejtermékeiről országszerte jól ismert és egyre nagyobb rajongótáborral rendelkező Cserpes Sajtműhely tejivója. Cserpes Istvánnal a trendit és a retrót ügyesen ötvöző belső kialakítású éttermében, turmixgépzümmögésben beszélgettünk.
A minőségi életmód elképzelhetetlen rendszeres testmozgás nélkül. Ezt bármikor el lehet kezdeni, nem kell hozzá sportolói múlt, nem számít az életkor és a testsúly, csak a kezdéshez szükséges döntést kell meghozni. Azonban ez pont azoknak a legnehezebb, akik számára leginkább szükséges lenne a változás. A megfelelő mozgásforma kiválasztása a legfontosabb feladat. Egyszerre kell hogy rövid idő alatt erőnléti javulást, esetlegesen testsúlycsökkenést és jó közérzetet is biztosítson.

Szabadidő

Egyszerre több hollywoodi szuperprodukció is készül bibliai témákból. Steven Spielberg már az Egyiptom hercege DreamWorks-rajzfilm ötletadójaként jelezte, hogy érdekli Mózes személye. Most eljött az idő, hogy saját maga rendezzen filmet a zsidó szabadítóról. Az „Istenek és királyok” munkacímmel futó szuperprodukció forgatása jövőre kezdődik, és forgatókönyve – az előzetes hírek alapján – a Tórában szereplő bibliai történetet veszi alapul.

Sport

Az Európa-bajnokság sok résztvevő számára okozott már meglepetéseket, de nem csak a meccsek végeredményét illetően. Pedig az ukrán társszervezők mindent igyekeztek megtenni, hogy a hozzájuk érkező külföldiek jól érezzék magukat: a hatóságok például 400 ezer kóbor állatot – főként kutyákat – irtottak ki – emiatt azonban az állatvédők vonultak az utcára.
Valamivel több mint egy teljes csoportkör lejátszása után kezdenek kirajzolódni az erőviszonyok a lengyel–ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon, és máris részünk lehetett néhány vaskos meglepetésben is. A színvonal kiváló, ennek ellenére nem csak a játékról szólnak a hírek.

Hirdetés

Pörkölve, erősen, röviden, cukorral és tejjel, kotyogósan, leginkább reggel és ebéd után. Így isszuk mi, magyarok a kávét. És nem is keveset! Nagyságrendileg 22 ezer tonnát évente, s ez mintegy 3 milliárd csészényinek felel meg. Ezzel pedig a kávé, a sör és a szénsavas üdítő után, a harmadik helyet foglalja el a legtöbbet fogyasztott italok sorában, megelőzve az ásványvizet és a gyümölcsleveket is – derül ki az őrölt pörkölt kávé piacát vizsgáló Nielsen-kutatás ez év februári adataiból.