Kereső toggle

2012. 06. 01. (XVI/22) lapszám

Külföld

A Heteknek nyilatkozó Vatikán-szakértő szerint a Vatileaks körüli manőverek egyik célja már a következő pápaválasztó konklávé előkészítése. Cris Putnam úgy véli, hogy a sorozatos kiszivárogtatások nyomán kialakuló káosz XVI. Benedek vezetői alkalmasságát kérdőjelezi meg, és gyengíti a pápa bizalmi emberének számító Tarcisio Bertone bíboros-államtitkár utódlási esélyeit. A több szálon zajló eseménysorozat másik célpontja a Vatikáni Bank (IOR) feletti ellenőrzés megszerzése lehet.
Sokkolták a világot a szíriai Hulában történt tömegmészárlás fotói, amelyeken megcsonkított kisgyermekek holttestei láthatók. Múlt pénteken különösen kegyetlen módszerekkel gyilkoltak le száznál is több férfit, nőt és gyermeket, közülük 49 volt tíz éven aluli.
Több mint ötven utórengés tartotta félelemben szerdára virradóra Észak-Olaszország lakóit, akik közül több ezren töltötték sátrakban az éjszakát, mivel féltek visszamenni otthonaikba. A legerősebb rengés 3,54 erősségű volt - egy nappal az után, hogy tizenhatan vesztették életüket, és több mint háromszázan megsebesültek az Emilia Romagna tartományt ismételten sújtó, a Richter-skála szerinti 5,8-es erősségű keddi földrengésben.
„Úgy vélem, hogy a most zajló események már a következő konklávé előszelének tekinthetők" - nyilatkozta a Hetek kérdésére Cris Putnam Vatikán-szakértő, akinek áprilisban jelent meg Petrus Romanus - Elérkezett az utolsó pápa című könyve. Putnam úgy látja, hogy a pápai inas letartóztatása és a Vatikáni Bank elnökének menesztése összefüggésben áll egymással, mert mindkét férfit bizalmas dokumentumok kiszivárogtatásával vádolják.
Nem lájkolják a kisbefektetők a Facebook tőzsdei bevezetését, sőt. Amerikai fel­haszná­lók tömeges keresetet indítottak a cég ellen, mivel úgy érzik, személyes szférájukat sérti, ahogy a Facebook még az után is figyeli, merre szörföznek az interneten, miután kijelentkeztek az alkalmazásból. A Facebook részvényei eközben sorra döntik a tőzsdei negatív rekordokat.
Most már biztos: Mitt Romney indulhat a Republikánus Párt színeiben a novemberi elnökválasztásokon Barack Obamával szemben. A volt massachussettsi kormányzó kedden 71 százalékos fölénnyel nyerte meg a texasi előválasztást. Ezzel a győzelemmel Romney túllépte a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges határt, amely 1144 delegátus szavazatát jelenti. A győzelem formális, hiszen már áprilisban sem volt kérdés, ki lesz majd Obama kihívója - a republikánus elnökválasztási versenyből ekkor lépett ki legfőbb riválisa, Rick Santorum.
Kémprogram szabotálta az iráni kőolajipari minisztériumot és az ország egyik legfontosabb olajkútját. A Flame - ahogy neve is jelzi - tűzlángként söpör végig a számító­gépeken, és jóval hatékonyabban szívja ki az információt a gépekből, mint elődje, a Stuxnet, mely két évvel ezelőtt támadta meg Irán egyik urándúsító gyárának zámítógép­rendszerét. Az új vírus a szakértők szerint már öt éve működik zavartalanul.
Nem nyugodtak le a kedélyek Oroszországban a közelmúltbeli Rakétavédelmi Konferencia óta, ahol Nyikolaj Makarov, az orosz fegyveres erők vezérkarának főnöke „pusztító erejű csapással" fenyegette a szövetségeseket az épülő európai rakétapajzs miatt. A NATO udvarias és békülékeny nyilatkozatokkal próbálta elsimítani az egyre feszültebbé váló helyzetet, de a szavakat azóta tettek is követték.
Nem először történik, hogy egy ország nemzetközi csinnadrattával igyekszik túlharsogni az elfojtott morajlást, amely a határain belül zajlik. A vasárnap zárult Eurovíziós Dalfesztivál során nem volt kevesebb a csillogás-villogás, mint más években - ami rendhagyó, az a városképi díszletek ára és a nem megrendelt közjátékok kiemelkedő száma.
Az elkövetkező hetekben fog lezárulni az egyiptomi elnökválasztás. Hoszni Mubarak elnök bukása óta harminc éve ez az első az országban. Az eredmény az egész Közel-Kelet politikáját meg fogja határozni.

Belföld

A szezon végére több mint 20 centivel is csökkenhet a Balaton vízállása. Egyes forgatókönyvek szerint hosszú távon vészesen lecsökkenhet a magyar tenger vízszintje, mások viszont arra hívják fel a figyelmet, hogy az ingadozás természetes jelenség. Már a 19. században is voltak, akik amiatt aggódtak, hogy „lopják a Balaton vizét".
Vihart kavart három „nemzeti radikális" szerző - Wass Albert, Nyírő József és Szabó Dezső - beemelése a NAT-ba; a tiltakozásra Hoffmann Rózsa államtitkár úgy reagált, hogy nem kellene ebbe a kérdésbe ideológiát belevinni. A Magyartanárok Egyesülete szerint éppen azok viszik bele az oktatásba az ideológiát, akik ezeket a művészi teljesítményüket tekintve középszerű, de a mai szélsőjobb által favorizált írókat is a kötelező kánon részévé teszik.
A rendszerváltás óta soha nem volt ilyen magas a magyarok körében a külföldre vándorlást tervezők aránya: mára minden ötödik magyar felnőtt tervezi, hogy rövid vagy hosszú távon külföldön vállal munkát, vagy végleg kivándorol. Ennél is aggasztóbb, hogy a 30 év alatti felnőtteknél ez az arány 48 százalék. 2012 elején a hazai felnőtt lakosság 19 százaléka tervezte azt, hogy rövidebb, hosszabb időre, esetleg végleg külföldre költözik. Az időleges kivándorlást tervezők aránya egyre nő - tavaly a magyarok egyhatoda, most már az egyötöde akar kimenni.
Kis híján részt vett az alkotmány elkészítésében az a neonáci férfi, aki a gyanú szerint a napokban egy emlékműre felfestve ígérte meg, hogy a zsidókat a Dunába lövik. Szervezete, a Jobbik-közeli HVIM is erőszakos eszközökkel igyekszik megvalósítani céljait, miközben hamis adatokkal téveszti meg a hatóságokat.
Nyírő József újratemetésének ötletgazdái az író végakaratát nem tudták teljesíteni, azt viszont megmutatták, ki a legény a gáton. A „székely apostol" hamvait hazacsempésző újságírók, az üldöző román rendőrök, a románokon térdét csapkodva nevető magyar házelnök és a kezét csendben összedörzsölő székely góbé, aki igazán nyert az ügyön - mintha mindnyájan Nyírő által kitalált szereplők lennének egy regényében. Pedig valóságos figurák a csíksomlyói búcsú árnyékában.
A múlt héten az összes „filozófusüggyel" kapcsolatban folyó, gazdasági jellegű nyomozást megszüntette a rendőrség. Az érintettek - akik a kormánysajtó jóvoltából „Heller és bandája" néven rögzültek a köztudatban - szerint a politikai indíttatású hecckampánynak csak vesztese van: elsősorban Magyarország, másodsorban pedig maga a filozófusszakma.
A kormányzás félidejében újra a néphez fordul a kormány, 16 kérdésből álló nemzeti konzultációt indít. A kérdések többsége teljesen általános, olykor egészen félrevezető, de több téma egyértelműen arra utal, hogy a kormánypártok továbbra is építeni igyekeznek a bank- és multiellenes hangulatra. Az újabb nemzeti konzultáció kritikusai profánabb okokból utasítják el a kormány akcióját, szerintük ugyanis a Fidesz választási adatbázisát akarja frissíteni.

Hit és értékek

A névjegykártyáján az áll, hogy a Kalózpárt alapítója és politikai evangélista. Ez utóbbit mire érti?
Betlehem mintegy nyolc kilométerre Jeruzsálemtől délkeletre fekvő, a Palesztin Nemzeti Hatóság területéhez tartozó, alig 30 ezres lakosságú kisváros. Bár a város mára muszlim többségű lett, nagy számban élnek itt keresztény vallású arabok is. Érthető, hiszen Betlehem felmérhetetlen jelentőségű hely a kereszténység számára: itt született Jézus Krisztus, aki az Újszövetség szerint maga az ószövetségi próféták által megígért Messiás; de még az iszlám szent könyvében is az egyik legjelentősebb próféta.

Háttér

Tavaly rövidhírben számoltak be a lapok az egyiptomi magyar követség egyik sikeres „menekítő" akciójáról. Egy magyar állampolgárt szabadítottak ki az őt fogva tartó egyiptomi férfi lakásából. Bár a követség elég szűkszavúan kommentálta az eseményt, az Egyiptomban dolgozó magyarok nem lepődtek meg a történteken. Minden évben előfordul, hogy a szerelem ígéretével csábítanak el nőket, akik gyakran pénz nélkül, bántalmazva kerülnek elő. Ha egyáltalán előkerülnek.
Gyula csaknem fél évet töltött diákként az egyik legnagyobb angliai városban, Leedsben. Első tapasztalatai közé tartozott, hogy az emberek kedvesek és segítőkészek - az utcán, a boltban és a hivatalban egyaránt. Amit azonban a „felszín alatt" tapasztalt az emberi kapcsolatokban, már nem tűnt annyira vonzónak számára. „A britek általában nemcsak büszkék a történelmükre és hagyományaikra, hanem egyfajta felsőbbrendűségi érzéssel is tekintenek másokra.
Az Egyesült Államok egyes államaiban halálbüntetés, hazánkban életfogytig tartó börtön várna rá, Norvégiában maximálisan 21 évet kaphat a tömeggyilkos Anders Behring Breivik - mégpedig igazi luxusbörtönben.

Interjú

Adorján Krisztiánt egy őzbak-, egy gímszarvas- és egy dámszarvas- preparátum tette ismertté, amikor az idei salzburgi preparátor- világbajnokságon mindegyiket bronzéremmel jutalmazták. Pedig őt is váratlanul érte, amikor külföldi munkáltatója a dán First Class Trophy nevű vállalattól benevezte a Die Hohe Jagd und Fischerei kiállítással párhuzamosan meghirdetett versenyre. „A kihívás újabb perspektívákat nyitott előttem. S ha arra gondolok, hogy a hobbim a foglalkozásom, akkor minden okom megvan az elégedettségre" - mondta lapunknak a 37 éves fiatalember.

Tudósklub

Az erLab nevű fejlesztőcsapat nyerte május elején a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) által kiírt játéktervezési pályázatot, amelynek célja a magyar játéktervezési hagyományok felélesztése volt. A tervezők Rubik Ernő Kossuth-díjas építész és formatervezőtől vehették át a kétmillió forintos fődíjat a Build&Lead elnevezésű iPadre kifejlesztett játékért.
Már régóta foglalkoztatja az emberek fantáziáját, mi lenne, ha járművünkkel egyszerűen csak felszállhatnánk, így kerülve ki a közúti közlekedéssel járó megkötöttséget. Egy amerikai cég minden eddiginél közelebb került ehhez a célhoz: Transition ('átmenet') névre keresztelt repülő autójuk jövőre a magánemberek számára is megvásárolható lesz - nagyjából 60 millió forint ellenében.
A NASA ezúttal a tengerben folytatja NEEMO nevű kiképzőprog­ram-sorozatát, melynek célja az űrjárművekkel történő ma­nő­verezés, az űrséták és az aszteroidák felszínéről történő mintaszerzés ismereteinek elsajátítása - írja a The Telegraph.

Vélemény

Nem került sor Nyírő József újratemetésére múlt vasárnap Székelyudvarhelyen; egyelőre meghiúsult hát végakaratának teljesítése: a jelenlévők csak egyfajta „megemlékezést" tarthattak. Nem kellett volna így történnie. Ha az 1953-ban, spanyolországi emigrációban elhunyt írót valóban magánszertartás keretében akarták volna most szülőföldjén elhantolni, a kegyeleti aktus aligha borzolja fel a kedélyeket.

Arcok

Donna Summer május 17-én reggel, 63 évesen hunyt el Floridában. A legendás énekesnő tüdőrákban szenvedett. A sajtó nem­-igen cikkezett a betegségéről, a híresség igyekezett állapotának súlyosságát titokban tartani. Az ötszörös Grammy-díjas énekesnő a Broadwayn kezdte, neve eleinte az NSZK-ban vált ismertté, majd Amerikában egy egész korszakot határozott meg lemezeivel. Az 1970-es évek legnagyobb diszkókirálynőjét azonban csak egy természetfeletti fordulat mentette meg az összeomlástól.

Életmód

Május 11-e óta Pécsett vége a szomorú, esős hét­végéknek. Lehetne ez is a mottója az egyedülálló kikapcsolódási, sportolási, találkozási lehetőséget kínáló Skate Centernek, ahol az 1200 négyzetméteres görkorcsolyapályán kulturált környezetben, színvonalas hang- és fénytechnikával, bisztróval és korcsolyabérlési lehetőséggel várják a gurulni vágyókat. A központról Dr. Szabó Andrást, az ötlet megvalósítóját kérdeztük. Egy orvosnak hogyan jut eszébe görkorcsolyapályát nyitni?
Megjött a meleg, itt az ideje levágni a birkák bundáját. Nincs ez másképp a Délvidéken sem. A vajdasági Bácstopolyán immáron 11. alkalommal rendezték meg a Nemzetközi Birkanyíró Versenyt. Odafelé menet még eszembe jutott, hogy esetleg ez csak afféle mesterséges hagyományőrző rendezvény lesz, ahol örülhetek, ha a birka valódi. De nem így történt.

Szabadidő

Lassacskán „kicsöngetnek" a bölcsiből, az oviból és az iskolából is: itt a nyár. Egyre gyakrabban téma otthon, hogy mikor, hová és mennyiből indulhat el a család. Ismerős: a takaró hossza és a nyújtózkodás közötti összefüggés kínos kérdései ezek. Különösen erőteljes fejszámolásba kezdenek azok a családok, ahol nagyobb a létszám. Az ő dilemmáikra kínál megoldást a soproni Hotel Fagus**** Konferencia és Wellness Hotel tulajdonosa.

Sport

Egy újabb fejezet születésére kerül sor a Roland Garros 1891 óta íródó történetében. Vasárnap megkezdődött a francia nyílt teniszbajnokság, az év nagy érdeklődéssel várt második Grand Slam tornája. A párosokon kívül - a selejtezők után - 128 férfi és 128 női játékos került fel az amerikaiak által csak „vörös por"nak becézett salakpályás világ­bajnokság főtáblájára. A női mezőnybe három magyar hölgy is bekerült.