Kereső toggle

2012. 04. 27. (XVI/17) lapszám

Külföld

„Tudja-e Ön, milyen nap van ma?” – tették fel a kérdést a brit belügyminiszternek az angol parlamentben, miután az elmúlt héten meghiúsult az Abu Katada kitoloncolására tett kísérlet. Az Oszama bin Laden jobbkezének is nevezett radikális muszlim prédikátortól nem könnyen szabadul Anglia.
Egyre veszélyesebb a világ, amelyben élünk. Erről tanúskodik az AON Corporation idén áprilisban nyilvánosságra hozott globális terrorizmust és politikai erőszakot vizsgáló felmérése is, amelynek alapján a világ országainak majd’ felében van jelen a terrorizmus veszélye. Hazánk egyelőre nem tartozik a fenyegetett régiók közé, ám a felmérés történetében először nyugat-európai országok is magasabb kockázati besorolást kaptak.
Irán hadi célokra is használná azokat a pilóta nélküli repülőket, azaz drónokat, melyeknek fejlesztése, úgy tűnik, új lendületet vett az elmúlt napokban. Az iráni Forradalmi Gárda és a légierő vezetője, Amir Ali Hadzsizadeh tábornok közelmúltban tett bejelentése szerint ugyanis sikeresen törték fel a hónapokkal korábban elfogott amerikai kémrepülő adatbázisát, melyből elérhetővé vált a gép teljes technikai leírása.
Vasárnap François Hollande-nak a szavazatok közel 29 százalékával sikerült leköröznie ellenfelét. Nicolas Sarkozy a maga alig több mint 27 százalékával az Ötödik Köztársaság első olyan hivatalban lévő elnöke, aki nem szerezte meg a legtöbb szavazatot az első fordulóban.
Az Orbán Viktort bíráló médiával egyetértésben, úgy tűnik, az IMF-tagok egy része is úgy gondolja, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezet nem önkiszolgáló vegyesbolt vagy bankautomata, amely a megfelelő gombok megnyomása után annyi pénzt ad ki, amennyit szeretnénk. A feltörekvő tagországok egyre kevésbé hajlandók finanszírozni a szerintük működésképtelen európai modellt, sőt, a kritikusok az eddiginél jóval nagyobb beleszólási jogot követelnek az összegek felhasználásának módjába is.
Tovább dagad a nemrégiben kegyvesztetté vált Po Hszi-laj (Bo Xilai) botránya Kínában. A hatalmas megapolisz, Csungking egykori polgármesterének látványos bukásához vélhetően felesége üzelmei is jócskán hozzájárultak. Brit források szerint a hölgy ugyanis valósággal „megbabonázta” a férfiakat, akik közül többen nyomtalanul eltűntek, vagy gyilkosság áldozataivá váltak.
Utolérte Mitt Romney támogatottsága Barack Obamáét a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, mivel az amerikaiak inkább elhiszik Romney-nak, hogy képes javítani az életkörülményeiken. Az Obamával szembeni elégedetlenséget jelezheti az is, hogy nem olyan ütemben folynak be kampányszámlájára az összegek, ahogy arra számítottak.
Radikális iszlám mecset felállítását tervezte a brit titkosszolgálat, az MI6 és Moammer Kadhafi titkosszolgálata, az ESO egy meg nem nevezett nyugat-európai városban – a nyugati szövetségeseket azonban London elfelejtette tájékoztatni erről.
Bolondját járatja a szíriai vezetés az ENSZ-szel, ugyanúgy, mint húsz évvel ezelőtt a boszniai háború során a szerbek tették – állítja a Heteknek adott nyilatkozatában Nir Boms, a washingtoni Demokráciavédelmi Alapítvány korábbi alelnöke.

Belföld

Az emberölések száma ugyan érdemben nem változott az elmúlt években, az elkövetők azonban egyre kegyetlenebbek - mondja az elmúlt hetek brutális gyilkosságai kapcsán  Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.
Ellenlábasai rasszista, náci, őrült, a polgármesterségre alkalmatlan embernek ismerik. Hívei szerint kimagaslóan okos és sikeres politikus. A napokban az is kiderült, mit gondol a szélsőjobb esélyeiről egy megfelelő időben kirobbanó polgárháborúban. Az ember, akiben töretlen a Jobbik bizalma.
Miközben az ország keleti részén polgárháborúval fenyeget a Jobbik, nyugaton már-már tragikomikus szappanoperával is felérő hírek szivárognak ki a radikális párt háza tájáról. Szervezetfeloszlatás, Wass Albertet nem ismerő focista-képviselő, akit legutóbb egy bundaüggyel is összefüggésbe hoztak.
Iskolaőröket alkalmazhatnának az iskolák a Belügyminisztérium jogszabálytervezete szerint, amit az oktatásügyi tárca is támogat. Az iskolaőrök tettlegesen is felléphetnének a gyerekekkel szemben, az agresszív szülőket is távol tarthatnák az iskolától. Az ötlet ellenzői szerint a lopások, lógások, rendbontások elleni fellépés, illetőleg a házirend betartatása pedagógiai, és nem rendészeti feladat.
A legtöbb elemző nyíltan vagy burkoltan Gyurcsány Ferenc 2006-os megszorító csomagjához hasonlítja az Orbán-kabinet új gazdasági programját, mert a döntéshozók – miként hat éve az MSZP–SZDSZ-koalíció – most is leginkább a biztosan beszedhető, gyors bevételekre koncentrálnak. A széles társadalmi rétegekre kivetett telefonadó és a tranzakciós illeték ugyanis könnyen, gyorsan és biztosan beszedhető.
Míg a magyar kormánypárti politikusok áttörésként és sikerként értékelik Orbán Viktor keddi találkozóját José Manuel Barrosóval, majd az Európai Bizottság szerdai engedélyét az IMF–EU-tárgyalások megkezdésére, addig brüsszeli forrásaink visszafogottan nyilatkoztak az eseményekről.

Hit és értékek

Nem érezte magát illetékesnek a Vatikáni Titkos Levéltár válogatott dokumentumait bemutató római kiállítás civil kurátora, hogy a Hetek minden kérdésére válaszoljon. A Lux in arcana című tárlattal kapcsolatban több témában szeretnénk választ kapni az illetékesektől, ezért segítséget kértünk a budapesti vatikáni nunciustól is. Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius jelezte, hogy elfoglaltságai miatt várhatóan május folyamán tud lapunk rendelkezésére állni, így a vele készült interjút egy későbbi lapszámunkban közöljük.

Háttér

Sajátos ügyet fog tárgyalni a Pesti Központi Kerületi Bíróság május elején. H. László festőművész közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt került a vádlottak padjára, miután tavaly márciusban több BKV-ellenőrt is bántalmazott. Ez azonban a történetnek csak a hivatalos verziója, egy szemtanú arról is beszámolt a Heteknek, amivel az ellen­őrök nem dicsekedtek a nyomozás során.
A 26 éves Bócsa Viktor gyerekkori álma volt, hogy buszsofőr legyen. Egy éve dolgozik a BKV-nál, ahol az utazóközönséget saját poén­jaival szórakoztatja menet közben. Megtudhatjuk például, hogy itt a nyár, hiszen a buszokon beindították a fűtést; az Operánál egy ária csendül fel; a József Attila térnél a Mama című vers; a Lehel térnél pedig Viktor lehel a mikrofonba. A vicces busz­sofőrt elárasztja az utasok hálája, megtapsolják, a gyerekek rajzol­­nak és verset írnak neki, sőt sokszor reggelire, ebédre, vacsorára sincs gondja.
Még ma is ott áll az eredeti helyén az a debreceni fotóműterem, ahol dr. Straub Sándor orvos anno tizenhét évesen megpillantotta Emike portré­ját. „Hatalmas vágyat éreztem arra, hogy megtaláljam a kép „eredetijét" - emlékszik vissza, s amikor rátalált a gyönyörű mosolyú lányra, a találkozást két év ártatlan szerelem követte. Az élet azonban váratlanul szétsodorta őket. Miután mindketten megözvegyültek, több mint ötven évvel később találkoztak ismét, hogy örökké tartó frigyet kössenek egymással.

Riport

Az arab tavasz lényegesen átrajzolta a Közel-Keletet. A rendőrség és a biztonsági erők felszámolásával hosszú határszakaszok maradtak őrizetlenül, elhozva a csempészet új aranykorát a térségben. Szakértők szerint 2011-ben a kábítószer-kereskedelem meghaladta Egyiptom turizmusból és földgázból származó bevételét. Az üzletág pedig növekedőben van.

Interjú

A Szovjetunió belső és külső okok miatt omlott össze, ezért a kelet-európai rendszerváltások főszereplőinek heroizálása leányregényekbe illő túlzás. A kádárista elit például Moszkva bátorítására vezényelte le az átalakulást, így a bürokrácia egy része átmenthet­te privilégiumait – állítja Krausz Tamás, aki könyvet írt a Szovjetunióval kapcsolatos vitás kérdésekről.

Üzlet

Orbán Viktor nemrég a Gazprom vezérével tárgyalt az energetikai együttműködési lehetőségekről. Habár öt évvel ezelőtt a Fidesz vezetője még bírálta az akkori kormány hasonló lépéseit, mondván: „nem akarunk a Gazprom legvidámabb barakkja lenni”.

Arcok

Bár a divatipar mindent megtesz azért, hogy az örökké fiatal, babaarcú, csontsovány szépségideál mellett kampányoljon, korunk egyik legnépszerűbb modellje mégis egy nyolcvanhárom éves angol hölgy. Daphne Selfe természetességével, belülről is ragyogó szemé­lyiségével számos divatmagazinban és kifutón arat sikereket, háttérbe szorítva tinikorú kolléganőit.
Az idei évet Örkény István-emlékévvé nyilvánították: felolvasóestek, ünnepi előadások a színházakban, egy kisregény kiadása, kiállítás a róla készült különleges fotókból… Csak néhány a személyéhez és munkáihoz kapcsolódó programokból, de mivel tud Örkény ma is ilyen nagy hatást gyakorolni a nézőkre és az olvasókra?

Vélemény

Rákényszerültünk erre a gazdasági pályára – mentegette egyetemisták előtt a kormány bizonyítványát Kövér László –, mert ha az Európai Unió a Fidesz hatalomra kerülése után megengedte volna, hogy a jobboldali kurzus eltérjen az előző kabinet által vállalt, de – úgymond – hamis adatokra épített hiánycéltól, akkor nem kellett volna unortodox módszerekhez nyúlni. Amire finoman azt mondhatjuk: a házelnök több mint aggályos helyzetelemzése meglehetősen eltávolodott a valóságtól.

Életmód

Minden nyelvnek megvan a maga dallama, sőt ritmusa, ami komoly nehézséget jelent a szorgalmas nyelvtanulók számára, akik legszívesebben az anyanyelvük ritmusára hangolnák az idegen szavakat. Nem véletlen, hogy néha olyan idegenül tud csengeni a leghelyesebben megfogalmazott mondat is. Ezt ismerte fel egy merészen találékony New York-i hölgy zongorázás közben. „Hogy vagy, drágám? – Jól vagyok. És te?” Négy­negyedes ritmus! Akárcsak a dzsessz!

Szabadidő

A hosszú, szokásosnál is hidegebb tél után úgy tűnik, lassan megérkezik a régen várt jó idő. A napnak már érezzük az erejét, és mikor az időnként megélénkü­lő szél megsimogatja az arcunkat, mintha a tavasz langyos leheletét éreznénk a bőrünkön. Csípősek ugyan a reggelek és az esték, de nappalra már elég lehet egy vékonyabb kabát. Különben is – ahogy mondani szokták –, nincs rossz idő a túrázásra, csak nem megfelelő az öltözet.

Sport

Egy héttel azt követően, hogy a Real Madrid aláírta a szerződést az 1 milliárd dolláros tengeri sportparadicsom (nagy képünkön) létrehozásáról Ras al-Khaimah Emirátus vezetőjével, a spanyol klub bejelentette, hogy eltávolítja címeréből a királyi koronát díszítő keresztet (kis képünkön). A Barcelona és az Inter Milan is eltüntette már a klubemblémából a keresztre emlékeztető elemeket.
Jeremy Lin 2012-ben nemcsak az NBA-ben szereplő New York Knicks csapatát vezeti, hanem azt a listát is, melyet a Time magazin állított össze a 2012-es évre vonatkozóan.