Kereső toggle

2012. 04. 06. (XVI/14) lapszám

Külföld

„Tanúsítom, hogy az én időmben legalább 50-60 diákot bántalmazott Alfons atya. Gyakran mondta: »Hé, te zsidó, hozom a puskámat, és lelőlek.« Azt hiszem, régi náci volt. A tányérok is, amelyekből ennünk kellett, a náci időkből származtak, és horogkeresztek voltak rajtuk."
Az iszlám világítótornyává tenné Londont Ken Livingstone, ha polgármesterré választják a brit fővárosban. A brit Munkáspárt jelöltje május harmadikán könnyen a város élére kerülhet a muszlim lakosság felé tett gesztusainak köszönhetően, de ha ez nem történne meg, London akkor is a muszlim jövő felé halad - állítják az elemzők.
Izgalmas kémfilmek cselekményszálával vetekszik az őszi vezető­váltásokat megelőző hatalmi harc Pekingben. Po Hszi-lajnak (Bo Xilai), a vörös baloldal egyik feltörekvő „üdvöskéjének” közel­múltbeli látványos bukása olyan belpolitikai vihart kavart, amelyre csaknem 20 éve nem volt példa Kínában. A vezérkari váltásban a tét nem kevés: a kilenctagú bizottság tagjai ugyanis közvetlenül több mint egymilliárd ember sorsa és egy hatalmas gazdaság felett rendel­kezhetnek majd, közel egy évtizeden át.
„Egyházi kárpótlás: mítoszok és a valóság” címmel rendeztek konferenciát március végén a cseh parlament felsőházában. A konferencián Petr Necas  miniszterelnök (képünkön) arról próbálta meggyőzni a szenátorokat, hogy a kormánykoalíció által elfogadott egyházi kárpótlási törvénytervezet olyan megoldást javasol a több évtizedes problémára, amely sokkal kisebb anyagi terhet jelentene az államnak – hosszú távon –, mintha az egyházak bírósági úton szereznének érvényt  jogaiknak.
Hét embert ölt meg, további hármat megsebesített a kaliforniai Oakland keresztény egyetemen egy koreai férfi, aki korábban maga is hallgatója volt az intézménynek. A rendőrség elmondása szerint többen gúnyolódtak rajta rossz angol kiejtése miatt, amiért ő feldühödött.
A közfelháborodás valószínűleg jelentősen késleltetni fogja annak a brit törvénytervezetnek az elfogadását, amely lehetővé tenné a rendőrség és a titkosszolgálat számára, hogy legálisan hozzáférjen minden online váltott üzenethez. A javaslat felhatalmazná a helyi rendőrséget, a brit titkosszolgálatot (MI5) és a GCHQ-t, a kormány lehallgatási központját, hogy minden brit állampolgár Facebookon, Twitteren, online játékok honlapjain és Skype-on váltott üzenetét megfigyeljék.
Nem várt segítség érkezett Nicolas Sarkozy számára a franciaországi választási kampányban. Az elnök segítsége maga a Vörös Ördög, vagyis Jean-Luc Mélenchon, egy karizmatikus extrockista jelölt, aki 14 százalékos népszerűségi mutatójával a harmadik helyen áll az elnökségért folytatott versenyben.

Belföld

Schmitt Pál szemmel láthatóan nem értette, mi zajlik körülötte. A sportvezetőből lett politikus az elmúlt évtizedekben számos ügyet megúszott, az élettapasztalata alapján joggal hihette, hogy most is elcsitul a vihar. Tévedett. Éppen az élettapasztalata miatti rutinszerű reakciói, az általa választott tanácsadók rossz javaslatai okozták a vesztét. Az évszázad politikai bukása lett az övé.
Kapóra jött eddig a kormánynak a kedvező nemzetközi gazdasági hangulat, amit többek között az Európai Központi Bank 1000 milliárd eurós bankerősítő programja is okozott, mert nincs rákényszerülve, hogy azonnal szerződést kössön az IMF-fel.  Ennek ellenére a magyar gazdasági élet prominensei közül egyre többen - nyilvánosan üzenve Orbán Viktornak is - az IMF-szerződés mihamarabbi megkötése mellett lobbiznak.
Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és munkaügyi bíróságon is meg kívánja támadni elbocsátását Bálint Gergely. Az LMP-s aktivistának azután mondtak fel a Máltai Szeretetszolgálatnál, hogy felszólalt egy Schmitt Pál lemondását követelő rendezvényen.
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke venné át a párt irányítását az idén esedékes tisztújítást követően – informálta a Heteket a Jobbik belső életére rálátással bíró, névtelenséget kérő forrás. A Jobbik tisztújító kongresszusára az utóbbi években jellemzően nyáron került sor, ám informátorunk szerint idén ez másképp lesz: a párt irányítói őszre tolnák ki a dátumot, hogy legyen idő bizonyos belső feszültségek elrendezésére.
Orbán Viktor nyilvánosságra hozott, 1987-ben kiválóan megírt diplomamunkája élő cáfolata Schmitt Pál védekezésének, miszerint annak idején doktorija megfelelt a tudományos elvárásoknak.
Új madárinfluenza-vírus borzolja a kedélyeket Kínában, ahol a vírustól való félelem miatt az emberek kerülik az állatkerteket, nem esznek csirkét vagy kacsát, és egy-egy elhullott madár a közlekedést is akadályozó pánikot vált ki a lakosságból.

Hit és értékek

Ezen a hétvégén szerte a világon az emberek Jézus Krisztus megváltó haláláról és feltámadásáról emlékeznek meg. Lapunk a néhány éve elhunyt, világhírű bibliatanító,  Derek Prince tanulmányával tiszteleg az ünnep jelentősége és felbecsülhetetlen üzenete előtt.

Háttér

A Szíriát is elérő forradalmi hullám eddig ötezer ember életét követelte szerte az országban. Ezrek menekültek külföldre a szíriai titkosszolgálat elől, a helyzet közel áll a polgárháborúhoz. Bashar al-Asszad elnök azt állítja, „idegen erők által pénzelt fegyveres bandák" ellen vív hadat, míg az Arab Liga megfigyelőket küldött, és szankciókkal sújtja a civilek ellen példátlan brutalitással fellépő szíriai kormányt. A forradalomról Mohamed L. tüntetővel, a Damaszkuszi Egyetem volt angol szakos hallgatójával beszéltünk.
Szántai Attila szállodatulajdonos azért került börtönbe, mert önvédelemből rálőtt két maffiózóra, akik előzőleg megzsarolták, védelmi pénzt követeltek tőle, fenyegették és súlyosan bántalmazták. Szántai a Hetek múlt heti számában beszélt arról, hogy mindezek ellenére miért őt ítélte el a bíróság, hogyan bírta ki a börtönben töltött közel hét évet, és arról is említést tett, hogy miközben elítélték, két másik perben a bántalmazóit is börtönbe zárták.
Európa legnagyobb külszíni fejtésű, ciántechnológiás aranybányája nyílhat meg a romániai Verespatakon. A beruházás környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban a Borbély László vezette környezetvédelmi minisztériumnak kell kimondania a végső szót. Tőkés László a bányanyitásra hivatkozva nyíltan szakított az RMDSZ-szel, sőt a közelgő választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt – amelynek Tőkés tiszteletbeli elnöke – éppen a környezetvédelem ügyét tűzi zászlajára.
Nem akármilyen esemény, ha Magyarországra amerikai elnökjelölt érkezik, még akkor is, ha szűk három évtizeddel ezelőtt harcolt a választásokon.A Corvinus Egyetemre egy ilyen nem mindennapi vendég látogatott el hétfőn a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület, az Amerikai Nagykövetség, az American Corner és az egyetem Politika­tudomá­nyi Intézetének közös szervezésében. Michael Dukakis, volt massachusettsi kormányzó a nyolcvanas években George H. W. Bushsal szállt szembe az elnökségért folyó harcban.

Interjú

„Ha hülyeséget mondok, törlésre kerül?” – kérdezi Szemerédi Endre a mikrofont eléje tartó riportertől. „Ugyan, professzor úr, Ön biztosan nem mond hülyeségeket” – hízeleg az illető. „Dehogynem, néha szoktam” - feleli némi iróniával és humorral a 72 éves matematikus, akinek a Széchenyi-díjon kívül a hatmillió norvég korona (kb. 225 millió forint) tiszteletdíjjal járó Abel-díjat is megítélték.

Üzlet

Budapest sajnos lemaradni látszik a régiós fővárosok között „élhetőségben", ma már Prága és Varsó is jobb helynek számít. A nemzetközi összehasonlításban New York, London és Szingapúr számít a legmenőbb városnak.
Az elmúlt két évtizedben több átfogó kísérlet is történt a magyar közigazgatás reformjára. Eddig sikertelenül. A reformok talán egyedüli eredménye a folyamatosan változó szabályozási és intézményi környezet, amelynek követése az érintetteknek is nehézséget okoz.

Arcok

A házasságkötés alkalmával a felek életre szóló fogadalmat tesznek arra, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett. Teszik ezt annak reményében, hogy a „rosszban" fejezet elkerüli majd a közösen elindított életet. Előfordulhat azonban, hogy a sors iszonyatos erővel csap le az idilli frigyre, és szembesíti a feleket az egymásnak tett eskü valóságával. Az alábbi történetben szereplő  Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására.

Vélemény

A köztársasági elnök lemondásával túljutottunk a mind kínosabb Schmitt-ügyön, de az esetnek – ha lehet egyszerűen csak így nevezni ezt a hónapokig húzódó szappanoperát –, kínálkoznak mélyreható tanulságai.

Életmód

„Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát" - ez bizony nem más, mint a medvehagyma. Hogy valóban így van-e, ennek jártunk utána a Mecsek egyik legtöbb látnivalót kínáló kirándulóhelyén, Orfűn, ahol javában tart az ízletes növény szezonja.
De hát mi az a troll? - vonják most fel sokan a szem­öl­döküket. Nos, leggyakrabban az aktív internetszörfözők találkoznak eme ízléstelen és provokatív jelenséggel, amely némely országban már a hatóságok figyelmét is magára vonta, sőt az Egyesült Államokban egy ügyben már az FBI is nyomoz.
Az energiaitalok olyan üdítő­-italok, melyek nagy dózisban tartalmaznak cukrot, koffeint, taurint és más legális stimuláló anyagokat, mint például efedrint, guaranát és ginzenget. Koffeintartalmuk felér két nagy adag erős kávéval.

Sport

Ő nyert először magyar vb-érmet férfi gyorsúszásban, Európa-bajnokságról pedig 46 év után hozott magyar gyorsúszóként aranyérmet. A 2012. évi országos bajnokságon 200 méteres gyorsúszásban a hazai rekorder Cseh Lászlót megelőzve nyerte meg a szám bajnoki címét, valamint négy másik aranyat is elhozott. Kis Gergő személyében egy igen gyors gyorsúszóval rendelkezik válogatottunk.
A napokban ünnepelte 50. születésnapját Darryl Strawberry, aki az egyik legkiemelkedőbb játékosa volt a profi baseball történetének. Pályafutását 1983-ban kezdte a New York Mets színeiben, és 17 éves karrierje során négy bajnoki címet ünnepelhetett a baseball-liga első osztályában, illetve részt vehetett nyolc egymást követő All Star-mérkőzésen is. Azonban csillogó sportolói pályafutását gyakran elhomályosította pályán kívüli ügyeivel.