Kereső toggle

2012. 04. 06. (XVI/14) lapszám

Külföld

Izgalmas kémfilmek cselekményszálával vetekszik az őszi vezető­váltásokat megelőző hatalmi harc Pekingben. Po Hszi-lajnak (Bo Xilai), a vörös baloldal egyik feltörekvő „üdvöskéjének” közel­múltbeli látványos bukása olyan belpolitikai vihart kavart, amelyre csaknem 20 éve nem volt példa Kínában. A vezérkari váltásban a tét nem kevés: a kilenctagú bizottság tagjai ugyanis közvetlenül több mint egymilliárd ember sorsa és egy hatalmas gazdaság felett rendel­kezhetnek majd, közel egy évtizeden át.
„Egyházi kárpótlás: mítoszok és a valóság” címmel rendeztek konferenciát március végén a cseh parlament felsőházában. A konferencián Petr Necas  miniszterelnök (képünkön) arról próbálta meggyőzni a szenátorokat, hogy a kormánykoalíció által elfogadott egyházi kárpótlási törvénytervezet olyan megoldást javasol a több évtizedes problémára, amely sokkal kisebb anyagi terhet jelentene az államnak – hosszú távon –, mintha az egyházak bírósági úton szereznének érvényt  jogaiknak.
Hét embert ölt meg, további hármat megsebesített a kaliforniai Oakland keresztény egyetemen egy koreai férfi, aki korábban maga is hallgatója volt az intézménynek. A rendőrség elmondása szerint többen gúnyolódtak rajta rossz angol kiejtése miatt, amiért ő feldühödött.
A közfelháborodás valószínűleg jelentősen késleltetni fogja annak a brit törvénytervezetnek az elfogadását, amely lehetővé tenné a rendőrség és a titkosszolgálat számára, hogy legálisan hozzáférjen minden online váltott üzenethez. A javaslat felhatalmazná a helyi rendőrséget, a brit titkosszolgálatot (MI5) és a GCHQ-t, a kormány lehallgatási központját, hogy minden brit állampolgár Facebookon, Twitteren, online játékok honlapjain és Skype-on váltott üzenetét megfigyeljék.
Nem várt segítség érkezett Nicolas Sarkozy számára a franciaországi választási kampányban. Az elnök segítsége maga a Vörös Ördög, vagyis Jean-Luc Mélenchon, egy karizmatikus extrockista jelölt, aki 14 százalékos népszerűségi mutatójával a harmadik helyen áll az elnökségért folytatott versenyben.
„Tanúsítom, hogy az én időmben legalább 50-60 diákot bántalmazott Alfons atya. Gyakran mondta: »Hé, te zsidó, hozom a puskámat, és lelőlek.« Azt hiszem, régi náci volt. A tányérok is, amelyekből ennünk kellett, a náci időkből származtak, és horogkeresztek voltak rajtuk."
Az iszlám világítótornyává tenné Londont Ken Livingstone, ha polgármesterré választják a brit fővárosban. A brit Munkáspárt jelöltje május harmadikán könnyen a város élére kerülhet a muszlim lakosság felé tett gesztusainak köszönhetően, de ha ez nem történne meg, London akkor is a muszlim jövő felé halad - állítják az elemzők.

Belföld

Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál és munkaügyi bíróságon is meg kívánja támadni elbocsátását Bálint Gergely. Az LMP-s aktivistának azután mondtak fel a Máltai Szeretetszolgálatnál, hogy felszólalt egy Schmitt Pál lemondását követelő rendezvényen.
Szegedi Csanád, a Jobbik alelnöke venné át a párt irányítását az idén esedékes tisztújítást követően – informálta a Heteket a Jobbik belső életére rálátással bíró, névtelenséget kérő forrás. A Jobbik tisztújító kongresszusára az utóbbi években jellemzően nyáron került sor, ám informátorunk szerint idén ez másképp lesz: a párt irányítói őszre tolnák ki a dátumot, hogy legyen idő bizonyos belső feszültségek elrendezésére.
Orbán Viktor nyilvánosságra hozott, 1987-ben kiválóan megírt diplomamunkája élő cáfolata Schmitt Pál védekezésének, miszerint annak idején doktorija megfelelt a tudományos elvárásoknak.
Új madárinfluenza-vírus borzolja a kedélyeket Kínában, ahol a vírustól való félelem miatt az emberek kerülik az állatkerteket, nem esznek csirkét vagy kacsát, és egy-egy elhullott madár a közlekedést is akadályozó pánikot vált ki a lakosságból.
Schmitt Pál szemmel láthatóan nem értette, mi zajlik körülötte. A sportvezetőből lett politikus az elmúlt évtizedekben számos ügyet megúszott, az élettapasztalata alapján joggal hihette, hogy most is elcsitul a vihar. Tévedett. Éppen az élettapasztalata miatti rutinszerű reakciói, az általa választott tanácsadók rossz javaslatai okozták a vesztét. Az évszázad politikai bukása lett az övé.
Kapóra jött eddig a kormánynak a kedvező nemzetközi gazdasági hangulat, amit többek között az Európai Központi Bank 1000 milliárd eurós bankerősítő programja is okozott, mert nincs rákényszerülve, hogy azonnal szerződést kössön az IMF-fel.  Ennek ellenére a magyar gazdasági élet prominensei közül egyre többen - nyilvánosan üzenve Orbán Viktornak is - az IMF-szerződés mihamarabbi megkötése mellett lobbiznak.

Hit és értékek

Ezen a hétvégén szerte a világon az emberek Jézus Krisztus megváltó haláláról és feltámadásáról emlékeznek meg. Lapunk a néhány éve elhunyt, világhírű bibliatanító,  Derek Prince tanulmányával tiszteleg az ünnep jelentősége és felbecsülhetetlen üzenete előtt.

Háttér

Európa legnagyobb külszíni fejtésű, ciántechnológiás aranybányája nyílhat meg a romániai Verespatakon. A beruházás környezetvédelmi engedélyével kapcsolatban a Borbély László vezette környezetvédelmi minisztériumnak kell kimondania a végső szót. Tőkés László a bányanyitásra hivatkozva nyíltan szakított az RMDSZ-szel, sőt a közelgő választásokon az Erdélyi Magyar Néppárt – amelynek Tőkés tiszteletbeli elnöke – éppen a környezetvédelem ügyét tűzi zászlajára.
Nem akármilyen esemény, ha Magyarországra amerikai elnökjelölt érkezik, még akkor is, ha szűk három évtizeddel ezelőtt harcolt a választásokon.A Corvinus Egyetemre egy ilyen nem mindennapi vendég látogatott el hétfőn a Jövőképp – Fiatalok Magyarországért! Egyesület, az Amerikai Nagykövetség, az American Corner és az egyetem Politika­tudomá­nyi Intézetének közös szervezésében. Michael Dukakis, volt massachusettsi kormányzó a nyolcvanas években George H. W. Bushsal szállt szembe az elnökségért folyó harcban.
A Szíriát is elérő forradalmi hullám eddig ötezer ember életét követelte szerte az országban. Ezrek menekültek külföldre a szíriai titkosszolgálat elől, a helyzet közel áll a polgárháborúhoz. Bashar al-Asszad elnök azt állítja, „idegen erők által pénzelt fegyveres bandák" ellen vív hadat, míg az Arab Liga megfigyelőket küldött, és szankciókkal sújtja a civilek ellen példátlan brutalitással fellépő szíriai kormányt. A forradalomról Mohamed L. tüntetővel, a Damaszkuszi Egyetem volt angol szakos hallgatójával beszéltünk.
Szántai Attila szállodatulajdonos azért került börtönbe, mert önvédelemből rálőtt két maffiózóra, akik előzőleg megzsarolták, védelmi pénzt követeltek tőle, fenyegették és súlyosan bántalmazták. Szántai a Hetek múlt heti számában beszélt arról, hogy mindezek ellenére miért őt ítélte el a bíróság, hogyan bírta ki a börtönben töltött közel hét évet, és arról is említést tett, hogy miközben elítélték, két másik perben a bántalmazóit is börtönbe zárták.

Interjú

„Ha hülyeséget mondok, törlésre kerül?” – kérdezi Szemerédi Endre a mikrofont eléje tartó riportertől. „Ugyan, professzor úr, Ön biztosan nem mond hülyeségeket” – hízeleg az illető. „Dehogynem, néha szoktam” - feleli némi iróniával és humorral a 72 éves matematikus, akinek a Széchenyi-díjon kívül a hatmillió norvég korona (kb. 225 millió forint) tiszteletdíjjal járó Abel-díjat is megítélték.

Üzlet

Budapest sajnos lemaradni látszik a régiós fővárosok között „élhetőségben", ma már Prága és Varsó is jobb helynek számít. A nemzetközi összehasonlításban New York, London és Szingapúr számít a legmenőbb városnak.
Az elmúlt két évtizedben több átfogó kísérlet is történt a magyar közigazgatás reformjára. Eddig sikertelenül. A reformok talán egyedüli eredménye a folyamatosan változó szabályozási és intézményi környezet, amelynek követése az érintetteknek is nehézséget okoz.

Vélemény

A köztársasági elnök lemondásával túljutottunk a mind kínosabb Schmitt-ügyön, de az esetnek – ha lehet egyszerűen csak így nevezni ezt a hónapokig húzódó szappanoperát –, kínálkoznak mélyreható tanulságai.

Arcok

A házasságkötés alkalmával a felek életre szóló fogadalmat tesznek arra, hogy jóban-rosszban kitartanak egymás mellett. Teszik ezt annak reményében, hogy a „rosszban" fejezet elkerüli majd a közösen elindított életet. Előfordulhat azonban, hogy a sors iszonyatos erővel csap le az idilli frigyre, és szembesíti a feleket az egymásnak tett eskü valóságával. Az alábbi történetben szereplő  Carpenter házaspár kálváriája eddig millióknak adott reményt a házasságuk megújulására.

Életmód

De hát mi az a troll? - vonják most fel sokan a szem­öl­döküket. Nos, leggyakrabban az aktív internetszörfözők találkoznak eme ízléstelen és provokatív jelenséggel, amely némely országban már a hatóságok figyelmét is magára vonta, sőt az Egyesült Államokban egy ügyben már az FBI is nyomoz.
Az energiaitalok olyan üdítő­-italok, melyek nagy dózisban tartalmaznak cukrot, koffeint, taurint és más legális stimuláló anyagokat, mint például efedrint, guaranát és ginzenget. Koffeintartalmuk felér két nagy adag erős kávéval.
„Erdőben mint szőnyeg, csokor körül mint gyöngyvirág, tányéron mint spenót, ételben mint fokhagyma mutatja magát" - ez bizony nem más, mint a medvehagyma. Hogy valóban így van-e, ennek jártunk utána a Mecsek egyik legtöbb látnivalót kínáló kirándulóhelyén, Orfűn, ahol javában tart az ízletes növény szezonja.

Sport

A napokban ünnepelte 50. születésnapját Darryl Strawberry, aki az egyik legkiemelkedőbb játékosa volt a profi baseball történetének. Pályafutását 1983-ban kezdte a New York Mets színeiben, és 17 éves karrierje során négy bajnoki címet ünnepelhetett a baseball-liga első osztályában, illetve részt vehetett nyolc egymást követő All Star-mérkőzésen is. Azonban csillogó sportolói pályafutását gyakran elhomályosította pályán kívüli ügyeivel.
Ő nyert először magyar vb-érmet férfi gyorsúszásban, Európa-bajnokságról pedig 46 év után hozott magyar gyorsúszóként aranyérmet. A 2012. évi országos bajnokságon 200 méteres gyorsúszásban a hazai rekorder Cseh Lászlót megelőzve nyerte meg a szám bajnoki címét, valamint négy másik aranyat is elhozott. Kis Gergő személyében egy igen gyors gyorsúszóval rendelkezik válogatottunk.