Kereső toggle

2011. 07. 08. (XV/27) lapszám

Külföld

Közel 12 éve Venezuela egyedüli és mindenható ura Hugo Chávez, aki az évek során nemcsak hatalmi pozícióját, de személyi kultuszát is egyre csak erősítette. A jól felépített, szuperhős érzetet árasztó vezetői kép alaposan megrendült azonban, amikor július 1-jén hosszú titkolózódás után Chávez hivatalosan is bejelentette, hogy rákkal küszködik, és életmentő műtéten esett át Kubában. A vezér a hét elején visszatért országába, de betegsége minden tekintetben nagy nyomokat hagyott.
Ejthetik a vádat Dominique Strauss-Kahnnal, az IMF volt vezérigazgatójával szemben, mivel kiderült, hogy a vád koronatanújának szavahihetősége erősen megkérdőjelezhető. A 32 éves guineai származású szobalányról számos olyan adat derült ki a vádhatóság nyomozása során, amely miatt az ügyészség nem tudja őt tanúként felhasználni.
Nem tudnak kifutni a görög kikötőkből az izraeli szakértők által csak Hamasz-flottának nevezett „Szabadság-flottilla" hajói. A szervezők, akik több mint egy éve, pénzt és időt nem kímélve készültek az újabb provokációra, váratlanul szembetalálták magukat az athéni flottával. Egyelőre úgy fest, hogy a Muzulmán Testvériség és a Hamasz európai ügynökségei által biztosított támogatásból szervezett offenzíva elmarad.

Belföld

Jobboldali politikai körökben Szilvásy György már régóta az egyik legtöbbet támadott figura, ami többek között annak is köszönhető, hogy Gyurcsány Ferenc régi bizalmasának számít. A legkülönfélébb összeesküvés-elméletek szereplője, kezdve a MTV-székház titokzatos ostromától a Fidesz-megemlékezésre rátolt szélsőségesekig, az orosz vonalon keresztül pénzelt Jobbik felfuttatásától Budaházy György „mozgatásáig". De hogy miért vették őrizetbe, arról még csak találgatások vannak.
Célegyenesbe fordult a héten az új egyházügyi törvény. A jogszabálynak az előterjesztők által megfogalmazott szövegéhez csaknem kilencven módosító indítványt nyújtottak be a pártok képviselői, melyek a bizottsági szűrők után jutottak az Országgyűlés elé. A Jobbik és az LMP néhány javaslata átment a kormánytöbbségen, és a végleges szöveg részévé vált, nem így a szocialisták indítványai, melyeket egytől egyig elutasítottak.
Megdöbbentő mértékben, több mint kétszáz százalékkal emelkedett a tinédzser-öngyilkosságok száma Magyarországon az utóbbi években. A gyászos statisztikára a budaörsi kettős öngyilkosság irányította a figyelmet: két fiatal lány egymást segítette a halálba, miután összeismerkedtek az interneten.
A Széll Kálmán-tervben és a konvergenciaprogramban szereplő vállalások egyik legmarkánsabb eleme volt, hogy szociálpolitikai és foglalkoztatáspolitikai változtatásokkal kívánja a kormány növelni a foglalkoztatottak számát, és ösztönözni a munkaviszony létesítését. A célokban, azazhogy minél többen dolgozzanak, egyetértés van a politikai pártok és az elemzők között. Ugyanakkor az eszközt már sokan vitatják, és tartanak annak társadalompolitikai következményeitől. A Policy Agenda elemzése.
Nem áll meg a kormány a magánnyugdíjpénztárak államosításánál és a korhatár előtti nyugdíjak törlésénél, hanem az öregségi nyugdíjrendszer teljes átalakítását is napirendre tűzi. Ha a NEFMI koncepciója megvalósul, akkor a jelenleg aktív korúak nyugdíjasként vagy munkanélküliként biztos éhezésnek nézhetnek elébe, hacsak nem gondolnak az öngondoskodásra.
Több mint egy év telt el a kormányváltás óta, a szocialista politikusokból lassanként kikopnak a kormánypárti beidegződések, nem indulnak rá az Audikra a parlamenti parkolóban. A Fidesz is kezd belehiggadni a kormányzati szerepbe, noha a revansvágy nem csitult, és a hátrafelé mutogatás sem ment ki a divatból. Új szerepébe igazán belerázódva most tartott kongresszust a két párt, gyors egymásutánban.

Hit és értékek

A forradalom az igazi megváltás – hirdették meg a 18. század véleményformáló gondolkodói. A kor egyik meghatározó filozófusa, Voltaire az egyházat – és általában a vallást – a haladás ellenségének nevezte. Az új irányzat, az antiklerikalizmus képviselői között voltak, akik mindenestül „megszabadították” volna az emberiséget a kereszténységtől, míg mások nagylelkűen hajlandók voltak megtűrni a társadalmi hasznosságuk alapján az egyházakat, feltéve, hogy nem akarják Istent a társadalom és az állam elé helyezni.

Háttér

Érdemes-e messzemenő következtetéseket levonni a „transzatlanti hét" eseményeiből? „Beszólt-e" nekünk Amerika, vagy csak hozták a kötelező protokollt? Mit üzen az ellenzék partnerként kezelése és a civil szféra megszólítása a tengeren túlról érkező küldöttség részéről? Kiemelkedő vagy jelentéktelen a szerepünk a kelet-közép-európai régióban? Összeállításunkban külpolitikai szakértők segítségével kerestük a választ a fenti kérdésekre.
Könnyen lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát jelenti az a hazai vonatkozású bundaügy, amelyben hét jelenlegi és volt labdarúgót, illetve játékvezetőt tartóztattak le a múlt héten. Az érintettek vélhetően saját mohóságuk miatt buktak le.
Az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása után történetileg már nem volt újabb lehetőség arra, hogy egy hasonló államalakulat jöjjön létre, különösképpen, hogy az egész térség egy idő után a német, illetve az orosz expanzió területe lett. Ezek a nagyhatalmak hosszabb-rövidebb időre domináns erővé váltak régiónkban. Ennek ellenére Habsburg Ottó a személyében alkalmas lett volna egy dunai monarchia irányítására.

Interjú

Amikor például egy új diplomata érkezik egy országba, arról az adott ország szolgálatai joggal feltételezhetik, hogy a diplomáciai tevékenységen túl esetleg más megbízatást is teljesít, de mindaddig mégsem bökhetnek rá, hogy ez egy kém, amíg nem sikerül bizonyítani. Azt szoktuk mondani a szakmánkban, hogy az összeköttetési rendszer a leggyengébb láncszem: egy kémet például úgy lehet lebuktatni, ha tetten érik egy anyag átadásakor, vagy amikor találkozik a megbízójával. Ezt nevezzük az összeköttetési rendszeren keresztüli elhárítási lépésnek.

Üzlet

Ami sokat hozna a konyhára, azt szinte lehetetlen megvalósítani, a többi intézkedés hatása viszont hosszabb távon elhanyagolható – derül ki a sorok között olvasva a Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) legújabb tanulmányából, amely a munkaerőpiacot, a szociális juttatásokat, illetve a nyugdíjrendszert érintő kormányzati javaslatokat veszi górcső alá.

Arcok

„Csodálattal adózom a személyének – nyilatkozta Timothy Geithner, az amerikai államkincstár vezetője még 2009-ben. Nála a briliáns elme őszinte kedvességgel párosul. ő az a személy, aki képes hatalmas szakadékokat is áthidalni, miközben mégis töretlen lojalitással képviseli országát.”

Vélemény

Alig néhány nappal azután, hogy a miniszterelnök azzal kérkedett pártja kongresszusán, miszerint kokikat, sallereket és baráti tarkón legyintéseket osztott ki az Európai Parlament „izgága” – értsd: a kormányt bíráló – képviselőinek, ezek az egyszer állítólag már lepofozott strasbourgiak ismét vették a bátorságot, és kedd délelőtt újra elsorolták Orbán Viktornak, mi nem tetszik nekik a Fidesz-kétharmad által elfogadott magyar alkotmányban.

Életmód

Napjaink rohanó világára egyre inkább jellemző a „minél gyorsabb, annál jobb” elve. A tovatűnő évek leginkább gyakori sprintek egymásutánjából és azok közé iktatott rövid pihenőkből kezdenek állni. A hétköznapok zakatolása olyan katonás ritmust üt, ami akaratlanul is azt sulykolja belénk, hogy a nyugalom és a lassúság az eredményesség ellensége. A Slow Movement képviselői azonban jó ideje felfedték már, hogy ennél talán nem is létezik tévesebb megközelítés…
A kormány átalakítja a család fogalmát! Konzervatív értékrendszere el­len­té­tes a leg­újabb „európai értékekkel” (értsd, nem támogatja a melegházasságot)! Álláspontja nőellenes (például hadat üzen az abortusznak)! – olvashatjuk, hallhatjuk vádként manapság rendszeresen az Orbán-kabinet családpolitikájáról.

Szabadidő

A kiskunmajsai Jonathermál Zrt. által működtetett gyógy- és élményfürdő látogatói az utóbbi időszakban folyamatos fejlődésnek lehettek szemtanúi, amelynek eredményeként mára széles körű igényt kielégítő élmény- és gyógyászati komplexummá nőtte ki magát a létesítmény. A medence­szolgáltatások mellett kiemelkedőek a gyógyvízre alapozott gyógyászati szolgáltatások, valamint a „3 generációs fürdő” szlogennek megfelelő, szórakozást, kikapcsolódást és felüdülést szolgáló lehetőségek színes palettája.

Sport

Egy Grand Slam-torna első fordulója kicsit olyan, mint a tanévkezdet, mikor az osztálytársak megismerik az újakat, elcsodálkoznak azon, ki mennyit változott a nyáron. A 125. alkalommal megrendezett angol nyílt teniszbajnokság sem indult másképp: külön divatbemutató a női versenyzők részvételével, az új és visszatérő arcok szemrevételezése, aláírás-osztogatás és persze az örökzöld esélylatolgatás.