Kereső toggle

2010. 04. 02. (XIV/13) lapszám

Külföld

Az orosz biztonságiak úgy érzik, hogy a moszkvai különleges alakulatoknak akartak üzenni az észak-kaukázusi iszlamista terroristák azzal, hogy hétfő reggel a KGB utódja, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat épülete alatt követtek el robbantásos merényletet a moszkvai metróban. A kettős támadás után New Yorkban is magasabbra emelték a készültségi szintet.
Az Arab Liga, az ENSZ, az Európai Unió, az Egyesült Államok és Oroszország egyetért abban, hogy az izraeli-palesztin (arab, iszlám) konfliktus „rendezése” valamiképpen a kulcsa a Nyugat és az iszlám világ viszonyának. Gyakori probléma, hogy a nemzetközi élet domináns szereplői, elsősorban Brüsszel és Washington „sakkfeladványnak” képzelik e konfliktust, amelyet egy „jó (okos és tapasztalt) csapat”, egy sakktábla és élettelen sakkfigurák segítségével addig elemezhet, amíg a problémát meg nem oldja.

Belföld

Nyomokban konkrétumokat tartalmazhat – egy tisztességes gyártó ilyen vagy ehhez hasonló figyelmeztetést írna rá a csomagolásra, amennyiben a pártok egészségügyről szóló, általánosságokban és mellébeszélésekben nem szűkölködő elképzeléseit értékesíteni próbálná. Néhány héttel a választások első fordulója előtt a Literatura Medica orvosi szaklapkiadó az országos listát állító pártok képviselőit hívta meg egy szakmai vitára.
„Három csapás, szigorúbb törvények, politikai elszámoltatások, utcasarkon strázsáló rendőrség” – néhány kifejezés a Fidesz programjából, amely az igazságügyi és rendészeti elképzeléseikre vonatkozna. Orbánék terveiről és a magyar igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetéről Bárándy Péter korábbi igazságügyi miniszterrel, büntetőjogásszal beszélgettünk.
Saját magát lőhette volna hasba az MSZP, amikor a Fidesszel és a Jobbikkal karöltve próbálta leradírozni az MDF-et az országos és területi listáról. A Fórum szavazói ugyanis részben a Fideszhez, részben az LMP-hez vándoroltak volna – utóbbi formáció pedig nagyobb parlamenti esélyeket nyerve töredékszavazatokat vehetett volna el a szocialistáktól (is).
Időről időre újra felbukkan a nyilvánosság szintjén az igény a volt titkosügynökök adatainak nyilvánosságra hozatalára vonatkozóan, azonban mint hullócsillag általában gyorsan eltűnik a látóhatárról. A Fidesz-KDNP politikusait és jobboldali értelmiségieket kérdeztünk arról, hogy mi a saját álláspontjuk, illetve a Fideszé a kérdéssel kapcsolatosan.
Miért hord magánál Orbán Viktor hajgumit? Hogyan került Bokros Lajos a táncparkettre? És a Rogán házaspár sztárpár-show-ba? Hogyan tölti Mesterházy Attila a hétvégéit? Vajon miért fontosak ezek a kérdések a választási kampány finisében?

Hit és értékek

E hét hétfőjén este, néhány nappal azután, hogy Izrael és Amerika viszonya történelmi mélypontra süllyedt, emlékezett meg a világ zsidósága újra az Egyiptomból való szabadulásról a peszachi (húsvéti) vacsora, a szédereste megtartásával. Hagyományosan ilyenkor felidézik a megmenekülés csodálatos történetét tanulságul minden nemzedéknek: így fogja Isten népét megmenteni mindig az elnyomástól és hatalmas túlerőtől. Szüksége is van erre a múltra és jövőre, emlékre és reményre most Izraelnek, amelyet immár az Egyesült Államok elnöke is Kelet-Jeruzsálem föladására akar kényszeríteni.

Fókusz

A Necenzurirano című horvát internetes hírportál a közelmúltban több cikkében foglalkozott a radikális iszlám terrorhálózatok európai terjeszkedésével. A lap szerint Magyarország az ezredforduló után kiemelt célpont lett az al-Kaida és Irán számára is, és ebben a stratégiában fontos szerepet játszott haláláig Eduardo Rózsa-Flores, valamint a vele kapcsolatban álló Jobbik, gerilla-szervezetek, valamint a Magyar Iszlám Közösség is.

Háttér

Megvádolta a pápát és a Vatikánt kedden egy amerikai férfi, azt állítva, hogy a Szentszék segített egy papnak megőrizni hivatalát, miután az állítólag több alkalommal megerőszakolta őt.
Bizonyos körökből olyan hangulatkeltés árad ma Magyarországon, hogy, aki nem áldoz lovat, vagy nem jár Szent Korona-imádásra, az nem is becsületes magyar. Ha nem rendelkezünk etnikai vagy osztályharcos alapú ellenségképpel, szerethetjük-e hazánkat, nemzetünket, vagy ettől megfosztatunk, mert nem csaholunk együtt a gyűlölködő „farkasfalkával”? Ez az írás bátorítás azoknak, akik úgy tartják, hogy nem ők a nemzetidegenek, hanem talán a nemzeti gondolatot fegyverként használók tértek el nemzeti létünk eredeti értelmétől.

Riport

A Garay tér egykor fogalom volt: a Keleti pályaudvar és környéke élénk kereskedelméről, a kötödés kisiparosok egymás hegyén-hátán élő üzleteiről és piacáról volt híres. Az egykor létező polgárosodott atmoszférát mára a lepukkantság jellemzi.

Üzlet

A görög dráma sokadik felvonása zajlott a tavaszi Európai Tanács (EiT) ülésén Brüsszelben. Az eurózóna tagállamai a hamisított pénzügyi adatokkal manipuláló Görögország államcsődtől való megóvása érdekében mentőcsomag-ról döntöttek. A csomag csak a legvégső esetben kerülhet felhasználásra, a németek azt javasolják, hogy a görögök inkább adjanak el szigeteik közül néhányat, ha máshogy nem tudnak kievickélni a krízisből.
Senkinek sem tetszik, mégsem kerülhetjük el. Csak a közelgő választás miatt ússza meg az eltávolítását az energetikai miniszter az áprilisi 10 százalékos drágulás engedélyezése miatt – legalábbis az MSZP lemondatná.
Göteborgban írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Geely autógyár megveszi a Fordtól a Volvo autógyárat. A vételár 1,8 milliárd dollár volt. A kínaiak ígéretet tettek arra, hogy megtartják a Volvo svédországi és belgiumi gyártókapacitásait, de eközben elindítják a kínai gyártást is. A Ford a válság miatt már eladta a Jaguar és a Land Rover márkáit is. A Geely 1986 óta működik, kezdetben hűtőszekrény-alkatrészeket gyártott, de közel 13 éve autógyártással is foglalkozik a hat kínai üzemben…

Arcok

A nyíltszívű félárva lány túlél minden ármányt, s a világ legnagyobb birodalmának feje lesz, királynőként pedig a messze földön legderekabb hercegé. Boldogan él mint feleség, míg meg nem hal a férj. A Viktória királynő életét megörökítő film az idei Oscar-díj-gáláról a legjobb jelmez díjával távozott. A történet legfőbb vonz-ereje, hogy nem mese.

Életmód

Folyamatosan hallani a politika szlogenjeit arról, hogy romokban áll a haza, össze kell fognunk, hogy együttes erővel és felelősséggel megmentsük, helyreállítsuk, felvirágoztassuk országunkat. Vannak, akik – még ha csak kicsiben és csupán szimbolikusan is – de tettre váltják a fennkölt jelszavakat.

Szabadidő

Az ismert Stomp zenekar a múlt héten újra Magyarországra látogatott, rajongói nem kis örömére. A csapat még 1991-ben debütált a különböző művészetek kombinációjának megtestesítőjeként. Olyan műfajt hoztak létre, amely magában foglalja a táncot, a színházat, a vizuális komédiát, és mindezt teljesen egyedi kivitelezéssel.

Sport

„Világ futballistái, egyesüljetek!” – adhatnánk ki az ukázt hetven nappal a tizenkilencedik labdarúgóvilágbajnokság rajtja előtt. Bár  a dél-afrikai grandiózus világeseményre való felkészülés hajrájához érkezve már minden futballista a „fekete kontinens” felé tekintget, a játékosok zömének azért még bőven akad tennivalója – távol Afrikától: Európában.

Röviden

„Valamit nagyon tudhat a Magyar Demokrata Fórum, ha a politikai élet minden szereplője összefog ellene” – hangsúlyozta Herényi Károly, aki szerint az MDF politikai ellenfelei mindent megtettek annak érdekében, hogy jelöltjeik ajánlószelvényeinek minőségét és mennyiségét megkérdőjelezzék.
Az európaiak 40 százaléka sportol hetente legalább egyszer, 65 százalékuk pedig folytat valamilyen fizikai tevékenységet. Minden negyedik uniós állampolgár ugyanakkor egyáltalán nem mozog (nem sportol vagy kerékpározik, sétál, esetleg kertészkedik) – erre a következtetésre jutott az az uniós szintű felmérés, amelyben 2009 végén 27 tagállam összesen 27 ezer állampolgárát kérdezték sportolási és mozgási szokásaikról.
Bár pisztolygolyót és egy Silvio Berlusconi olasz miniszterelnöknek szánt fenyegetőlevelet találtak az egyik milánói postán pénteken, ennek ellenére Berlusconi pártja, a PDL és az olasz jobboldal egy bizonyos fokú győzelmet tudhat magáénak a hétvégén tartott olasz regionális választásokon.
Megerősítették a biztonsági ellenőrzéseket az amerikai metróvonalakon a moszkvai merénylet miatt. New Yorkban felfegyverzett rendőrök és katonák járőröztek a metróállomásokon, az utasok táskáit pedig átvizsgálták – írta az atv.hu. A fővárosban, Washington D.C.-ben szintén több rendőrt vezényeltek ki a metróhálózat biztonságának garantálásához, akik egyes helyeken robbanóanyag-kereső kutyákkal járőröztek.